Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Csokis-aszalt barackos granola

2020. április 18. - ízeknyelvén

Nem először hozok Nektek granola receptet, nem véletlenül. Az elmúlt évek során az egyik kedvenc reggelim lett ez a ropogós müzliféleség.  Azért is ajánlom most szívből nektek, mert kis munkával egy nagy tepsinyi adagot készíthettek el belőle, ami akár két-három hétre is jó reggeli lehet, attól függően hányan vagytok. Így mindig lesz kéznél egy gyors és tápláló reggeli ötlet, ha nincs időtök vagy kedvetek mással bajlódni. Általában joghurttal és valamilyen friss gyümölccsel eszem, néha csak tejbe szórom, és az is előfordul, hogy magában is ezt nassolom.csokis-barackos_granola_6.jpg

Amiatt is szoktam rá, mert ezt a munkahelyemre is könnyű volt bevinni, így minden benti reggelimhez kéznél volt a fő hozzávaló. Ráadásul csupa jó dologból áll, zabpehely, olajos magvak kombinációja jól indítja a napot, nekem egész délelőttre elég energiát ad, főleg ha feldobom még valamilyen friss gyümölccsel is. Az irodám sajnos hetek óta itthon van, logikusan reggelizni sem megyek sehova. Gyorsabban is fogynak az itthoni készletek, eljött az idő a következő tepsi granola sütésére is.csokis-barackos_granola_4.jpgAzért is szeretem a granolát, mert a variációk száma végtelen, a hangulatunk és kamránk tartalma szerint. Ami a lényeg: zabpehely alap, legalább egy, de inkább többféle mag, fahéj és/vagy más fűszerek kombinációja, legalább egyféle aszalt gyümi, és ha engem kérdeztek, étcsokoládé mindenképp kerüljön bele a végén. Ezt a mostani verziót az egyik régi kedvenc csokim ihlette. Ti szeretitek a csokis-barackos dolgokat? Ha igen, mindenképpen próbáljátok ki granola formában is!

Hozzávalók:

(kb. 750 g)

  • 400 g zabpehely
  • 70 d dió
  • 50 g tökmag
  • 50 g napraforgómag
  • 1 kk fahéj
  • 3 ek juharszirup (vagy 1,5 ek méz 1,5 ek vízzel elkeverve)
  • 100 g étcsokoládé (minimum 50, de inkább 60/70% ot ajánlok)
  • 100 g aszalt sárgabarack

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és nagy tepsibe fektess sütőpapírt.
  2. Egy nagy tálba mérd ki a zabpelyhet, a tökmagot, a napraforgómagot és durvára aprított diót. Szórd meg fahéjjal és forgasd össze.
  3. Locsold meg juharsziruppal vagy méz és víz keverékével, és keverd át az egészet, hogy mindenhol érje a nedvesség. 
  4. Borítsd az egészet a sütőpapíros tepsire, és oszlasd el egyenletesen. Tedd a sütőbe és kb, 20-25 perc alatt pirítsd meg. 10 percenként keverd át, hogy mindenhol egyformán megpiruljon. A sütési idő vége felé már nézz rá gyakrabban, nehogy odaégjen.
  5. Addig aprítsd fel az étcsokit és az aszalt sárgabarackot.
  6. A megsült granolát vedd ki a sütőbel, és forgasd bele a felaprított barackot és étcsokit. A meleg felolvasztja a csokit, és összetapasztja zabpelyhes keverékkel.
  7. Hagyd teljesen kihűlni a tepsiben, majd tedd jól zárható üvegbe. Hetekig is eláll.

csokis-barackos_granola.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5215622364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása