Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Ribizlis-mandulás zabpalacsinta

2019. július 11. - ízeknyelvén

Ha már nyár, akkor jöhet a ribizli (is). Imádom ezt az egyszerre savanykás, mégis édes gyümölcsöt. Múltkor szedtem egy kisebb mennyiséget, ezekből került ebbe a palacsintába is. A recept ismerős lehet, a korábbi ananászos zabpalacsintás verziót alakítottam át, ez lett a nyári kiadás.ribizlis-mandulas_zabpalacsinta6.jpgGyerekkoromban volt egy nyaralónk a Balatonnál, csodás kerttel, mindenféle finomsággal, sok gyümölccsel és zöldséggel. Múltkor már emlegettem, hogy a rotyogó barack illata milyen nosztalgia hullámot indított el bennem, na ez a kis ribizliszedés és hasonlóan kellemes emlékeket idézett. Jó néhány bokor volt a kerítés mellett, és mikor szedni mentünk, persze mindig jó része “eltűnt”, mire visszaértünk vele a konyhába. Évek óta nem szedtem magamnak ribizlit, jó érzés volt most kicsit újra gyereknek érezni magam, miközben csipkedtem le a kis fürtöket a bokorról… nem meglepő módon most se ért be mind a házig...ribizlis-mandulas_zabpalacsinta5.jpgPersze nem csak a ribizli nagy kedvenc nálam, mindenféle bogyós gyümölcs, áfonya, szeder, málna is jöhet bármikor. Lassan már kifelé megyünk ezeknek a szezonjából, még most érdemes mindenféle finomságot készíteni. Lehet fagyi/jégkrém, mehet a reggeli joghurtba, zabkásába, turmixba, mindenféle sütibe vagy csak úgy szimplán magába… Ribizlis recept eddig nem is volt, most pótolom ezt a hiányosságot. Azt nem is kell túlragozni, hogy mindenféle gyümölcsből érdemes jó sokat, lehetőleg nyersen és szezonjában fogyasztani. Ez alól a ribizli sem kivétel. Alacsony a kalóriatartalma, cserébe B-, C- és E-vitaminban is gazdag, többféle ásványi anyag is megtalálható benne, pl.: kalcium, magnézium, vas.

Hétvégi ráérős reggelekre tökéletes választás lehet, de ha marad, akár egy dolgozós hétköznapon is jó napindító lehet, újramelegítve is megállja a helyét. (Kipróbáltam, működik.)ribizlis-mandulas_zabpalacsinta.jpgHozzávalók:

(12 palacsinta – 3-4 főre)

  • 120 g zabliszt  vagy zabpehely finomra őrölve
  • 40 g mandula finomra őrölve + 10 g durvára aprítva
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl mandulatej
  • 4 tojás szétválasztva
  • 1 kk vanília kivonat
  • 1 csipet só
  • 200 g + 100 g ribizli megmosva leszemezve
  • 1 ek méz
  • 2-3 ek víz
  • kókuszzsír

Elkészítés:

Pirított mandula és ribizliszósz:

  1. Egy kisebb teflon serpenyőben zsiradék nélkül, magas lángon pár perc alatt pirítsd meg a 10 g durvára aprított mandulát, majd tedd félre.
  2. A ribizlit mosd meg, és szemezd le (pár fürtöt félre tehetsz a tálaláshoz). 100 g ribizli megy majd a palacsintába, a másik 200 g-ból készül a szósz.
  3. A szószhoz tedd a 200 g ribizlit egy kis serpenyőbe (használhatod, amit a mandula pirításhoz), adj hozzá egy evőkanál mézet, és közepes lángos rotyogtasd kb. 5 percig, néha keverd át. Ennyi idő alatt kicsit összeesnek a szemek, és besziruposodik a szósz.
  4. Utána egy kis tálban botmixerrel turmixold simára két-három evőkanál vízzel hígítva. (Ez attól függ, milyen sűrű szószt szeretnél.)

ribizlis-mandulas_zabpalacsinta3.jpgA palacsintához:

  1. Ha egész zabpelyhet használsz, tedd a 40 g mandulával együtt az aprítógépbe, és daráld egészen finomra, majd borítsd egy nagyobb keverőtálba. (Zabliszt esetében erre nincs szükség, akkor csak a mandulát kell finomra aprítani/őrölni.)
  2. Tedd a zabos-mandulás keveréket egy nagy tálba, add hozzá a sütőport, a négy tojássárgáját, a vanília kivonatot és a mandulatejet, majd robotgéppel keverd össze az egészet.
  3. Egy külön tálban egy csipet sóval verd kemény habbá a négy tojásfehérjét, majd több részletben óvatosan forgasd bele a zabpelyhes keverékbe.
  4. Palacsintasütőt (vagy tapadásmentes serpenyőt) kend ki vékonyan kókuszzsíral és hevítsd fel. Kb. egy deciliteres adagonként (kisebb merőkanállal adagolva), nekem egyszerre három halom fért bele a serpenyőbe, kezd el kisütni a palacsintákat. Amíg sül az egyik oldala – egy-két perc elég neki – szórd meg a nyers felét egy kevés ribizlivel (a félretett 100 grammból szemezve), majd óvatosan fordítsd meg, és süsd ezt az oldalát is aranybarnára. (Érdemes mindig újra kikenni a serpenyőt, mielőtt új palacsinta tésztát teszel bele.)
  5. Halmozd őket egy tányérra, egy adag 3-4 palacsinta lehet, a palacsinták közé jöhet egy-egy kanálnyi ribizli mártás, majd a tetejére egy nagyobb adag, és egy kevés pörkölt aprított mandula.

ribizlis-mandulas_zabpalacsinta2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5114937652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása