Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Paradicsomos galette spenótos-póréhagymás töltelékkel, teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztes tésztával

2020. szeptember 26. - ízeknyelvén

A paradicsom a kedvenc zöldségem, ezért minden évben megsiratom a szezon végét. Szerencsére sokáig szép napsütéses és meleg volt a szeptember, így még most is érett ez a piros-sárga csoda, de lassan ennek is vége lesz. Az utolsó igazán édes - bár már kicsit puhább - szemekből ezt a gyönyörű francia pitét, galette-et sütöttem, amihez már kicsit az őszi hangulatban spenótos-póréhagymás töltelék is készült.paradicsomos_galette_8.jpeg

Az egyik kedvencem a galette, mert könnyű összeállítani és formázni az omlós tésztát, nem kell hozzá sem extra tudás, sem piteforma, így akár kezdőként is jó választás. Pár éve elkezdtem kísérletezni a teljes kiőrlésű változatokkal is. Ezekkel kicsit nehezebb dolgozni, mint sima fehér liszttel,  mert jobban morzsálódik, könnyebben szétesik, de kezdem kitapasztalni, hogyan lehet ezen javítani. Ezek a típusú lisztek több nedvességet kívánnak, hogy a szárazságukat kompenzálják, érdemes sajtot, vagy joghurtot, több vizet keverni az ilyen változatokhoz. Már korábban is hoztam Nektek recepteket, például erdei gyümölcsös - kakaós és tavaly ősszel a fügés-kecskesajtos-kakukkfüves verziót. paradicsomos_galette_2.jpegA mostani változat tésztáját grana padano sajttal és joghurttal turbóztam fel, a töltelékbe pedig háromféle zöldség is került. Isteni ízkombináció! A sokféle zöldség miatt többféle vitaminhoz is hozzájut a szervezet, a teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt pedig  fontos ásványi anyagokat (pl.: réz, vas, magnézium) és természetes módon 25%-kal több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos finomliszttel készült ételek.paradicsomos_galette_4.jpegHozzávalók:

Kb. 25 centis pitéhez

  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 1 ek (~20 g) natúr joghurt
  • 25 g grana padano (vagy más kemény sajt)
  • ½ tk só, frissen őrölt bors
  • 1 kisebb tojás

Töltelékhez:

  • 30 dkg koktélparadicsom
  • 1 szál póréhagyma
  • 50 g spenót
  • 75 g natúr joghurt
  • 25 g grana padano (vagy más kemény sajt)
  • 1 ek olívaolaj
  • kevés só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A lisztet, sóval, borssal és lereszelt sajttal együtt forgasd össze egy nagyobb tálban, add hozzá a felkockázott hideg vajat, és morzsold össze a lisztes keverékkel.
  2. Adj hozzá egy evőkanálnyi natúr joghurtot, és egy evőkanálnyi hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrd át, amíg össze nem áll. (Nem szükséges sokáig gyúrni. Ha nem áll össze, adj hozzá még egy kevés vizet.)
  3. Formázz belőle gombócot, lapítsd ki kicsit, és fóliába csomagolva, tedd a hűtőbe kb. fél órára pihenni.
  4. Amíg pihen a tészta, készítsd el a tölteléket: a zöldségeket mosd meg, a póréhagymát vékonyan karikázd fel, a paradicsomokat keresztben vágd félbe.
  5. Egy nagyobb serpenyőbe önts egy evőkanálnyi olívaolajat, és szórd bele a felkarikázott póréhagymát. Sózd, borsozd, és közepes lángon, gyakran kevergetve párold kb. 5 percig, amíg a hagyma megpuhul.
  6. Add hozzá a leöblített bébispenótot, és forgasd át párszor, kb. egy perc alatt összeesik. Zárd el a lángot tedd félre.
  7. Egy kis tálban keverd össze a joghurtot és a reszelt sajtot, majd keverd az egészet a hagymás-spenótos töltelékhez.
  8. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit.
  9. Fél óra után vedd ki a hűtőből a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtófával nyújtsd ki pár milliméter vastagságú, kb. 30 centis körré.
  10. Óvatosan a nyújtófára feltekerve tedd át a tepsire. (Nem baj, ha kicsit elszakad, ki lehet javítani. A galette-ben az a jó, hogy nem árt neki, ha kicsit ráncos vagy nem tökéletes kör alakú.)
  11. Egyenletesen terítsd szét körben a hagymás tölteléket a tésztán úgy, hogy a szélén kb. 2-3 centit üresen hagysz. Majd szépen fedd be a félbevágott paradicsomokkal, végül hajtogasd rá a tészta szélét. Végül kend meg a felhajtott végüket a felvert tojással.
  12. Előmelegített sütőben süsd kb. 45 perc alatt szép pirosra, tűpróbával ellenőrizd nem nyers-e a közepe.
  13. Tálalás előtt várj pár percet, forrón könnyebben széteshet, majd óvatosan helyezd át a pitét egy tálra. Szerintem még langyosan a legjobb!

paradicsomos_galette_5.jpeg

Olyan mint egy pizza...egy kicsit...:)paradicsomos_galette_6.jpeg

Gyönyörű sült paradicsomokimg_20200923_163628-01-01.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2916215950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása