Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Édesburgonyás muffin mézes-joghurtos krémmel

2017. október 25. - ízeknyelvén

Alternatív alapanyagokkal dolgozni mindig kihívás, mert máshogy viselkedhetnek főzés és sütés közben.  A mostani recept is egy új kísérlet eredménye, nem lett pontosan olyan, mint elképzeltem, picit tömörebb, sűrűbb, de cserébe elég laktató már egy kis süti is. A mézes-joghurtos krém pedig kellemes kiegészítője lett az édesburgonyás muffinoknak, összességében remek reggeli vagy egy könnyű ebéd utáni desszert.

edesburgonyas_muffin.jpg

A répatorta bármikor befutó nálam, és sütöttem már cukkiniból is kakaós süteményt. Mindkettőt készítettem már hagyományos és egészségesebb verzióban is. Korábbi, zöldséges süteményektől való ódzkodásom megszűnt az elmúlt években, és szívesen próbálkozom újabb és újabb receptekkel. A múltkori színkavalkádos főzőcskézésből még maradt egy lila színű édesburgonyám, így gondoltam, most ebből készítek süteményt. (Természetesen a sárga színű testvére is tökéletesen megfelel. Érdekesség, annak sokkal inkább hasonlít az íze sütőtökre, mint ennek, ha ez számít valakinél. Nálam igen.) Az édesburgonya hasznosságáról korábban már írtam: ez a csak nevében burgonya, igazi vitamin bomba zölsgég, remek alternatíva a klasszikus köretek helyett. Most láthatjátok, hogy desszertekben is megállja a helyét.

A kiinduló pontot a répatorta receptem adta, amin most egy kis csavarral készítettem el. A répát lecseréltem az édesburgonyára, amit ebben a formában még elősütni sem kell, csak nyersen lereszelni, pikpak meg van. Édesítőnek nyírfacukrot használtam, de nem túl sokat, így ez a süti sem lett túl édes. Jelen állás szerint ez sokkal jobb édesítő a hagyományos fehér cukornál, mert 40%-kal alacsonyabb kalóriatartalmú. Persze, erről is sok mindent olvastam már, őszintén szólva, inkább azt gondolom, hogy ahol tehetjük, inkább hagyjuk el, vagy csökkentsük a cukor mennyiségét, és kezdjük el kitapasztalni a természetes ízeket.

A muffin formának pedig több nagy előnye is van. Egyrészt nem kell bajlódni a tészta összekeverésével, a reszelésen túl csak mindent egy tálban összekeverni, így hamar meg van. Másrészt méretéből adódóan sokkal gyorsabban megsül, ebben a kicsi falatnyi méretben pedig gyors, de kis adag nassolni való, vagy irodába bevihető reggeli is válhat belőle.

edesburgonyas_muffin2.jpg

Hozzávalók:

 (24 mini muffin, vagy 12 normál méretű)

  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 ½ tk őrölt gyömbér
  • 1 csipet só
  • 30 dkg édesburgonya
  • 5 dkg dió
  • 7 dkg nyírfacukor
  • 3 tojás
  • 4 dkg kókuszzsír
  • 1 narancs reszelt héja és leve

Krémhez:

  • 3-4 evőkanál görög joghurt
  • 1-2 evőkanál méz vagy más édesítő (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és tegyél a forma mélyedéseibe muffinpapírt, vagy kend ki vajjal. (Ha szilikon fortmát használsz, ez elhagyható.)
  2. Egy keverőtálba mérd ki a lisztet, forgasd össze a fűszerekkel. Add hozzá a tojásokat, olvasztott kókuszzsírt, cukrot, reszeld bele a narancs héját, és facsard bele a levét is. Kézi robotgéppel kjól dolgozd össze.
  3. Hámozd meg az édesburgonyát, vágd kisebb kockákra és a dióval együtt aprító gépben daráld finomra. (Ha nincs ilyened, akkor kislyukú reszelőn reszeld le az édesburgonyát, és késsel aprítsd finomra a diót.) Keverd bele ezt is a tésztába.
  4. Adagold a tésztát a formába, és süsd kb. 20 percig. Tűpróbával ellenőrizd, ne hagyd kiszáradni.
  5. Tedd őket rácsra, és hagyd teljesen kihűlni, különben elfolyik rajta a máz.

Készítsd el a krémet:

  1. Keverd ki alaposan a joghurtot a mézzel, és kiskanállal halmozd a kihűlt muffinokra, enyhén hintsd meg őrölt gyömbérrel.

edesburgonyas_muffin3.jpg

A krémet érdemes csak abban az esetben rátenni a sütikre, ha tálalod is, amúgy külön-külön jobban tárolható és szállítható is. Akár mártogatni is lehet később. Én is ezt tettem ma reggel, mikor behoztam magammal az irodába. Négy ilyen kis sütit ettem meg, egy-két kanálnyi natúr görög joghurttal, és egész délelőtt vígan elvoltam, nem gyötört éhség.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr7713065070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igyalakmeg 2018.03.05. 19:41:15

Szia, sütőpor vagy szódabikarbóna nincs benne tuti?

ízeknyelvén 2018.03.05. 22:28:16

@igyalakmeg: Szia! én nem tettem bele, de valóban elég tömör a tésztája. Szerintem így is jó, de megér egy próbát. :) Én lehet inkább szódabikarbónát tennék bele egy keveset. Ha kipróbálod, írd meg, hogy sikerült. Kíváncsi vagyok. :)
süti beállítások módosítása