Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Caprese galette

2022. szeptember 26. - ízeknyelvén

Szeptember végéhez képest elég masszív novemberi idő van kinn. Megmondom őszintén, azért még vártam a vénasszonyok nyarát, azt a kellemes őszi időt, mikor süt a nap, meleg van, és szép aranybarna és bordó a táj… Receptekben már elő van készítve néhány őszi darab, és vannak is mindenféle ötleteim. Hétvégén azonban még a maradék kapott paradicsomot dolgoztam fel, és ezért szeretnék még Veletek megosztani két receptet a szezon legvégére. Napfény csalogatónak hátha jó lesz, legalább a tányéron. Amúgy most nézem, napra pontosan két éve raktam ki az előző paradicsomos galette receptet, amit most is alapként használtam. Csak ez most ilyen olasz-francia fúzió lett: olasz caprese saláta, pesto és a francia típusú galette párosításából. Na igen, a pesto pedig tökmaggal készült, így már kicsit ősziesebb a vonal.caprese_galette_1.jpeg

Nagyon nehezen engedem el a paradicsom szezont, igazából nem is nagyon tudom sajnos, télen se nagyon tudok lemondani róla, pedig tudom, hogy le kéne. De az biztos, hogy ilyenkor, mikor úgy kapom a családtól a kertből, akkor mindenbe paradicsomot raknék. Szeptember végén persze már az utolsó szállítmányt használjuk fel. Utoljára még két ládával kaptunk, és bár tényleg óriási paradicsom fogyasztó vagyok,  de ennyi még rajtam is kifogott, így mire a végére értünk, már kezdtek puhulni a szemek. Ilyenkor jönnek jól azok a receptek, amiben meg kell sütni a paradicsomot, amitől még édesebb, és különlegesebb lesz az ízük. A mostani recept mellett tudom ajánlani még például a sült camembert vagy sültparadicsom leves receptet, de persze a lecsó is mindig jó megoldás.caprese_galette_4.jpegMindig szeretem bővíteni a repertoárt, és már múlt héten kezdtem gondolkodni, mi készüljön majd a maradék paradicsomokból. Az erkélyen van még két nagy cserép bazsalikomom is, és azok is nehezen bírják már a hirtelen jött hideget, így olyan ötleteken agyaltam, amihez mindkettőt fel tudom használni. Ez már adta az olaszos vonalat. A caprese az egyik legegyszerűbb és nekem az egyik kedvenc salátám: paradicsom, mozzarella és bazsalikom, bármihez tökéletes. A töltelékhez készítettem egy pestot, ami az egyik legjobb módja, ha szeretnénk elraktározni télire a bazsalikomot. Akár nagyobb adagot is csinálhatunk, és üvegbe töltve, egy kevés olívaolajjal lezárva a tetejét, nagyon sokáig eláll a hűtőben. Az őszi hangulat, és pénztárcabarát kiadás miatt a klasszikus fenyőmag helyett tökmagot raktam a pestoba. Nagyon szeretek mindenféle magokkal variálni, ahhoz képest, hogy épp mi van otthon, vagy mihez van kedvem, így mindig kicsit más az íze a pestonak is. A pestot hagyományosan elkészítheted mozsárban, de ha van késes aprító otthon, az nagyban megkönnyíti az összeállítást, minden mehet is bele, és egy perc alatt kész. Ez a mennyiség kb dupla annyi, mint ami a töltelékhez kell, de érdemes a tálalásnál is tenni egy keveset pluszba a pite tetejére, ami pedig megmarad, mehet rá egy adag tésztára legközelebb. Én akár pirítósra kenve is imádom, szuper szendvics alap. (Persze nyugodtan használhattok bolti pestot is, azzal is jól működik a recept.)

A tésztaalapnak olyat szerettem volna, ami gyors és egyszerű. A galette az egyik nagy kedvencem: egy gyors omlós tészta, amihez nem kell sem forma, sem semmi extra eszköz vagy tudás. A végeredmény kicsit rusztikus, de nekem pont ez a tökéletlenség tetszik benne. 

Így született meg a caprese galette, ez az olasz-francia fúzió Ízek nyelvén módra. Remélem kipróbáljátok majd. Szívesen veszek mindenféle visszajelzést, kíváncsi vagyok a véleményetekre.caprese_galette_3.jpegHozzávalók:

Kb. 25 centis pitéhez 

  • 200 g liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 25 g grana padano sajt
  • ½ tk só, frissen őrölt bors
  • 1 tk friss aprított bazsalikom (kb.8-10 levél)
  • 1 kisebb tojás megkenni

Töltelékhez:

  • 3 ek pesto
  • 300 g paradicsom
  • 1 gömb mozzarella sajt (125 g)

Tökmagos pesto:

  • nagy marék bazsalikom (kb. 20 g)
  • 20 g tökmag
  • 25 g grana padano sajt
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 ek citromlé
  • só, frissen őrölt bors

Tálaláshoz:

  • friss mozzarella sajt
  • pár kiskanál pesto
  • pirított tökmag

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet, sóval, borssal, a felaprított bazsalikom levéllel és lereszelt sajttal együtt forgasd össze egy nagyobb tálban, add hozzá a felkockázott hideg vajat, és morzsold össze a lisztes keverékkel.
  2. Adj hozzá egy evőkanálnyi hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrd át, amíg össze nem áll. (Nem szükséges sokáig gyúrni. Ha nem áll össze, adj hozzá még egy kevés vizet.)
  3. Formázz belőle gombócot, lapítsd ki kicsit, és fóliába csomagolva, tedd a hűtőbe kb. fél órára pihenni.
  4. Amíg pihen a tészta, készítsd el a töltelékhez a pestot: a bazsalikom leveleket, a tökmagot, lereszelt grana padano sajtot, megtisztított, felszeletelt fokhagymát, kevés sót és frissen őrölt borsot, az olívaolajjal és a citrom levével rakd egy késes aprítóba, és dolgozd össze, kész is.
  5. A paradicsomokat mosd meg, a nagyobbakat szeleteld fel, a koktélparadicsomokat vágd félbe.
  6. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit.
  7. Fél óra után vedd ki a hűtőből a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtófával nyújtsd ki pár milliméter vastagságú, kb. 27 centis körré.
  8. Óvatosan a nyújtófára feltekerve tedd át a sütőpapíros tepsire. (Nem baj, ha kicsit elszakad, ki lehet javítani. A galette-ben az a jó, hogy nem árt meg neki, ha kicsit ráncos vagy nem tökéletes kör alakú.)
  9. Kend meg a tésztát kb. 3 evőkanálnyi pestoval úgy, hogy a szélén kb. 2 centit üresen hagysz. Majd tépkedd rá a mozzarella sajtot, szépen fedd be a félbevágott, felszeletelt paradicsomokkal, végül hajtogasd rá a tészta szélét. Kend meg a felhajtott széleket egy felvert tojással.
  10. Előmelegített sütőben süsd kb. 45-50 perc alatt szép pirosra, amíg a paradicsomok és a mozzarella kisült leve is elpárolog. Ha kész, vedd ki a sütőből, és tedd félre hűlni.
  11. Tálalás előtt érdemes megvárni, amíg legalább langyosra hűl, mert forrón könnyebben széteshet szeletelés közben. Kínálás előtt tegyél még rá mozzarella sajtot, foltokban egy-két kis kanál pestot, pirított tökmagot, friss bazsalikomot. Nagyon jól áll ennek a pitének a megsütött és a friss hozzávalók kombinációja.

caprese_galette_2.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1917940460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása