Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Sültparadicsom leves sajtos ropogóssal és krutonnal

2019. szeptember 05. - ízeknyelvén

Igazi nyár búcsúztató fogás ez. (Bár bevallom, még számítok a vénasszonyok nyarára, de addig is jól jön egy lélekmelengető leves.) Ebben a verzióban elkészítve a paradicsomleves hihetetlenül finom, kicsit édeskés, a fűszerektől és a sült fokhagymától igazán pikáns, a tetején pedig a ropogós sajt és kruton már csak a ráadás. Tökéletes módja a hűtőben felejtett, már kissé puha vagy éppen hibás paradicsok felhasználásának, amik nyersen már nem lennének a legjobbak. Frissen, melegen, valami zseniális.sult_paradicsomleves5.jpg

Rengeteg csodás, színes, zamatos és édes paradicsomot szedtünk és szállítottunk haza még pár hete. Csomó tervem volt velük: például egy isteni behűtött gazpacho, tarka paradicsomos pite és még sorolhatnám. Arra viszont nem számítottam, hogy ennyire sűrű lesz az augusztus… Ahogy a posztok hiánya is mutatja, nem nagyon volt időm főzni, főleg nem fotózni, így bánatomra a sok paradicsom csak magában fogyott (najó, azért nem panaszkodom, készültek saláták, pl. friss bazsalikommal és mozarellával, vagy néha csak úgy magában elmajszoltam egy-egy szemet…) Végül elég jól elfogyott a betárazott mennyiség, ami viszont megmaradt, már szomorkásan megrogyva árválkodott a hűtőben. Gyors megoldás kellett. Innen jött az ötlet, hogy az eredetileg nyers zöldségekből álló gazpacho helyett, egy sült verziót készítek, persze az uborka kimaradt, az fura lett volna…Helyette pár gerezd fokhagymát dobtam még a tepsibe héjastól, így nem égtek meg, viszont sütés után a héjából kinyomott fokhagymakrém valami zseniális.sult_paradicsomleves.jpgEz tulajdonképpen egy csupa zöldség leves, semmi plusz sűrítő. Magával sűrítve készül, önmagában akár egy jó paradicsomszószként is megállná a helyét, de egy kevés forró víz hozzáadásával elérhetjük a tökéletes leves állagot. (Igazából mindenki saját maga ízlése szerint adagolja a vizet, a megfelelő állapotig.) A paradicsom a kedvenc zöldségem, de szerintem ezt már mondtam. Lényeg, hogy nem csak finom, de egészséges is: sok vitamin (pl.: A- és C), antioxidáns és ásványi anyag, például kálium van benne, utóbbi segít az érfalak karbantartásában, a paradicsomfogyasztás jót tesz a keringésnek és csökkenti a koleszterinszintet is.

A krémleveseket, vagy ahhoz hasonlóan sűrű leveseket én nem igazán tudom elképzelni valami jóféle betét nélkül. Ezúttal teljes kiőrlésű kenyérből krutont és sovány, kemény sajtból, grana padanoból ropogós sajt tallérokat készítettem. 

Hozzávalók:

(kb. 1 liter)

Leveshez:

  • 1 kg paradicsom (nyugodtan elhasználhatod bele, az öregebb, puhább példányokat)
  • 2 közepes kápia paprika (szintén lehet régebbi darab)
  •  6 gerezd fokhagyma
  • egy kis marék (8-10) nagy bazsalikom levél
  • só, frissen őrölt bors
  • extra szűz olívaolaj

Tálaláshoz:

  •  kb. 40 g grana padano sajt vagy parmezán
  • pár szelet teljes kiőrlésű kenyér

Elkészítés:

Leves:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és tedd bele héjastól a fokhagymagerezdeket, a megmosott és félbevágott paradicsomot és paprikákat. (Utóbbiból vágd ki a csumáját.)
  2. Locsolj rá egy kevés olívaolajat (kb. 1-2 evőkanálnyit), sózd és borsozd, majd süsd 30-35 percig.

Amíg sülnek a zöldségek, készítsd el a levesbetétet:

  1. Kockázd fel a teljes kiőrlésű kenyeret, és forró tapadásmentes serpenyőben, zsiradék nélkül pár perc alatt pirístd le. Majd tedd félre.
  2. A sajtos ropogóshoz, reszeld le a kemény sajtot, majd a kenyérkockák pirításához is használt serpenyőben süss kis korongokat: kis halmokat tegyél a forró serpenyőbe, majd közepes lángon, max 1 percig süsd az egyik oldalát, majd óvatosan spatulával átfordítva a másik oldalát is. Ez egy picit időigényes, mármint ami a fordítást illeti, de érdemes kipróbálni. Ami fontos, tényleg hamar sül, elég, ha világos színűre egybesült, ha túl barna, akkor már keserű lesz a sajt (A képen a sötétebbek már picit túl sültek, a világosak isteniek voltak). Ki kell tapasztalni. (Ha nincs kedved megsütni, mehet csak a leves tetejére egy kevés reszelt parmezán  vagy grana padano.)

Leves összeállítás:sult_paradicsomleves2.jpg

  1. A fokhagyma gerezdekről bontsd le a héját, azt dobd ki. Majd az egész tepsi tartalmát a megpucolt fokhagymával együtt borítsd át egy nagy turmixgépbe (ha nincs, dolgozhatsz botmixerrel is egy lábasban.) Egy kis marék (8-10) felaprított bazsalikom levéllel együtt turmixold simára.
  2. Ízlés szerinti állagúra higíthatod, én ehhez a mennyiséghez 3-4 dl felforralt vizet tettem. Kóstold meg, ha kell még sóval, borssal tovább ízesítheted.
  3. Tálald a levest a pirított kenyérkockákkal és sajttallérokkal vagy reszelt sajttal és pár csepp extra szűz olívaolajjal.

sult_paradicsomleves3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2215041778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása