Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Házi vaníliafagylalt fűszeres pekándióval

… hangulat- és társaságfüggően egy kis whiskeyvel megbolondítva

2020. szeptember 09. - ízeknyelvén

Úgy egy hete eszméltem fel, hogy ezen a nyáron nem készítettem fagylaltot, sem géppel, sem egyszerűen formában kifagyasztható jégkrém formájában. Szerencsére még mindig elég meleg és napfényes az idő ahhoz, hogy kedvet kapjunk egy-két (három) gombóchoz. Végülis ki határozza meg, hogy milyen évszakban is lehet fagyit enni?! Remélem elnézitek nekem, hogy nálam most a szeptember lett/lesz a fagylalt hónapja.vaniliafagyi3.jpeg

Lelkesen vetettem bele magam David Lebovitz - A tökéletes fagylalt könyvébe, ami minden trükköt és technikát részletesen taglal, és csodás recepteket, ötleteket tartalmaz. Ihlettel telve, idén először - de nem utoljára - szedtem elő a fagylaltgépem, hogy kísérletezzem egy kicsit. 

A vaníliafagyit nevezhetjük a klasszikusok klasszikusának, van aki imádja, más nem szereti, vagy éppen unalmasnak tartja. Nekem tökéletes választás, ha valamivel párosítani szeretném: friss bogyós gyümölcsökkel, egy nagy bögre kávéval, egy szelet brownie-val, vagy a sütőből kivett, még forró lávasütivel. Megsúgom, ezt sem csak úgy önmagában készítettem, egy-két nap és hozom a hozzávaló sütemény receptjét is.vaniliafagyi.jpegHa mégse lenne kedvünk még a sütőt is bekapcsolni, akkor szívből ajánlom ezt a felturbózott változatot, ami már önmagában is nagyon-nagyon finom! A recept alapja a fent említett úrtól származik, ezt alakítottam át picit, és csökkentettem a mennyiséget az én fagylaltgépem méretéhez alakítva. Ahogy a címben is írtam, a whiskey opcionális. Természetesen ha gyerekeknek vagy olyanoknak készítjük, akik nem fogyasztanak alkoholt, hagyjuk el, de más esetben én nagyon ajánlom, ad egy kis plusz csavart, isteni lesz tőle. A mennyiséggel óvatosan, ha a lent megjelöltnél több kerül bele, esélyes, hogy nem fagy meg a fagylalt. Tapasztaltam. A durva mélyhűtő utána tud segíteni a helyzeten, de a fagylaltgép maximum egy milkshake állagú valamit képes gyártani. Mondjuk az íz rovására nem megy, így is brutál finom volt, nálunk is felmerült, hogy nincs más opció, akkor így fogjuk megenni/inni… 

Ami viszont szinte kötelező, az a fűszeres pekándió, az egekbe emeli ezt a fagyit. A lenti mennyiség több, mint ami ehhez az adaghoz kell, de kevesebbért nem érdemes bekapcsolni a sütőt. A kész pekándió légmentesen zárt dobozban, üvegben 2 hétig is eláll, bár kizárt, hogy megmaradjon addig… A fennmaradó mennyiség mehet a fagyi tetejére, vagy valamilyen sütire/sütibe, a reggeli joghurtba, vagy csak úgy magában is isteni ropogtatnivaló.vaniliafagyi2.jpegRendes fagyit készíteni kicsit macerás dolog, és fagylaltgép is kell hozzá, de ha egyszer kedvet kap az ember, nehéz leállni. Hihetetlen finom, a bolti a nyomába sem ér - max. a kézműves fagyizók kínálata - és olyat készíthetünk, amilyet csak szeretnénk. 

