Eddig leginkább mikróban mixelt zabkását készítettem, mert azt gondoltam, ez az étel melegen az igazi, és így a legegyszerűbb és leggyorsabb elkészíteni. Mivel kísérletezős típus vagyok, eljött az ideje a másnapos, angolul overnight oats névre hallgató, hidegen áztatott verziónak is. Ha már ősz van (bár ezt a hőmérséklet még nem tudja), akkor pedig elsőként az egyik kedvenc őszi gyümölcsömmel próbáltam ki: fügével.
A zabpehely, a zabkása szerintem tipikusan olyan étel, amit valaki vagy nagyon szeret, és akár minden reggel tud ilyet enni, vagy abszolút nem tud vele megbarátkozni. Én, bár ez biztos nem meglepő, az első típus vagyok. Szeretek mindenféle zabos reggelit: granolát, zabkását melegen és most már hidegen is. A zabpehely remek reggeli, alacsony a zsír és kalóriatartalma, viszont kellemesen laktat, és kellő energiát ad a délelőttre. Érdemes joghurttal és friss, szezonális gyümölcsökkel felturbózni, egyrészt a további fehérje és vitamin bevitel miatt, másrészt a változatos és finom ízek kedvéért.
Az alap egyszerű: zabpehely növényi vagy alacsony zsírtartalmú tejjel és fűszerekkel elkeverve. Én nagyon ajánlom a fahéjat, ami önmagában az édesség hatását adja, így nem feltétlenül van szükség további édesítőszerre. Ha nagyon édesszájú vagy, kis mézet keverj bele, ilyenkor érdemes langyosra melegíteni a tejet, hogy feloldódjon benne. A másik módszer, ha intenzívebb ízű növényi tejet használsz, az már önmagában is ad egy kis pluszt a zabkásához.Az egyik legjobb dolog ebben a másnapos zabkásában, hogy este pár perc alatt összeállíthatod, reggel pedig csak ki kell venni a hűtőből, rákanalazni egy kevés natúr joghurtot, és megpakolni gyümölcsökkel. Ha friss gyümölcsöket használsz, elég belevagdosni, már ez is tökéletes kiegészítője a zabkásának, de nagyon ajánlom, hogy próbáljátok ki a sült fügés verziót is. Ennek elkészítéséhez sem kell több pár percnél, viszont nagyon sokat tud dobni rajta. Én most balzsamecetet - ráadásul fügéset - használtam, ami igazán különlegessé teszi a sült gyümölcsöt.Hozzávalók:
(1 adaghoz)
- 50 g zabpehely
- ~¾ dl tej (növényi vagy alacsony zsírtartalmú)
- ½ tk fahéj
- ízlés szerint 1 tk méz
- 2 füge
- 1 tk balzsamecet
- ½ ek citromlé
- 1-2 ek natúr vagy görög joghurt
Elkészítés:
- Egy pohárban, tálkában keverd össze a zabpelyhet fahéjjal, és öntsd rá a tejet, forgasd össze az egészet. (Hidegen is jó, de ha mézzel készíted, langyosítsd meg először a tejet, ebbe keverd el a mézet, hogy feloldódjon, majd add a zabkásához.)
- Hagyd a hűtőben egy éjszakát állni, ez idő alatt a zabpehely szépen magába szívja a tejet.
- Tálalás előtt egy kis serpenyőbe tedd bele a félbe vagy negyedbe vágott fügéket, vágott felükkel lefelé. (Én egy adaghoz csak másfél fügét sütöttem meg, egy felet frissen használtam fel.)
- Önts alá egy evőkanálnyi vizet és ½ ek citromlevet, közepes lángon 1-2 percig hagyd rotyogni, ez alatt a víz elpárolog, gyümölcs átpuhul. Locsold meg egy teáskanálnyi balzsamecettel, és hagyd karamellizálódni egy percig, majd óvatosan forgasd át a fügéket, hogy a másik felüket is bevonja az édes balzsamecet, és még süsd fél percig.
- Tálalás: egy fél fügét nyersen szeletelj fel és add a zabkásához, tetejére kanalazz egy-két kanál joghurtot, és halmozd rá a sült fügéket is.