Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Fügés-szilvás galette

2022. október 24. - ízeknyelvén

Későn érő fügével rendelkezők előnyben. Egy kedves barátnőm most szüreteli a kertjükben lévő füge bokorról a termést, és szerencsére tudja, mennyire szeretem, ezért múlt héten kaptam tőle egy nagy adagot. Volt még otthon néhány kallódó szilvám is, ami már kezdett puhulni, de sütibe még tökéletesen megfelelt. Amúgy ha csak szilva van otthon, akár azzal is elkészíthető ez a sütemény. Tudom, hogy megint galette, de nem tudok betelni vele, annyira egyszerű elkészíteni, és nagyon jól elnyel (mint itt is látszik), minden maradék gyümölcsöt. Nem mellesleg, jól is mutat. fuges-szilvas_galette_2.jpeg

Igazi őszi finomság, nagyon jól összepasszol a sajttal és kakukkfűvel ízesített tészta és a vékonyan szeletelt gyümölcs, a sós és édes kombinációja. A recept két korábbi galette receptem alapján született, a füges-kecskesajtos és a barackos-pisztáciás változatot mixeltem. A lenti leíráshoz képest egy kis eltéréssel készült a fotón lévő változat: volt még itthon kevés fűszeres cukorszirupom, ezért méz helyett azt tettem a töltelékbe, és a végén azzal kentem meg a galette tetejét, hogy szép fényes legyen. Ez adott neki egy kis pluszt, de ígérem mézzel is nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 150 g hideg vaj
  • ½ tk só, kevés frissen őrölt bors
  • 2-3 friss kakukkfű levelei
  • 50 g kemény kecskesajt
  • 1 ek víz
  • 8-10 kisebb füge
  • 4-5 szilva
  • 75 g aszalt szilva
  • 75 g dió
  • 1 ek méz
  • ½ kezeletlen héjú citrom lereszelt héja és leve
  • 1 evőkanál tej a tészta megkenéséhez
  • 1 ek barna nádcukor

Elkészítés:

  1. A lisztet, sóval, borssal, kakukkfűvel és lereszelt sajttal együtt forgasd össze egy nagyobb tálban, add hozzá a felkockázott hideg vajat, és morzsold össze a lisztes keverékkel.
  2. Végül egy evőkanál hideg vízzel gyors mozdulatokkal gyúrd át, amíg össze nem áll. (Ne gyúrd túl.)
  3. Formázz belőle gombócot, lapítsd ki kicsit, és fóliába csomagolva, tedd a hűtőbe kb. fél órára pihenni.
  4. Amíg pihen a tészta, a gyümülcsöket mosd meg. A fügék szárait vágd le, és vékonyan karikázd fel, a szilvákat vágd félbe, vedd ki a magot és vékonyan szeleteld fel.
  5. A diót és az aszalt szilvát tedd késes aprítóba, egy evőkanál mézzel és egy fél citrom lereszelt héjával és levével együtt és dolgozd össze.
  6. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
  7. A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd pár miliméter vastag (kb. 35 centi átmérőjű) körre, és nyújtófa segítségével óvatosan emeld át a sütőpapírral kibélelt tepsire.
  8. Oszlasd szét a kör közepén a diós-aszalt szilvás keveréket, amennyire egyenletesen csak tudod, úgy, hogy a tészta szélén kb. 2 centi szabadon maradjon, rakd körbe felváltva a felszeletelt fügét és szilvált, majd hajtsd rá a széleit, és kend meg tejjel, és szórd körbe barna nádcukorral.
  9. Tedd az előmelegített sütőbe kb. 35 percre, amíg a tészta szép pirosra nem sül. Tűpróbával ellenőrizd, hogy nem nyers-e már.
  10. Vedd ki a sütőből, majd hagyd a tepsiben, amíg teljesen kihűl.

fuges-szilvas_galette_1.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1517961670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása