Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Kókuszos zabpalacsinta sült ananásszal

2018. március 21. - ízeknyelvén

Vannak olyan reggelek, amikor igenis kijár az embernek egy kis kényeztetés. Amikor nem sietünk sehova, nyugodt szívvel szánunk több időt a reggeli összeállítására is, hogy utána kényelmesen kiélvezhessük az elkészített finomságot. A pufi amerikai típusú palacsinta kókusszal és ananásszal elég jól megállja a helyét a kényeztető reggelik sorában.kokuszos_zabpalacsinta2_1.jpg

Már írtam korábban, hogy oda vagyok a palacsintáért, nagyjából mindenféle verzióban, de az is igaz, hogy általában a hagyományos tésztát készítem el. Eljött az ideje, hogy kísérletezzek az fitt variációkkal is. Meg kell mondanom, hogy a sima zab- és teljes kiőrlésű változat nem nyerte el teljesen a tetszésemet, mert amíg a sima lisztes verziót már önmagában is finomnak gondolom, a hozzávalók egyszerű cseréje után hiányérzetem volt. Így gondoltam, teszek egy próbát, és feldobom a tésztát is, hogy ne csak a körítés adja az ízeket.

Olyan nincs, hogy egy kevés vanília kivonattal ne lehetne feldobni egy sütit, kezdetnek ez itt is bevált. A kókusz pedig nagyon jól illik a tésztába, picit ropogós, és ahogy megpirul sütés közben, igazán finom lesz. Ráadásul a többféle vitaminon és ásványi anyagon túl a kókusznak magas az energia tartalma, úgyhogy ad egy kis plusz löketet a nap indításhoz. A feltétnek megsütött ananásszal pedig remek párost alkotnak (ezt a piña colada koktél óta tudjuk). Természetes édesítőként jól kiegészíti a palacsinta ízét, és vele együtt többek között egy jó nagy adag C vitamint is a szervezetünkbe juttathatunk. Nem mellesleg nagyon-nagyon finom.kokuszos_zabpalacsinta4.jpg

Hozzávalók:

(6 palacsinta – 2 főre)

  • 40 g zabpehely
  • 20 g kókuszreszelék + 1-2 kk
  • 20 g teljes kiőrlésű liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 dl tej
  • 2 tojás szétválasztva
  • 1 kk vanília kivonat
  • 1 csipet só

Tálaláshoz:

  • 1 kis méretű ananász
  • kókusz chips

Elkészítés:

  1. Egy kisebb teflon serpenyőben zsiradék nélkül, magas lángon pár perc alatt pirítsd meg a kókusz chipset, majd tedd félre.

Ezután következhet az ananász elkészítése, mert ehhez picit több idő kell:

  1. Vágd le a héját, majd a belső fás részt kihagyva vágj belőle vastagabb szeleteket, végül kockázd fel.
  2. A kókusz pirításához használt serpenyő alatt vedd közepesre a hőfokot, és tedd bele a gyümölcs kockákat és kezd el pirítani. Kb. 10 perc alatt, néha átforgatva szépen megpirul, karamellizálódik a belőle kivált cukor miatt.
  3. Az megsütött gyümölcs 2/3-át egy-két kiskanál vízzel turmixold krémesre, a több pirult ananász kockát pedig hagyd egyben.

Miközben sül az ananász készítsd el a palacsinta tésztát:

  1. Tedd a zabpelyhet és a 20 g kókuszreszeléket az aprítógépbe, és daráld egészen finomra, majd borítsd egy nagyobb keverőtálba.
  2. Add hozzá a lisztet, a sütőport, a két tojássárgáját, a vanília kivonatot és a tejet, majd robotgéppel keverd össze az egészet.
  3. Egy külön tálban egy csipet sóval verd kemény habbá a tojásfehérjét, majd több részletben óvatosan forgasd a zabpelyhes keverékhez.
  4. Palacsintasütőt kend ki vékonyan kókuszzsíral és hevítsd fel. Kanalanként adagolva (nekem egyszerre három halom fért bele a serpenyőbe) kezd el kisütni a palacsintákat. Amíg sül az egyik oldala – pár perc elég neki – szórd meg a nyers felét egy kevés kókuszreszelékkel, majd óvatosan fordítsd meg, és süsd ezt az oldalát is arany barnára.
  5. Halmozd őket egy tányérra, kanalazz rá az ananászos mártásból és szórd meg az ananász kockákkal és a pirított kókusz chipssel.

kokuszos_zabpalacsinta3.jpg

Egy pohár frissen facsart narancslével ez egy isteni reggeli egy kellemes vasárnap délelőtt. Mivel csak a felét ettem meg a kisütött palacsintáknak, így az is kiderült, hogy másnap újra melegítve is megállja a helyét. Még az irodában az íróasztalomnál ülve is jobban esett az emailjeimet olvasni miközben ezt majszoltam.

Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1613756926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esztivagyok 2018.03.23. 22:39:06

Elég jól néznek ki, én banán palacsintát készítettem tegnap reggelire, de ezt a receptet is ki fogom próbálni! :)

ízeknyelvén 2018.03.24. 15:48:06

@Esztivagyok: Nagyon köszi! Banán palacsinta is jól hangzik. :) Bízom benne,hogy ez is ízleni fog. :)
süti beállítások módosítása