Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Fügés-pekándiós brownie

2022. szeptember 04. - ízeknyelvén

Úgy örültem, hogy többen is írtátok, hogy szeretnétek a fügés brownie receptjét. Örömmel sütöttem meg újra, hogy minden részlet meg legyen. Azóta kaptam egy újabb adag gyümölcsöt, és annyira tetszett mindenkinek, hogy úgy néz ki egy harmadik tepsivel is csinálok még. Most tombol a fügeszezon, úgyhogy érdemes kipróbálni.fuges_brownie_3.jpeg

A csokis sütik, főleg a brownie szerintem remekül kombinálhatók friss gyümölcsökkel vagy magokkal, nagyon jól kiegészítik egymást. A kiindulási pont egy málnás brownie volt Márk Szonja könyvéből. Nagyon kedvelem a receptes könyveit, sokszor forgatom őket. Én most csökkentettem a cukor mennyiséget, picit több kakaóport kevertem hozzá, és került bele egy kevés vaníliakivonat is. Plusz ugye a füge és a pekándió. Volt még itthon egy adag a fűszeres magokból, amit vaníliafagyihoz készítettem múltkor, ettől még finomabb lett, de persze a natúr pekándió vagy a sima dió is jó. A füge mennyiséget pedig az első tepsihez képest növeltem még, így még intenzívebb lett. fuges_brownie_1.jpegMost hogy többször is elkészítettem ezt a receptet, picit még finomítva rajta, talán végre lesz egy jó alap browniereceptem, amit lehet majd variálni mindenféle kombinációban, attól függően épp milyen gyümölcsöm van itthon.

Persze így új fotók is készültek, mert ez egy újabb szuper süti, amin jól lehet például a mozgás (csurgatás) fotózást gyakorolni. A csokiszósz nem része a receptnek, de extrém csokiimádók felturbózhatják egy kis olvasztott csokival még a kész browniet.fuges_brownie_4.jpegHozzávalók:

(Kb. 27x27 cm tepsi)

  • 400 g füge (8-9 db)
  • 60 g fűszeres vagy natúr pekándió
  • 180 g étcsokoládé (60-70 %-os)
  • 180 g vaj
  • 280 g barna nádcukor
  • 4 tojás
  • 2 tk vanília kivonat
  • 180 g liszt
  • 36 g holland kakaópor
  • fél csomag sütőpor (6g)
  • 1,5 tk só

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra légkeveréses állásban. Egy kb. 27x27 centis tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  2. Gőz fölött, egy nagyobb tálban olvaszd össze a felkockázott vajat és az étcsokoládét, utána add hozzá a cukrot is, egy spatulával forgasd bele, hogy teljesen összekeveredjen.
  3. Vedd le a tűzről, kézi (nem elektromos) habverővel egyesével dolgozd bele a tojásokat is, majd a vanília kivonatot.
  4. Egy tálban mérd ki a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót, forgasd össze. Majd 3-4 részletben szitáld bele a csokis-tojásos masszába, a spatulával mindig beleforgatva az adott mennyiséget.
  5. Oszlasd el a tésztát az előkészített sütőformában, majd szórd meg a durvára felaprított pekándióval.
  6. A fügéket alaposan mosd meg, a szárait vágd le, majd vágd 6 felé. Helyezd őket vágott felükkel felfelé a browniera.
  7. Tedd sütőbe 30-35 percre. Ennyi idő alatt a teteje már szépen megsül. Az nem baj, ha még kicsit nyersnek tűnik a közepe amikor kiveszed, a brownie úgy a legjobb, ha szaftos marad.
  8. A sütőből kivéve, hagyd hűlni a még tepsiben egy fél órát, majd tedd rácsra, amíg teljesen kihűl, akkor lehet jobban szeletelni.

TIPP: A füge és pekándió miatt már így önmagában is nagyon finom, de a browniet mindig meg lehet koronázási egy nagy gombóc vaníliafagyival. fuges_brownie_5.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1817923537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása