Már korábban elkészültek ezek a gyönyörű tekercsek, csak most jutottam el odáig, hogy végre megírjam Nektek a receptet. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem egy hűvös őszi hétvégére tökéletes program lehet a sütés. A kész tekercsekből lehet akár reggeli, kiránduláshoz vagy délutáni kávéhoz kísérő.
Nálam amúgy maradékmentős sütinek készült - nevetni ér… - mert el kellett végre használnom a maradék mikulás csokikat… :) Időről-időre próbálok rendet tenni a hűtőben és a kamrában, hogy a hátul megbújó alapanyagok se menjenek kárba. Néha sajnos elfeledkezem egy-két dologról, emiatt is fontos, hogy időnként felmérjem a terepet. (A héten pl. lecsót főztünk a már kicsit megfáradt paradicsomokból és paprikákból. A legjobb felhasználási mód, házi sonkával, megmaradt virslivel, tükörtojással… Nagyon finom lett!)
Na, de elkalandoztam, vissza a sütihez. Szóval egy újabb kamra átvilágítás során előkerültek a tavalyi mikulás csokik, ezek azért bőven elállnak nyár közepéig. Viszont már nem éreztem ingerenciát, hogy elmajszoljam magában - ezért is maradtak meg - így gondoltam inkább belesütöm valamibe. Régóta szemeztem a kedvenc ír szakácsom receptjével, ezt dolgoztam át egy kicsit.
Oda vagyok a kelt tésztáért! A végeredmény most is egy finom, puha és foszlós tészta, benne csokis-mandulás töltelék. nNm is kell több a boldogsághoz. Legközelebb szerintem még növelni fogom a töltelék mennyiségét, elbírna még egy keveset. :)
Szép idő ígérkezik a hétvégén, de egy jó szabadtéri program mellett simán beleférhet egy kis süti sütés is. ;)Hozzávalók:
(8 péksütihez)
- 2 dl tej
- 55 g vaj
- 375 g sima liszt
- 50 g barna nádcukor
- ½ tk vanília őrlemény
- 1 nagy csipet só
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 100 g tejcsokoládé (nálam megmaradt mikulások)
- 50 g mandula
- 30 g puha vaj
- 1 tojás
Elkészítés:
- Egy kisebb lábasban kezd el melegíteni a tejet és a felkockázott vajat, addig amíg a vaj felolvad, és az egész keverék langyos nem lesz. (Felforralni nem szabad!)
- A száraz alapanyagokat (liszt, nádcukor, vanília őrlemény, só és száraz élesztő) keverd össze egy nagy tálban.
- Öntsd a tejes-vajas keveréket a száraz alapanyagokra. Én először egy villával szoktam összeforgatni, és ha már kb. felvette a nedvességet, kézzel 4-5 perc alatt szép ruganyos tésztát gyúrok belőle. (Persze géppel is dolgozhatsz, amivel szeretsz dagasztani.)
- A tésztát fedd le, és meleg helyen pihentesd kb. 45-60 percig, amíg a duplájára dagad.
- A töltelékhez közben vedd ki a vajat a hűtőből, hogy legyen ideje megpuhulni. A csokit és a mandulát aprítsd fel, és keverd össze.
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- A megkelt tésztát tedd át egy enyhén kilisztezett nyújtódeszkára, majd sodrófával nyújtsd ki kb. 50x25 centis téglalapra, 3-4 mm vastagra. Kend meg a tészta felét a puha vajjal, majd egyenletesen terítsd szét rajta a csokis-mandulás keveréket. Azután hajtsd rá a tészta másik felét, kicsit nyomkodd rá, hogy összetapadjanak.
- A félbehajtott tésztát (úgy, hogy felül van az összehajtott rész) széltében vágd 8 egyenlő széles csíkra. Majd mindegyik csíkot, a hajtott felénél kb. egy centi meghagyva, vágd hosszában majdnem teljesen félbe (lásd a képen).
- Az így kapott nadrág formákból (Nekem ez jutott eszembe róluk.) formázd meg a tekercseket úgy, hogy a “nadrágok szárát” kifelé tekerve csavard meg párszor, majd a két megtekert szárat fond össze. A végüket nyomkodd össze.
- Tedd a kész tekercseket a sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kend meg egy felvert tojással és 15-18 perc alatt süsd szép aranybarnára.