Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Galette: A franciák egyszerű, de nagyszerű pitéje

...ezúttal teljes kiőrlésű lisztből, kakaóval és erdei gyümölcsökkel

2018. augusztus 02. - ízeknyelvén

Egy jó péksütinek nehéz ellenállni, és szerintem nem is kell. Reggelire, uzsonnára nagyon jól tud esni, valami tartalmas és laktató finomság. Ez az egyik nagy kedvencem, az ezer arcú galette, ami nyáron friss gyümölcsökkel a legjobb. Még tart a ribizli, áfolnya, szeder és a málna (utó)szezonja, ezért érdemes minél többfélével megtölteni ezt a kakaós tésztát.kakaos-erdei_gyumolcsos_galette2.jpg

Nagyon régen sütöttem utoljára galette-et, pedig nagyon szeretem ezt a francia pitét. Egyrészt mert nem kell hozzá semmilyen sütőforma, csak egy tepsi és sütőpapír, másrészt mivel nincs formába töltve, csak a széleit kell felhajtani, a tészta-töltelék arány az előbbi felé dől. Emiatt lehet még jobban hangsúlyozni, fűszerezni, ez esetben most kakaóval adtam plusz ízt neki. (Szerintem egy teljes kiőrlésű tésztánál amúgy is fontos valamivel feldobni, hogy ne legyen nagyon íztelen.) Harmadrészt, ez a fajta pite is elkészíthető sós és édes verzióban is, isteni előétel, főétel vagy köret is lehet belőle, vagy szuper maradék mentő, ha a hűtőben árválkodó falatokkal kell valamit kezdeni. Természetesen süthettek egy nagy pitét is, de most a reggeli jegyében ilyen kisebb kiadású – egy személyes – adagokban készült.

Hozzávalók:

 (6 kis galette)

  • 250 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csipet só
  • 1 ek (~10 g) keserű kakaópor
  • 1 ek (~15 g) barna nádcukor
  • 150 g hideg vaj
  • 2-3 ek hideg víz
  • 400 g erdei gyümölcs
  • 6 ek görög joghurt
  • 1 ek méz
  • 1 tojás

kakaos-erdei_gyumolcsos_galette.jpgElkészítés:

  1. Mérd ki a lisztet egy nagyobb keverőtálba, add hozzá a sót, kakaóport, cukrot, és forgasd össze.
  2. Kockázd bele a hideg vajat és kezdd el összegyúrni, adagolj hozzá a vizet, nézd, mennyit vesz fel. (Nekem ezúttal 2,5 ek volt, de ez változó).
  3. Gyúrd egybe – de ne gyúrd túl – formálj belőle egy laposabb korongot, tedd folpackba, csomagold be, és tedd a hűtőbe 20-30 percre.
  4. A gyümölcsöket mosd meg, a szárakat, nem ehető részeket távolítsd el.
  5. A görög joghurtot alaposan keverd össze a mézzel.
  6. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  7. A pihentetett tésztát oszd 6 felé, majd egyesével nyújtsd pár mm vastag (kb. 15 centi átmérőjű) körökre, és óvatosan emeld át a sütőpapírral kibélelt tepsire. (Néha elszakad, de nem zavarjon, úgyis hajtva lesz, nem baj, ha kicsit gyűröttek lesznek.)
  8. Kend meg mindegyik kört a mézes görög joghurttal – úgy, hogy a szélén kb. 2 centi szabadon maradjon, oszd szét rajta a gyümölcsöket, és a széleit hajtsd rá. (Érdemes egyesével tölteni, hogy legyen helyed a tepsin.)
  9. Villával verj fel egy tojást, és kend le a galette-ek tészta részeit, tedd az előmelegített sütőbe 20-25 percre, amíg a tészta átsül. Tűpróbával ellenőrizd.

kakaos-erdei_gyumolcsos_galette3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr814157659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása