Ízek nyelvén

Vaníliás krémtúró fahéjas körtekompóttal

2020. április 03. - ízeknyelvén

Többször is neki kezdtem ennek a posztnak, de megvallom, nehezen boldogultam vele. Hiába szeretném a blog életét elkülöníteni a mostani helyzettől, ez egyszerűen képtelenség. Befolyásol mindent és mindenkit. Az én egyik lételemem a főzés és a sütés, ami kikapcsol, feltölt, és boldoggá tesz. Most viszont sokszor nem egyszerű, néha pedig egészen terhes tud lenni. Ilyenkor muszáj megállnom, és átgondolnom a dolgokat. Sok minden kavarog a fejemben. De tudjátok, mi az, amitől jó kedvem lett, és még jobban motivált, hogy főzzek és fotózzak, recepteket írjak Nektek? Hogy most szinte mindenki a lehetőségek teljes skáláját kihasználva alkot a konyhában... Sokan belevágtak, és nem csak egyszerű dolgokba, hanem akár a kenyérsütésbe is, ami szerintem nagyon vagány dolog. Ezt még én is csak most tanulom, de nagyon élvezem... Ettől pedig megjön a jó kedvem is. Főzni és sütni öröm, és most látszik, hogy mindannyian képesek is vagyunk rá.vanilias_kremturo.jpg

Tovább

Édesburgonyás gnocchi spenótmártással, ropogós sonkával és krémes ricottával

Tudom, régen jelentkeztem, megmondom őszintén, kicsit döcögősebben indult az év eleje, mint gondoltam volna. Nem emlékszem, mikor volt velem ilyen utoljára, de nagyon nehezen jön az ihlet a főzéshez. A téli időszak amúgy is kihívást jelent, ilyenkor kisebb az alapanyag választék, én is sokszor nyúlok ugyanazokhoz a hozzávalókhoz, így persze könnyebben megunom a bevált recepteket. Szerencsére halomban állnak otthon az új és régi szakácskönyvek, és ott egy csomó magyar és külföldi blog, amit napi szinten olvasok. Most ezekhez a forrásokhoz fordultam ötletért, amíg próbálok visszarázódni a régi kerékvágásba.edesburgonyas_gnocchi_4.jpg

Tovább

Cékla-sárgarépa saláta fetával, pirított mézes dióval és lilahagymás-mustáros öntettel

Könnyű téli saláta frissen sütött lazaccal

Több nagyszerű dolog is van ebben a salátában. Egyrészt a diót kivéve - amit egy pici mézzel és citrommal átpirítottam - minden teljesen nyersen kerül bele, emiatt lesz méginkább szuper vitaminforrás. Másrészt az elkészítéséhez semmilyen extra tudásra vagy kütyüre nincs szükség, maximum egy gumikesztyűt és kötényt javasolnék a cékla miatt. Egy sima reszelő vagy szeletelő elég a répa és a cékla elkészítéséhez, ha pedig elektromos géped van, mindez alig pár perc alatt véghez is vihető.teli_ceklasalata5.jpg

Tovább

Citromos-krémsajtos mini kuglóf

Nagyon szeretem ezt a kis kuglóf formát, bármilyen sütiből igazán különleges darabot varázsol. Ráadásul ebben a méretben nagyon jól tölthető, amit érdemes kihasználni. Ez a citromos változat is szuper jól mutat a hétvégi közös ebédet követő kávé/tea kísérőjeként, és milyen finom! Még pár hete sütöttem a családi összejövetelre - szemfülesek instán már láthatták a képet -, és végre volt időm, hogy megírjam Nektek a posztot a recepttel együtt.citromoskuglof3.jpg

Tovább

Csirkés-zöldséges ázsiai tészta pirított kesudióval és szezámmaggal

30 perces vacsi csupa jó hozzávalóból, ázsiai ízekben

Nagyon szeretem a különböző ázsiai ételeket, ezekért a zöldséges-húsos, netalántán rákokkal megbolondított tésztákért pedig egyenesen odáig vagyok. Időről-időre veszek valami számomra újféle tésztafélét, hogy otthon is kipróbálhassam. Szeretek kísérletezni. Az egyik legjobb dolog, hogy ezek a vékony - angolul egyszerűen csak noodle-nek nevezett - tésztafélék alig pár perc alatt elkészülnek, így gyorsan lehet finomat varázsolni belőlük. A legújabb szerzeményem ez a teljes kiőrlésű mie tészta volt, amihez többféle zöldség, egy kevés csirke husi és pirított kesudió került, megbolondítva egy mézes-zöldcitromos-szójás szósszal. Gyorsan elkészül, és nagyon finom!kinai_teszta.jpg

Tovább

Egyszerű karfiol curry jázmin rizzsel

Mikor elkezdődik az újév, mindig van egy pár hetes időszak, amikor szinte alig vágyom húsra, cserébe – a tél ellenére – kifejezetten könnyű ételeket eszem szívesen. Persze, ez nem meglepő a karácsonyi menü sorok után… Eredetileg ezt az ételt is húsmentesre terveztem, de végül került bele egy kevés csirkemell, igazából jól passzol hozzá, és nem nehezíti el, úgyhogy jó döntés volt.karfiol_curry_3.jpg

Tovább

Joghurtos avokádókrém pirított gombával

Gyors vacsora ötletet kerestem, nem akartam nagy főzőcskézést csapni. Végig pásztázva a hűtő és a kamra tartalmát jutott eszembe ez a kombináció. Láttam már korábban, hogy az avokádót gombával keverik, ami elsőre furán hangzott, de mozgatta annyira a fantáziámat, hogy kipróbáljam. Meglepő, de ütős páros!avokados_vacsi2.jpg

Tovább

Fűszeres sült csirke háromszínű édesburgonyával

Rabja vagyok ezeknek a színeknek. Az aranybarnára pirult ropogós csirke, mellette a fehér, narancs és lila színű édesburgonya, és mély mustársárga mártás, egyszerűen csodaszép kombináció. Csupán két hozzávalóra és a fűszerekre van szükség, a végeredmény pedig ízben és látványban is tuti siker.csirke_edesburgonya3.jpg

Tovább

Sült paprikás hummusz

Egyre jobban kezdek rákattanni a hummuszra. Már boltiban is fedeztem fel olyan verziót, ami jó alapanyagokból készült és finom is volt, és otthon is többször készítettem már. Utóbbi azért is jó,  mert sokféleképpen variálható, én is egyre több variációt próbálok ki. Nagyon jó vacsora lehet, vagy - ahogy most is - nagyon szépen tálalható vendégváró előétel.sult_paprikas_hummusz3.jpg

Tovább

Egyszerű zellerkrémleves egy kis extrával

Ahogy jön a hideg, egyre több levest eszem, és leginkább krémlevest. Tudom, ennél azért bőven nagyobb a repertoár, de ha valami gyors és egyszerű megoldás kell, ez lesz a befutó. Most a sült zöldségek után maradt fél zellerrel kellett kezdenem valamit, és mivel a főétel már amúgy is készen állt, adta magát, hogy levest főzzek belőle. zellerkremleves4.jpg

Tovább