Nálam még tart a nyári hangulat, de ebbe a fagyiba csempésztem már egy pici őszt is: körtével és gyömbérrel megbolondított karamell fagylaltot készítettem David Lebovitz receptje alapján. Nekem ez olyan igazi vénasszonyok nyara desszert lett. Nagyon szeretem a házi fagylaltokat, és szeretek kísérletezni az ízekkel is, ez is egy különleges változat lett szerintem. Menetközben jött az ötlet, hogy feldobom még az egészet pirított magvakkal is, aminek a fűszerezését szintén a fagyihoz alakítottam, ez adott bele még egy csavart.
A kis fagylaltgépem az egyik kedvenc konyhati kütyüm lett az évek során. Ha szeretitek a fagylatot, szerintem érdemes beszerezni egyet, vagy felírni a karácsonyi listára (durva már csak 92 nap van addig), mert nagyon jó szolgálatot tesz. Nyárra én mindig beköltöztem a tartályt a fagyasztóba, hogyha kedvet kapok, ne kelljen a 8-10 órás fagyási időt kivárni. Persze így is több idő, mint beugrani a boltba egy doboz jégkrémért, de higgyétek el, isteni finom dolgokat lehet alkotni, mindig a szezonális gyümölcsök vagy más kedvenc hozzávalóinkat alapul véve.
Nagyon szép körtéket kaptam, és ezeket szerettem volna felhasználni, így bukkantam körtés-karamell fagylalt receptjére. Nagyon megtetszett, hogy az édes karamellt a körte savassága kompenzálja. Az egészet egy kis őrölt gyömbérrel is megbolondítottam, és a kamraszekrénybe kutakodva találtam még pekándiót, amiből múltkor jó áron bevásároltam, gondoltam jól illik majd a fagylaltba. Korábban a vaníliafagyihoz már készítettem ilyen pirított diót, most ennek az ízvilágához igazítva több gyömbérrel fűszerezve sütöttem meg őket. Ennek az adagnak csak a felét használtam fel a fagyihoz, de kevesebbet nem nagyon éri meg sütni! Légmentesen zárt dobozban jól eláll, és tehetjük a fagyi tetejére, vagy müzlibe, de isteni ropogtatnivaló magában is.
Ti hogy álltok az őszi fagylaltozással? Jöhet egy-két gombóccal?Hozzávalók:
Gyömbéres-körtés karamell fagylalt (~ 1 liter):
- 500 g körte (meghámozva, kimagozva ~400g)
- 500 ml habtejszín (min. 30%-os)
- 180 g kristálycukor
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 csipet nagyobb szemű tengeri só
- ¼ tk (pár csepp) citromlé
Gyömbéres pekándió:
- 200 g pekándió
- 1 tojásfehérje
- 40 g barna nádcukor
- 1,5 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- ½ tk sópehely (vagy picit nagyobb szemű tengeri só)
Elkészítés:
Gyömbéres pekándió:
- Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra. Egy nagy tepsit vékonyan kenj ki növényi olajjal. (Itt az olívaolaj nem jó.)
- Egy közepes tálban egy villával 10-15 másodperc alatt verd fel a tojásfehérjét, hogy enyhén habos legyen.
- Keverd el benne a barnacukrot és a fűszereket, majd végül forgasd bele a pekándiót, hogy mindenhol bevonja a tojásos keverék a magokat.
- Terítsd szét a tepsin, és süsd kb. 30 percig, 10 percenként átkeverve, amíg szépen kiszárad. Ha kész, tedd félre, amíg teljesen kihűl. A fel nem használt mennyiség légmentesen záródó dobozban/üvegben jól tárolható.
Gyömbéres-körtés karamell fagylalt:
- A körtét hámozd meg, emeld ki a magházat, és vágd fel kis, kb. fél-egy centis kockákra.
- Egy vastagabb aljú közepes méretű lábasban egyenletes terítsd szét a kristálycukrot, és közepes lángon óvatosan kezd el melegíteni, amíg a cukor elolvad, és szép világos karamell színe nem lesz.
- Add hozzá a felkockázott körtét. Először kicsit összeugrik és visszaszilárdul a karamell, de ez nem baj. Hőálló spatulával óvatosan kezd el kavarni (vigyázz, mert a karamell nagyon forró!), ahogy a körte levet ereszt a karamell is lassan újra felolvad majd.
- Főzd kb. 8-10 percig, amíg a karamell újra folyékony nem lesz, és a körték is megpuhulnak.
- Vedd le a tűzről és keverj bele először 150 ml tejszínt a hőkiegyenlítés miatt, majd a maradék 350 ml tejszínt a sóval és a citrom levével együtt.
- Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd turmixold botmixerrel egészen simára.
- Hűtőszekrényben alaposan hűtsd le. (Én min. 2 órát legalább benn szoktam hagyni.) Majd fagylaltgépben fagyaszd ki.
- Az kifagyasztás legvégén adj hozzá 100 g durván felaprított gyömbéres pekándiót. Ha ez is belekeveredett a kész fagylaltot lapátold át egy mélyhűtőbe rakható edénybe és tedd a fagyasztóba legalább pár órára.
- Már magában is nagyon finom, de tálalhatod plusz fűszeres pekándióval és friss körtével is.
A képeken még utolsó nyári napsugarakkal... Nagyon megszerettem ebben a fényben fotózni, remélem Nektek is tetszik!