Kezdhetném a mindenki által ismert nyuszikás poénnal - ami bevallom, erről a receptről nekem is eszembe jutott - mert ez a sütemény tényleg kedvünk szerint variálható. A répatorta sokféle formájú, fűszerezésű lehet, kedvünkre cserélhetjük a hozzávalókat, ha van egy jó alap receptünk és tartjuk az arányokat. Játszhatunk a lisztfélékkel, magokkal, rétegezhetjük sajtkrémmel, és dekorálhatjuk is. Az évek alatt én is sokszor változtattam, a saját ízlésemhez alakítottam a receptet, a mai napig többféleképpen készítem.
Holnap kisebb vendégség lesz nálam - nagyobb mondjuk fizikálisan is képtelenség, már így is necces, ami az ülőhelyek számát illeti, de sok jó ember kis helyen egymás nyakába ül, ha kell… A lakás pici mérete ellenére, nagyon szeretek vendégeket hívni, vacsora partyt rendezni, házi nasival filmnézős estét tartani, közösen reggelizni, délután sütizni hívni másokat. A készülés izgalma és a többiek öröme még napokig bennem marad.
Sós kosárkákat készítek majd (holnap hozom a receptet is) és a desszertnek szánt répatortát pedig szerettem volna picit egészségesebb, a vendégek ízléséhez alakítva és elegánsabb formában az asztalra tenni.
Az alapanyagok, ahogy írtam is variálhatóak, legyetek bátran kreatívak, és hívjatok át barátokat, családot egy(két) szelet tortára.
Hozzávalók:
(18 cm-es tortaformához)
Tortához:
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- fél zacskó sütőpor
- 1 kk fahéj
- csipet só
- 5 dkg törökmogyoró
- 20 dkg sárgarépa
- 2 tojás
- 10 dkg barna nádcukor
- 1 kk vaníliakivonat
- 10 dkg kókuszzsír
- 1 citrom héja és fél citrom leve
Díszítéshez:
- 10 dkg porcukor
- 1-2 ek citromlé
- 1 kis répa
- 2 dkg törökmogyoró
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, a tortaforma alját béleld ki sütőpapírral és kend ki kókuszzsírral.
- A mogyorót száraz serpenyőben néhány perc alatt pirítsd meg, érezni fogod, milyen kellemes illata van, ha megpörkölődött. Borítsd ki egy konyharuhába és amennyire lehet, dörzsöld le a héját. Késsel vagy gépben aprítsd durvára, oszd ketté, tedd félre.
- A sárgarépát tisztítsd meg és reszeld le, vagy szintén használd az aprítógépet ehhez a művelethez is. Én évek óta inkább ezt használom, egyrészt mert ezerszer gyorsabb, ami nem hátrány, másrészt a durvább állag miatt sokkal jobb ebben a sütiben szerintem.
- A tojásokat a cukorral, vaníliaaromával verd habosra.
- Egy másik tálban keverd össze a száraz alapanyagokat: lisztet, sütőport, sót, fahéjat, mogyorót, és add hozzá a tojásos keverékhez.
- Reszeld bele a citrom héját, fél citrom levét, a sárgarépát és a felolvasztott kókuszzsírt, az egészet keverd jól össze.
- Öntsd át a masszát a kikent formába, és tedd a sütőbe kb 30-35 percre, tűpróbával ellenőrizd, ha már nem ragacsos a tű, amikor kihúzod, akkor kész vagy. Ne süsd túl, nem jó, ha kiszárad.
- Tedd át egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.
A díszítéshez:
- A díszítéshez szitáld át a porcukrot és kis kanálnyi adagokban kezd hozzákeveri a citrom levét, akkor jó, ha sűrű, önthető mázat kaptál.
- Csurgasd a torta tetejére, szórd meg pörkölt mogyoróval, reszelt vagy vékony csíkokra vágott répával, ahogy tetszik.
Kávé mellé vagy akár egy pohár borral kísérve könnyű és finom desszert.