Tipp (szintén a fenti úr nyomán) Ha nincs fagylaltgéped, de kedvet kaptál ehhez a recepthez, akkor sincs minden veszve. Készítsd el a lentiek szerint a fűszeres pekándiót. Vegyél egy doboz jó minőségű vaníliafagyit, kanalazd át egy nagyobb tálba robotgép alacsony fokozatán puhítsd meg egy kicsit, majd szórd bele a már kihűlt, durvára felaprított fűszeres pekándiót, és keverd bele. (1 liter fagyihoz 100-200 grammot tennék.) Kanalazd vissza a dobozba, és tedd a fagyasztóba, hogy újra összeálljon.vaniliafagyi4.jpegHozzávalók:

Fagyi (~700 ml):

  • 170 ml zsíros tej (min. 3,5 %-os)
  • 330 ml habtejszín (min. 30%-os)
  • 100 g kristálycukor
  • 4 tojássárgája
  • ½-1 tk vaníliakivonat (nekem a hígabb, alkoholban érlelt vanília van itthon, ebből 1 tk, sűrű kivonatból ½ tk is elég)
  • 1/2 vaníliarúd
  • csipet só
  • 15-20 ml whiskey - opcionális (lehet bourbon, de én ír whiskey párti vagyok, ezért nálam most Jameson)

Fűszeres pekándió:

  • 200 g pekándió
  • 1 tojásfehérje
  • 40 g barna nádcukor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • ½ tk őrölt gyömbér
  • ½ tk őrölt szegfűszeg
  • ¼ tk sópehely (vagy picit nagyobb szemű só)

Elkészítés:

Fűszeres pekándió:

  1. Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra. Egy nagy tepsit vékonyan kenj ki növényi olajjal. (Itt az olívaolaj nem jó.)
  2. Egy közepes tálban egy villával 10-15 másodperc alatt verd fel a tojásfehérjét, hogy enyhén habos legyen.
  3. Keverd el benne a cukrot és a fűszereket, majd végül forgasd bele a pekándiót, hogy mindenhol bevonja a tojásos keverék a magokat.
  4. Terítsd szét a tepsin, és süsd kb. 30 percig, 10 percenként átkeverve, amíg szépen kiszárad. Ha kész, tedd félre, amíg teljesen kihűl. 

Fagyi:

  1. Egy közepes lábasban melegítsd fel a 170 ml tejet, 170 ml habtejszínnel és a 100 g cukorral, nem kell forralni, csak amíg elolvad benne a cukor. Vedd le a tűzről, kapard bele a vaníliarúd magját, tedd bele a rudat is, és lefedve hagyd ázni 30 percet.
  2. Öntsd a maradék 180 ml tejszínt egy közepes (min. 1,5 literes) tálba, tegyél rá egy szűrőt. Az egészet állítsd jégfürdőbe. (Egy nagyobb tálba tegyél pár jégkockát, és önts rá hideg vizet, majd ebbe helyezd a tejszínes tálat, hogy hidegen tartsa.)
  3. A tojások sárgáját verd fel egy szintén kb. 1 literes edénybe, majd folyamatosan keverve, öntsd hozzá a langyos vaníliás keveréket. 
  4. Ezután öntsd vissza az egészet a lábasba, majd közepes lángon, egy hőálló spatulával folyton keverve, főzd addig, még a sodó besűrűsödik. Ez kb. 5-10 perc, vigyázz, hogy ne égjen le, és ne forrjon, mert akkor rántotta lesz belőle. Akkor jó, ha enyhén besűrűsödik, és a spatulán végig húzva az ujjad, már megmarad a nyoma.
  5. A kész sodót öntsd a szűrőn át a behűtött tejszínbe, és alaposan keverd össze, tedd bele a vaníliarudat is. Hagyd a jégfürdőben szobahőmérsékletűre hűlni, majd tedd hűtőbe legalább 1-2 órára.
  6. Amikor teljesen hideg, vedd ki a vaníliarudat, utána a fagylaltgéped utasításait követően fagyaszd ki a fagylaltot.
  7. A whiskey-s változathoz: mielőtt a fagylalt gépbe teszed a lehűtött sodót, keverj el benne 15-20 ml whiskey-t.
  8. A pekándiós változathoz: apríts fel 75 g-ot a fenti fűszeres pekándióból, és a kifagyasztás legvégén add hozzá a fagylalthoz, hogy belekeveredjen. Majd tedd a mélyhűtőbe. (A maradék pekándióval megszórhatod a fagylaltot tálalásnál.)  
  9. Fogyasztás előtt kb. 5 perccel érdemes kivenni a fagyóból, hogy kanalazhatóvá puhuljon.

vaniliafagyi5.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2016194772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása