Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Fűszeres-narancsos babka

2023. november 17. - ízeknyelvén

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én már elkezdtem fejben összerakni, miket készítek majd a karácsonyi ünnepek alatt.  Egyelőre én még nem nagyon tartok nagy ünnepi összejöveteleket, inkább a családot járjuk körbe, de sütni mindig szoktam, akár ajándékba, akár vendégségbe készül. Gondoltam, a hozzám hasonlóan lelkesek, akik már gyűjtögetik az ötleteket, örülnének egy babka receptnek is. Nem véletlenül ezzel köszöntöm a készülődős időszakot, akik ismerik a Telepocak karácsonyra kampányt, azok tavalyról emlékezhetnek erre a süteményre, a tavalyi receptes könyvbe ugyanis ezzel készültem. Idén is újra itt van jótékonysági felhívásunk, még november 24-ig tudjátok támogatni Ti is, írok erről is a posztban még.fuszeres-narancsos_babka_2.jpeg

A Telepocak karácsonyra csapathoz három éve csatlakoztam, azóta minden évben részt veszek benne, és igyekszem minél több módon támogatni Előbb fotózunk, aztán eszünk Orsi és Pénzügyi Térkép Kinga közös kezdeményezését, aminek a Cewe Magyarország is lelkes támogatója. Mi is a lényege?

Azokon a családokon, gyerekeken szeretnénk segíteni, akiknek a téli szünet ideje alatt problémát jelent a rendes, meleg érkezés. A kampány alatt befolyó összegből élelmiszercsomagokat állítunk össze, amit rászoruló családoknak juttatunk el még az ünnepek előtt. Már mindössze 1000 forinttal támogatóvá válhatsz Te is! Mi pedig köszönetképpen a támogatásodért meglepünk egy gyönyörű karácsonyai sütis ekönyvvel. Hiszen a kezdeményezés mögött most is nagyon szuper csapat áll, és már jó ideje készültünk, hogy most is egy csodaszép és nagyon változatos, idén 40 receptet tartalmazó sütis könyvet hozzunk létre Nektek. 

Persze, itt nem állt meg a dolog idén sem. Ha szívesen támogatnád, akár nagyobb összeggel is a rászoruló gyerekeket, akkor az idén, illetve az elmúlt években készült további ekönyvek is a Tieid lehetnek. Részletekért keresd a www.telepocakkaracsonyra.hu oldalt. November 24-ig van lehetőségetek hozzájárulni ehhez a jó ügyhöz.telepocak2023.jpg

És ha már a könyvek, és receptek, kanyarodjunk vissza ehhez a finom és szerintem igen szép fűszeres-narancsos babkához. Immár harmadik éve készülök én is saját recepttel és fotóval a Telepocak sütis könyvekbe. Az  idei receptet még nem lövöm el, de a képet láthattátok már, ha követtek instagramon. Ez a babka a tavalyi kreálmányom volt. Ez az egyik kedvenc süteményem, amit szinte végtelen módon lehet variálni, ez most egy igazán ünnepi változat lett, mind ízben, mind formában. A kedvenc történetem ezzel kapcsolatban, ha jobban meglesitek az alábbi képet, a kellemes kuckozós hangulatot a kép bal oldalán lévő kötött darab adja, ami nem más mint egy téli benti zokni. Igen, egy zokni. De mindenkit megnyugtatok, ezelőtt még nem volt rajtam, és tisztán került a süti mellé. Csak, hogy lássátok mi minden tehet hangulatossá egy ételfotót...fuszeres-narancsos_babka_1.jpegTavaly ezt a süteményt készítettem mindenkinek ajándékba is. Nagyon klassz, kisebb, kerek kemény papír sütőformákat vettem, és azokban sütöttem meg, a lenti mennyiséget, felezve, harmadolva. Majd szépen becsomagolva kerültek a fa alá. Mivel elég szaftos süteményről van szó, pár napig simán friss marad, úgyhogy előre is el tudjátok készíteni. Szívből ajánlom Nektek ezt a receptet, akár ajándékba készítenétek, akár ünnepi desszertnek vagy reggelire vagy kávé mellé kínálnátok. 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 37 dkg liszt
  • 1 dkg szárított élesztő
  • ½ tk karácsonyi fűszer
  • ½ tk só
  • 3,5 dkg barna nádcukor
  • 1 kezeletlen héjú narancs
  • 2 tojás
  • 10 dkg puha vaj

Töltelék:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 8 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 2 dkg keserű kakaópor
  • ½ tk karácsonyi fűszer
  • 10-10 dkg dió és aszalt vörös áfonya

Szirup:

  • 5 dkg barna nádcukor
  • 0,5 dl a narancs kifacsart levéből
  • ¼ tk karácsonyi fűszer

Karácsonyi fűszerkeverék:

  • 1 tk őrölt fahéj
  • ¼ tk őrölt szegfűszeg
  • ¼ tk őrölt szegfűbors
  • ¼ tk őrölt gyömbér
  • ¼ tk őrölt szerecsendió


Elkészítés:

  1. Egy nagyobb keverőtálba forgassuk össze a lisztet, száraz élesztőt, sót, karácsonyi fűszerkeveréket, cukrot, egy narancs lereszelt héjat. Üssük bele a tojásokat, és öntsünk hozzá 1 dl-t a narancs kifacsart levéből. A robotgép dagasztó fejével kezdjük el összedolgozni a tésztát, miután nagyjából összeállt, három részletben adjuk hozzá a felkockázott puha vajat. Végül még pár percig dagasszuk, amíg össze nem áll egy gombóccá a tészta. Takarjuk le, és hűtőben kelesszük legalább pár órán vagy akár egy éjszakán át.
  2. A töltelékhez vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét a vajjal. Vegyük le a tűzről, csomómentesen keverjük el benne az átszitált porcukrot és kakaóport, ½ tk karácsonyi fűszerkeverékkel együtt. Felhasználásig tegyük félre hűlni, hogy szobahőmérsékletű, sűrűn kenhető krémünk legyen.
  3. Összeállításhoz enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 30x50 centis téglalappá. Egyenletesen kenjük meg a csokoládés krémmel, szórjuk meg a durvára aprított dióval és vörös áfonyával.
  4. A hosszanti oldaláról indulva szorosan tekerjük fel, majd hosszában vágjuk ketté. A két szálat, a vágott felükkel felfelé, fonjuk össze, majd kanyarítsunk belőle koszorút a végeit kicsit összenyomkodva.
  5. Helyezzük egy 24 centis kör alakú tortaformába, és letakarva kelesszük még egy órát szobahőmérsékleten.
  6. Légkeveréses álláson, 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 35 perc alatt süssük aranybarnára.
  7. Közben készítsük el a szirupot: egy kis lábasban melegítsük össze a narancslevet a barna nádcukorral, amíg a cukor elolvad. Majd lassú tűzön, néha kevergetve, kb. 10 perc alatt főzzünk belőle szirupot. Tegyük félre hűlni.
  8. Ha elkészült a babka, vegyük ki a sütőből, és még melegen kenjük át a sziruppal. Hagyjuk a formában teljesen kihűlni, utána lehet szépen kiemelni és szeletelni.

fuszeres-narancsos_babka_5.jpeg

fuszeres-narancsos_babka_3.jpeg

fuszeres-narancsos_babka_4.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr8718260679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása