Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Triplacsokis magos csiga

2023. január 23. - ízeknyelvén

Már nagyon hiányzott a fotózás, ezért gondoltam sütök valami egyszerű és gyors sütit, amin gyakorolhatok. A kész leveles tészta ilyenkor mindig jó választás, nagyon szeretek vele dolgozni. Maradékmentő megoldásnak is jó volt ez most, elnyelt némi mikulás és adventi naptár csokit, ezekből készült a töltelék. Kicsit olyan lett a végeredmény mint egy ropogós mini babka a benne lévő magokkal felturbózott csokis tölteléktől.triplacsokis_csiga_1.jpeg

Tovább

Fűszeres sütőtökkrémleves

Egy részem már átkapcsolt karácsonyi üzemmódra... Amiről mindenképp fogok még részletesebben is mesélni, az az egy hete indult Telepocak karácsonyra jótékonysági kampányunk, aminek keretében rászoruló családok téli szüneti étkezésére gyűjtünk. A csapat által összeállított ebook(ok) megvásárlásával segíthetsz Te is. Idén készült Olcsó receptek családoknak címmel egy második kiadvány is, amiben egy sor, változatos, jó alapanyagokból összeállított fogást találtok. Több leves is helyet kapott a könyvben, az első, az én nagy kedvencem is, a sütőtökkrémleves. Ezen felbuzdulva, és mert még november van, őszzáró receptként elhoztam Nektek az én kedvenc változatomat ebből a levesből. El se hiszem, hogy vasárnap már kezdődik az adventi időszak. Jöhetnek a karácsonyi, téli finomságok. Megmutatom majd én is miket készítettem tavaly és idén a Telepocak sütis könyvekbe. A jótékonysági felhívásról addig is a fenti linkre kattintva megtaláltok minden információt. sutotokkremleves_3.jpeg

Tovább

Francia hagymaleves gombával

Ahogy hűl az idő, egyre többször kívánok meg egy nagy bögre forró levest. Általában bögréből eszem a levest, jobban mondva a munkahelyemen mindig, de otthon is sokszor így tálalom. Valahogy jobban esik abból kanalazva. A hagymaleves lassan főzött francia változata pedig az egyik kedvencem, főleg mikor ramaty az idő, és kedvem van csak úgy bekuckózni. Ez nem egy gyors fogás, a lassú karamellizálás az egyik kulcsa, hogy ilyen finom ízeket kapjunk. Új kísérletképpen ezúttal egy nagy adag gombát is kevertem bele, szerintem nagyon jó kombináció lett. A sűrű levesek i-jére a pontot nálam a feltétek teszik fel, a hagymaleves tetején ez az elengedhetetlen sajtos pirítós. Ami még jobb, ha többféle sajttal készül. Ha van rá alkalmas edény, akár sütőben is össze lehet sütni a pirítóssal együtt a levest a végén, úgy még különlegesebb lesz, de ha csak a tetejére halmozzátok a sajtos falatokat, akkor sem fog megsértődni senki.francia_hagymaleves_gombaval_2.jpeg

Tovább

Fügés-szilvás galette

Későn érő fügével rendelkezők előnyben. Egy kedves barátnőm most szüreteli a kertjükben lévő füge bokorról a termést, és szerencsére tudja, mennyire szeretem, ezért múlt héten kaptam tőle egy nagy adagot. Volt még otthon néhány kallódó szilvám is, ami már kezdett puhulni, de sütibe még tökéletesen megfelelt. Amúgy ha csak szilva van otthon, akár azzal is elkészíthető ez a sütemény. Tudom, hogy megint galette, de nem tudok betelni vele, annyira egyszerű elkészíteni, és nagyon jól elnyel (mint itt is látszik), minden maradék gyümölcsöt. Nem mellesleg, jól is mutat. fuges-szilvas_galette_2.jpeg

Tovább

Sült céklás ricottakrém

Néhány hete már meséltem Nektek, hogy megjelent velem egy interjú és mellette négy receptem a Vidék Íze magazinban. Még mindig hihetetlen magam így nyomtatásban látni... Alapvetően egy elbújós típus vagyok, csak az ételeimet szeretem előtérbe helyezni, magamat kevésbé. Ez most egy nagyon jó kibillentő helyzet volt, nagyon élveztem az interjút is, és persze a receptek összeválogatását, és fotózását is. Az egész még nyáron készült az októberi számba, vicces volt a nagy melegben már az őszi alapanyagokra koncentrálni, de nagyon tetszett ez a fajta előre tervezés. Kerültek be régi és új receptek is, minden most fotózva. Ez a céklakrém pedig itt debütált először, egy szuper egyszerű és gyors finomság, ami az egyik kedvenc őszi zöldségemből készült. Pirítósra kenve isteni, de akár mártogatósnak is jól működik.ceklas_ricottakrem_2.jpeg

Tovább

Lasagne őszi változatban sok-sok gombával

Mostanában, teljesen jogosan, kaptam olyan kritikát, hogy nincsenek új a húsos receptek a blogon. Ez sajnos valóban így van. Nem azért, mert nem csinálok ilyesmit, de megmondom őszintén, fotózni nekem sokkal-sokkal nehezebb, mint desszertet, kenyeret vagy például pitéket. Persze ezeket is gyakorolni kell, hogy jobban menjen. Szeretném a recept palettát is változatosan tartani, hogy mindenki találjon kedvére valót az oldalon. Szeretném, ha nem kopnának ki a rendes főételek sem a blogról, ezért most gyakorolok, a főzésben is és a fotózásban is. Ha már nehéz fotózási téma, a rakott dolgokat talán az egyik legnehezebb esztétikusan megörökíteni. Igyekeztem... Jöjjön most ez a lasagne recept, amit őszi hangulatban friss és szárított gombával turbóztam fel. Ha hozzám hasonlóan szeretitek a gombát, érdemes kipróbálni. lasagne_gombaval_2.jpeg

Tovább

Paradicsomos tarte tatin

Ez az utolsó paradicsomos receptem a szezonra, azt hiszem… Mondtam, hogy nehezen búcsúzom a paradicsomtól, nagy kedvencem. Ebben a receptben pedig tényleg valami zseniális dolog történik. A végeredmény egyszerre édes, savanykás, sós és pikáns, a karamellizált lilahagyma, a sült paradicsom, a balzsamecet, a krémes fokhagyma és a friss bazsalikom tökéletes összhangban pompázik a leveles tészta tetején, vagy alatt? Na igen, mert ez is egy fordított tarte tatin…paradicsomos_tarte_tatin_2.jpeg

Tovább

Caprese galette

Szeptember végéhez képest elég masszív novemberi idő van kinn. Megmondom őszintén, azért még vártam a vénasszonyok nyarát, azt a kellemes őszi időt, mikor süt a nap, meleg van, és szép aranybarna és bordó a táj… Receptekben már elő van készítve néhány őszi darab, és vannak is mindenféle ötleteim. Hétvégén azonban még a maradék kapott paradicsomot dolgoztam fel, és ezért szeretnék még Veletek megosztani két receptet a szezon legvégére. Napfény csalogatónak hátha jó lesz, legalább a tányéron. Amúgy most nézem, napra pontosan két éve raktam ki az előző paradicsomos galette receptet, amit most is alapként használtam. Csak ez most ilyen olasz-francia fúzió lett: olasz caprese saláta, pesto és a francia típusú galette párosításából. Na igen, a pesto pedig tökmaggal készült, így már kicsit ősziesebb a vonal.caprese_galette_1.jpeg

Tovább

Körtés-mandulás sütemény gyömbérrel megbolondítva

Vannak kombinációk, amikre időszakosan teljesen rá tudok kattanni, ez most épp a körte, citrom és gyömbér hármasa. Nem is tudom honnan jött, lehet láttam vagy hallottam valahol, de teljesen megfogott. A héten készítettem lekvárt és ezt a süteményt, amibe használtam ezeket a hozzávalókat. És szeretném kipróbálni körte chutney ízesítésére is ezeket a fűszereket. Nektek van ilyen bevált kombinációtok? Elsőként megírtam Nektek ennek a körtés-mandulás, gyömbéres és fahéjas sütinek a receptjét, ami szerintem egy szuper alap recept lehet, cserélhető benne a gyümölcs és persze ahhoz passzolóan akár a fűszerezést is lehet alakítani.kortes-mandulas_suti_3.jpeg

Tovább

Lecsó, ahogy mi szeretjük

Nem akartam sem a tökéletes, sem az alaprecept szavakat használni, hiszen a lecsó biztos azok között az ételek között szerepel, ami minden konyhában kicsit máshogy készül, mindenkinek meg van a saját kedvenc verziója. Ez most az enyém, illetve a miénk. Sok paradicsommal, egy kevés füstölt paprikával és benne főtt tükörtojással készítve, mi nagyon szeretjük így, ezért gondoltam Nektek is megmutatom, hátha lesz kedvetek kipróbálni.lecso_3.jpeg

Tovább
süti beállítások módosítása