Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Karácsonyi granola

Szuper finom, egészséges és igen mutatós ajándék ötlet

2018. december 20. - ízeknyelvén

Korábban ígértem, hogy megmutatom majd a karácsonyi granola receptemet. Pár éve ajándékba készült, és idén újra előkerült a tarsolyból ez a recept. Persze dupla adagot sütöttem, így szép kis csomagok mellett otthonra is maradt. Már alig várom, hogy egy kényelmes reggelen bevackolhassam magam még pizsamában a kanapéra egy tál ilyen finomsággal, valami – minden évben visszatérő – karácsonyi filmet bambulva, és kényelmesen megreggelizem. karacsonyi_granola_1.jpegA granola remek alapja lehet egy laktató, mégis könnyű reggelinek, ami a karácsonyi időszakban kifejezetten jól tud jönni. Mivel előre elkészíthető, és sokáig eláll, hétköznapokon is szuper, mert könnyű szállítani, így akár mindig frissen összeállíthatja magának az ember a reggelijét az irodában is. A zabpehely, az olajosmagvak jó tápanyag és vitamin forrást jelentenek, a fűszerektől nagyon kellemes íze lesz, a juharsziruptól pedig kissé édeskés és finom ropogósra sül. Tudom ez is egyfajta cukor, de szerintem egy ekkora mennyiségnél ennyi belefér. Keverhetitek tejbe vagy joghurtba, és fel lehet dobni még plusz friss gyümölcsökkel is. Ilyenkor az én kedvenc verzióm a natúr joghurt, rajta egy felszeletelt narancs, 1-2 evőkanálnyi granolával megszórva.

Ehhez a karácsonyi verzióhoz két nagyon sokszor olvasott oldalon (Donal Skehan és The Little Green Spoon) találtam alap ötletet, ezeket dolgoztam össze, alakítottam tovább a saját ízlésem szerint. Használjátok Ti is alapul, és találjátok ki a saját kedvenc verziótokat.karacsonyi_granola_3.jpegHozzávalók:

(kb. 700 g, 1 nagy tepsi)

  • 300 g zabpehely
  • 100 g dió durvára felaprítva
  • 50 g mandula durvára felaprítva
  • 50 g tökmag
  • ¼ kk só
  • 2 kk fahéj
  • ¼ kk őrölt szerecsendió
  • ¼ kk őrölt gyömbér
  • ¼ kk őrölt szegfűbors
  • 4-5 ek juharszirup
  • 1 ek vörösáfonyaszirup (elhagyható)
  • 100 g vörösáfonya
  • 100 g magas kakaótartalmú étcsoki durvára felaprítva
  • 1 narancs lereszelt héja

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  2. Egy nagy tálba mérd ki a zabpelyhet, a durvára aprított mandulát és diót, valamint a tökmagot. Szórd meg a fűszerekkel (só, fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűbors), majd forgasd össze.
  3. Végül locsold meg juhar- ás vörösáfonya sziruppal, és keverd össze az egészet. Borítsd át az egészet a sütőpapíros tepsire, és egyenletesen terítsd szét.
  4. Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt pirítsd meg. Fél időben keverd át, hogy minden oldalon egyenletesen süljön. A sütési idő vége felé már nézz rá gyakrabban, nehogy odaégjen.
  5. Vedd ki a megsült granolát a sütőből, forgasd bele az előtte durvára aprított vörös áfonyát és étcsokit, illetve egy narancs lereszelt héját.
  6. Hagyd teljesen hidegre hűlni, akár egy éjszakán át, és utána üvegbe töltve hetekig eláll.

Ha ajándékba készül, adagold kisebb/nagyobb celofán zacskókba, üvegekbe, és díszítsd kedved szerint.karacsonyi_granola_2.jpeg

A fenti fotókat 2021-ben készítettem a Telepocak karácsonyra jótékonysági sütis könyvhöz, de szerettem volna meghagyni, mint egy "előtte-utána" válogatáshoz, az eredetileg felkerült, 2018-as képeket is. Ezeket gyűjtöttem itt egybe:

karracsonyi_granola3.jpg

karracsonyi_granola2.jpg

karracsonyi_granola.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr314503974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása