Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Paradicsomos-fetás galette

2023. október 06. - ízeknyelvén

A tavaly őszi Caprese galette receptem volt a kiindulópontja ennek a mostani szintén paradicsomos, de ezúttal feta sajttal készült változatnak. Bele is olvastam a tavalyi bejegyzésembe, nem semmi, milyen összevissza idő tud lenni, tavaly szeptemberben a vénasszonyok nyarát hiányoltam, és a novemberi idő miatt szomorkodtam. Bezzeg idén, október van már, és alig pár napja kezdett el hűlni az idő. Nekem jobban tetszett ez az ősz eleje, pont kellemes huszonfokok, de most már felkészültem a bekuckózós időszakra is. Addig is, ahogy ígértem van még két nyárzáró receptem, jobban mondva szezonbúcsúztató. Ebbe a pitébe például még az kertből kapott paradicsomok kaptak helyet, jó felhasználási mód, ha nálatok is terem még, sőt, akár a kicsit puhább vagy csúnyácskák darabokat is remekül fel lehet használni.paradicsomos-fetas_galette_4.jpeg

A tészta a korábban bevált alapokra épül, ezúttal egyrész teljes kiőrlésű liszttel variálva. Ettől picit morzsásabb lett a végeredmény, lehet majd még tovább kísérletezem vele, de addig is megosztom veletek, mert szerintem a töltelékkel együtt nagyon jó kombináció és villával teljesen jól fogyasztható is. Szeretem a paradicsomot sajtokkal kombinálni, a mozzarella mellett szerintem a másik nagy klasszikus a feta sajtos párosítás. A sós sajt nagyon jól kiegészíti a savas, lédús paradicsomot. Próbáljátok ki!

Örülök minden visszajelzésnek, ha megsütitek a pitét, kérlek, írjátok meg, hogy sikerült, hogy ízlett.paradicsomos-fetas_galette_1.jpegHozzávalók:

Kb. 30 centis pitéhez 

  • 130 g búzaliszt
  • 70 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 150 g hideg vaj
  • 25 g grana padano sajt
  • 1 csipet só
  • 1 ek víz
  • kisebb tojás megkenni a tetejét
  • 2 tk szezámmag

Töltelékhez:

  • 150 g feta sajt (vagy krémfehér sós sajt)
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • ½ tk szárított oregáno
  • ½ tk szárított kakukkfű
  • egy-két tekerés frissen őrölt bors
  • 400 g paradicsom (lehet vegyesen nagyobb méretű vagy kisebb koktél)

Elkészítés:

  1. A tésztához a liszteket, sóval és lereszelt sajttal együtt forgasd össze egy nagyobb tálban, add hozzá a felkockázott hideg vajat, és morzsold össze a lisztes keverékkel.
  2. Adj hozzá egy evőkanálnyi hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrd át, amíg össze nem áll. (Nem szükséges sokáig gyúrni. Ha nem áll össze, adj hozzá még egy kevés vizet.)
  3. Formázz belőle gombócot, lapítsd ki kicsit, és fóliába csomagolva, tedd a hűtőbe kb. fél órára pihenni.
  4. Amíg pihen a tészta, készítsd el a tölteléket: a feta sajtot, az olívaolajat és a fűszereket tedd egy késes aprítóba, és dolgozd krémesre.
  5. A paradicsomokat mosd meg és vékonyan karikázd fel.
  6. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit.
  7. Fél óra után vedd ki a hűtőből a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtófával nyújtsd ki pár milliméter vastagságú, kb. 30 centis körré.
  8. Óvatosan a nyújtófára feltekerve tedd át a sütőpapíros tepsire. (Nem baj, ha kicsit elszakad, ki lehet javítani. A galette-ben az a jó, hogy nem árt meg neki, ha kicsit ráncos vagy nem tökéletes kör alakú.)
  9. Kend meg a tésztát a feta sajtos krémmel úgy, hogy a szélén kb. 1-2 centit üresen hagysz. Majd fedd be a félbevágott, felszeletelt paradicsomokkal, végül hajtogasd rá a tészta szélét.
  10. Kend meg a felhajtott széleket a felvert tojással, és szórd meg a szezámmaggal.
  11. Előmelegített sütőben süsd kb. 40-45 percig, amíg a széle megpirul, és a paradicsomok is megsülnek a tetején. Ha kész, vedd ki a sütőből, és tedd félre hűlni.
  12. Tálalás előtt megszórhatod friss fűszerekkel (kakukkfűvel vagy oregánóval), ha van.

paradicsomos-fetas_galette_2.jpeg

paradicsomos-fetas_galette_3.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5618228427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása