Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Fűszeres sütőtökkrémleves

2022. november 22. - ízeknyelvén

Egy részem már átkapcsolt karácsonyi üzemmódra... Amiről mindenképp fogok még részletesebben is mesélni, az az egy hete indult Telepocak karácsonyra jótékonysági kampányunk, aminek keretében rászoruló családok téli szüneti étkezésére gyűjtünk. A csapat által összeállított ebook(ok) megvásárlásával segíthetsz Te is. Idén készült Olcsó receptek családoknak címmel egy második kiadvány is, amiben egy sor, változatos, jó alapanyagokból összeállított fogást találtok. Több leves is helyet kapott a könyvben, az első, az én nagy kedvencem is, a sütőtökkrémleves. Ezen felbuzdulva, és mert még november van, őszzáró receptként elhoztam Nektek az én kedvenc változatomat ebből a levesből. El se hiszem, hogy vasárnap már kezdődik az adventi időszak. Jöhetnek a karácsonyi, téli finomságok. Megmutatom majd én is miket készítettem tavaly és idén a Telepocak sütis könyvekbe. A jótékonysági felhívásról addig is a fenti linkre kattintva megtaláltok minden információt. sutotokkremleves_3.jpeg

A sütőtök ősszel kihagyhatatlan, nekem legalábbis nagy kedvencem. Nem véletlenül találtok már pár szuper sütőtökös receptet a blogon, legyen akár leves, főtétel vagy desszert. Ezúttal egy fűszeres krémleves változatot mutatok Nektek. A tetejére került mindenféle finomság, mert szerintem ezeket a fogásokat a fűszerezésen túl, a feltétek dobják fel igazán. A pirított tökmag mellett érdemes akár friss mikrozöldekkel megszórni (új hobbiként, most ilyeneket nevelek otthon), tökmagolajjal meglocsolni, esetleg  pár csepp tejszínt vagy egy-két kiskanál lágy krémsajtot tenni a levesbe tálaláskor. Vagy ha szerettek kombinálni mint én, akár minden jöhet… 

Ehhez a mennyiséghez én most elhasználtam egy egész, körülbelül másfél kilós sütőtököt. Ez a magok eltávolítása, sütés és hámozás után körülbelül 80-90 dkg lesz. De egy ilyen leveshez tökéletes a már megsütött és lefagyasztott tök is. Én sokszor csinálom, hogy nagyobb méretű tököt veszek, mint amihez egy adott fogáshoz szükségem lenne, megsütöm az egészet, és utána már pucolva teszem el a maradékot a fagyasztóba. Így legközelebb már megspórolhatom a sütési időt, kiolvasztás után rögtön felhasználható a megsült zöldség akár leveshez, rizottóhoz vagy browniehoz.

Én a krémleveseket kifejezetten sűrűn szeretem, már majdnem főzelékszerűen, ez esetben egy liter víz/alaplé is elegendő ehhez a mennyiséghez a főzéshez, de persze ezt lehet növelni 1,2 literre is, akkor levesesebb lesz az állaga. A legjobb ha van otthon alapleved, de ez nálam sem jellemző sajnos, ilyenkor simán helyettesítheted vízzel és bio leveskockával.

Amitől igazán finom ez a leves az a sokféle fűszer, régen mindig kókusszal, gyömbérrel, naranccsal ízesítettem a sütőtökkrémlevest, de azóta már többféle változatot kipróbáltam. Mostanában ez a nagy kedvencem, a gyömbér mellett kétféle őrölt pirospaprika is került bele, amitől igazán pikáns a végeredmény, érdemes a kipróbálni. A friss kakukkfű is nagyon jól feldobja. Én szeretem tejszínnel összefogni ezeket a leveseket, de akár anélkül is elkészíthető.sutotokkremleves_2.jpegHozzávalók:

  • kb. 1,5 kg-os egész sütőtök (vagy kb. 80-90 dkg  sült sütőtök)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1,2 liter zöldség alaplé (vagy ennyi víz+1 bio leveskocka), ha sűrűbb levest szeretnél elég 1 liter
  • 2 dl (hab)tejszín
  • ½ tk őrölt gyömbér
  • ½ tk őrölt édes pirospaprika
  • ½ tk őrölt füstölt pirospaprika
  • 5-6 ág friss kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 ek olívaolaj

Tálaláshoz ezek közül bármi jöhet:

  • pirított tökmag
  • mikrozöldek, csírák (pl.: rukkola, retek)
  • tökmagolaj
  • tejszín
  • lágy krémsajt

Elkészítés:

0. lépés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A sütőtököt alaposan mosd meg, hosszában vágd félbe, kanalazd ki a magokat, a feleket még negyedeld, és vágott felükkel felfelé tedd egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe. Süsd puhára kb. 45 perc alatt. Hagyd picit hűlni, majd húzd le a héját, és vágd nagyobb darabokra.

  1. A hagymákat pucold meg, a vöröshagymát kockázd, a fokhagymát szeleteld fel. Egy nagyobb lábasban, egy evőkanál olívaolajon, közepes lángon, pár perc alatt párold üvegesre a vöröshagymát.
  2. Add hozzá a felszeletelt fokhagymát, a gyömbért és a kétféle pirospaprikát, forgasd össze, vigyázz nehogy lekapjon a paprika, mert akkor keserű lesz.
  3. Add hozzá a megsült sütőtököt, öntsd fel 1-1,2 liter alaplével vagy ugyanennyi vízzel, és dobj bele egy bio leveskockát. (Megjegyzés: 1 liter esetén lesz sűrűbb a levesed, mint a képen is.)
  4. Fedő alatt forrald össze, majd közepes lángon hagyd rotyogni kb. 15-20 percet.
  5. Vedd le tűzről, morzsold bele 4-5 ág friss kakukkfű leveleit, és botmixerrel dolgozd teljesen simára.
  6. Add hozzá a tejszínt, és azt is keverd el teljesen benne a turmixszal. Ilyenkor érdemes kóstolni, fűszerezni (sózni, borsozni), ha kell.
  7. Tedd vissza a tűzre, hogy egy-két perc alatt összefőjjön, de tényleg nem kell több idő, mert összeugrik a tejszín.
  8. Tálald ízlés szerint száraz serpenyőben pirított tökmaggal megszórva, tökmagolajjal meglocsolva, friss mikrozöldekkel és/vagy egy-két kiskanál tejszínnel vagy lágy krémsajttal megbolondítva.

sutotokkremleves_1.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2017984980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása