Nyaraláson általában az egyszerű megoldásokat keresem, ilyenkor jobb a főzésben, sütésben is a biztosra menni. Ha szeretnék valami desszerttel előrukkolni, a bolti leveles tészta jolly joker megoldás. Szerintem már többször leírtam, de ez az egyik dolog, amit szívesen veszek meg készen. Persze bakancslistás a házi leveles elkészítése, de erre még nem nagyon szántam rá magam, meg az nem éppen a “gyorsan-egyszerűen” módszer. A kész leveles tésztával készülő sós vagy édes sütikben pont az a jó, hogy pár hozzávalóval pikk-pakk készíthetünk finom és látványos dolgokat. Most éppen barackos változatban.Nem rég láttam egy szuper egyszerű sütit az egyik kedvenc külföldi recept írom, a Half Baked Harvest oldalán, ezért mikor hétvégén leugrottunk a tesómékhoz a Balatonra, és mindenképp szerettem volna sütni valamit, rögtön ez ugrott be. Nagyon szép barackokat kaptam, így sokat nem gondolkodtam, vettem még egy csomag leveles tésztát mellé. A maradék pár hozzávalót pedig a lenti készletekből kiegészítettem. A helyettesítés tök jól működik, kukoricakeményítő helyett használhatunk sima lisztet, ha nincs tojás, vízzel is meg lehet kenni a tésztát, és bár otthon én is szívesen használok vaníliarudat vagy házi vanília kivonatot, de egy ilyen sütibe simán jó egy csomag vaníliás cukor is.
Voltak még ötleteim, mivel lehetne feldobni a fűszerezést, a hozzávalókat, kicsit különlegesebbé tenni ezt a sütit, és lehet majd később meg is csinálom egy új verzióban is. Sokszor azonban az egyszerű is nagyszerű, ezért itt van most ez a szuper alap változat. Minden extra hozzávaló, vagy eszköz nélkül, gyorsan összedobható, és mindössze 20-25 perc sütés után már kész is. Vaníliafagyival egyszerűen zseniális. A fotók is Balcsin készültek, meg is van a sajátos hangulatuk, kicsit más mint a megszokott... nyaralós, de nekem tetszik. Fázis fotókat már nem nagyon szoktam csinálni, de a húgom lőtt néhány szószerinti munkaközi fotót, a kedvenceimet megmutatom a poszt végén Nektek.Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (legjobb az előre kinyújtott változat)
- 4 nagy őszibarack
- 1 csomag vaníliás cukor
- ~ 1 ek barna nádcukor
- 1 ek liszt
- kevés méz
- tálaláshoz: vaníliafagyi
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra légkeveréses állásban, a készíts elő egy nagy tepsit. (Ha a leveles tészta nincs sütőpapírra tekerve, béleld ki a tepsit sütőpapírral.)
- Tekerd ki a leveles tésztát, ha sütőpapíron van, akkor azzal együtt helyezd rá a tepsire.
- Kend körbe a tészta szélét kb. 1 centi szélességben vízzel, és hajtd be a széleket, hogy egy kis peremet kapj. Ezt szórd körbe a barna nádcukorral A közepét szúrkáld meg villával.
- A barackokat mosd meg, és vékonyan szeleteld fel, tedd egy nagyobb tálba. Szórd meg a vaníliás cukorral, egy kanálnyi liszttel és alaposan forgasd össze, hogy mindenhol bevonja a liszt és a cukor.
- Szépen sorban helyezd el a barack szeleteket a leveles tésztára, majd csorgass egy kevés mézet a tetejére.
- Tedd előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süsd aranybarnára.
- Tálald langyosan egy gombóc vaníliafagyival a tetején.