Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Almás zabpalacsinta almaszósszal nyakon öntve

2018. november 08. - ízeknyelvén

A hétvégén gyerekkori kedvencekről, régi ételekről, hozzávalókról beszélgettünk. Szeretem az ilyen témákat, jó hallgatni, megismerni más családokban vagy akár más generációkban mi volt a szokás, mik voltak a bevált praktikák, visszatérő receptek. Például ha valahol ott van a kertben a sok-sok almafa, mindenféle fajtájú, formájú, ízű, nem meglepő módon, szinte mindenbe ez a gyümölcs kerül. A fűszeres kompót, egy jó almás pite, húsok mellé sült alma nekem sem idegen, de meg kell mondjam, palacsintába – legalábbis a tésztájába – mi sosem kevertük bele. Egyszer mindent ki kell próbálni…almas_zabpalacsinta4.jpg

A zabpalacsinta már nem idegen számomra, sőt, egészen megkedveltem, az amerikai pufi fajtának ezt a módosított verzióját. Nektek is mutattam már kókuszos-ananászos ízesítésűt, ezúttal pedig egy klasszikusabb, de legalább annyira finom almás-fahéjas variáció következik. A tészta alapjához használt zabliszt és zabpehely jó rost- és fehérjeforrás, utóbbiban élen jár a gabonafélék között. Ezeken túl többféle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Kellemes teltségérzetet ad, így jól indul tőle a nap, egy ilyen reggeli után nem akarja az ember egy óra múlva a falat kaparni némi tízórai után. Viszonylag semleges íze miatt pedig végtelen az fűszerezés sora, nagyon sokféleképpen elkészíthetjük. Ezúttal itt van mellé az a bizonyos alma, az ősszel kikerülhetetlen, szerintem fahéjjal párosítva is megunhatatlan gyümölcs. (Jótékony hatásairól korábban az almás-crumble szelet kapcsán is írtam már.) Ezúttal az ízek mellett a tészta nedvesség tartalmát is részben ez adja, így elhagyhattam a tojássárgáját is a receptből.

Szerintem ez egy szuper reggeli, könnyű és légies palacsinták, finom almás ízben, a mártással együtt kellemes összhangban. Igazából a megsütés után jött az ötlet, hogy valami ropogósabb állag még jól állna neki, így került rá pár szelet natúr aszalt alma. Akár friss almával is el tudom képzelni, vagy esetleg egy kevés pirított dióval – csak az íze kedvéért…  Szeretem az ilyen recepteket, amiket kedvünk szerint variálhatunk később.almas_zabpalacsinta.jpgHozzávalók:

(6 palacsinta – 2 főre)

  • 60 g zabliszt (vagy finomra őrölt zabpehely)
  • 20 g nagyszemű zabpehely
  • ½ csomag sütőpor
  • 2 alma lereszelve
  • ¾ kk fahéj
  • ½ citrom lereszelt héja + 1-2 ek citromlé
  • 1 dl tej
  • 2 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Az almákat mosd meg, majd nagylukú reszelővel reszeld le egy kisebb lábasba. Reszeld rá egy fél citrom héját, locsolj rá egy keveset a levéből, és szórd meg fahéjjal, majd keverd össze.
  2. Egy nagyobb keverőtálba mérd ki a zablisztet, a zabpelyhet és a sütőport, adj hozzá 3 evőkanálnyi a lereszelt almából (úgy, hogy a levét kinyomkodod), majd forgasd össze.
  3. Öntsd bele a tejet is, és keverd össze az egészet.
  4. Egy külön tálban egy csipet sóval verd kemény habbá a tojásfehérjét, majd több részletben óvatosan forgasd a zabpelyhes keverékhez.
  5. Palacsintasütőt kend ki vékonyan kókuszolajjal és hevítsd fel. Kanalanként adagolva (Én egy 1 dl-es mérő kanalat használtam, és egyszerre három halom fért bele a serpenyőbe) kezd el kisütni a palacsintákat. Pár percig süsd az egyik oldalát, majd egy spatula segítségével óvatosan fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is arany barnára.
  6. A mártáshoz a megmaradt citromos fahájas almát 5-10 perc alatt főzd át – amíg sülnek a palacsinták –, majd botmixerrel turmixold simára. ½-1 dl vízzel higíthatod, ha nagyon sűrű lenne.
  7. Tálald a palacsintát az almaszósszal, tehetsz rá plusz aszalt vagy friss alma szeleteket is.

almas_zabpalacsinta2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr6614359867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása