Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Overnight, azaz másnapos zabkása sült fügével

2020. szeptember 17. - ízeknyelvén

Eddig leginkább mikróban mixelt zabkását készítettem, mert azt gondoltam, ez az étel melegen az igazi, és így a legegyszerűbb és leggyorsabb elkészíteni. Mivel kísérletezős típus vagyok, eljött az ideje a másnapos, angolul overnight oats névre hallgató, hidegen áztatott verziónak is. Ha már ősz van (bár ezt a hőmérséklet még nem tudja), akkor pedig elsőként az egyik kedvenc őszi gyümölcsömmel próbáltam ki: fügével.fuges_zabkasa2.jpeg

A zabpehely, a zabkása szerintem tipikusan olyan étel, amit valaki vagy nagyon szeret, és akár minden reggel tud ilyet enni, vagy abszolút nem tud vele megbarátkozni. Én, bár ez biztos nem meglepő, az első típus vagyok. Szeretek mindenféle zabos reggelit: granolát, zabkását melegen és most már hidegen is. A zabpehely remek reggeli, alacsony a zsír és kalóriatartalma, viszont kellemesen laktat, és kellő energiát ad a délelőttre. Érdemes joghurttal és friss, szezonális gyümölcsökkel felturbózni, egyrészt a további fehérje és vitamin bevitel miatt, másrészt a változatos és finom ízek kedvéért.

Az alap egyszerű: zabpehely növényi vagy alacsony zsírtartalmú tejjel és fűszerekkel elkeverve. Én nagyon ajánlom a fahéjat, ami önmagában az édesség hatását adja, így nem feltétlenül van szükség további édesítőszerre. Ha nagyon édesszájú vagy, kis mézet keverj bele, ilyenkor érdemes langyosra melegíteni a tejet, hogy feloldódjon benne. A másik módszer, ha intenzívebb ízű növényi tejet használsz, az már önmagában is ad egy kis pluszt a zabkásához.fuges_zabkasa.jpegAz egyik legjobb dolog ebben a másnapos zabkásában, hogy este pár perc alatt összeállíthatod, reggel pedig csak ki kell venni a hűtőből, rákanalazni egy kevés natúr joghurtot, és megpakolni gyümölcsökkel. Ha friss gyümölcsöket használsz, elég belevagdosni, már ez is tökéletes kiegészítője a zabkásának, de nagyon ajánlom, hogy próbáljátok ki a sült fügés verziót is. Ennek elkészítéséhez sem kell több pár percnél, viszont nagyon sokat tud dobni rajta. Én most balzsamecetet - ráadásul fügéset - használtam, ami igazán különlegessé teszi a sült gyümölcsöt.fuges_zabkasa3.jpegHozzávalók:

(1 adaghoz)

  • 50 g zabpehely
  • ~¾ dl tej (növényi vagy alacsony zsírtartalmú)
  • ½ tk fahéj
  • ízlés szerint 1 tk méz
  • 2 füge
  • 1 tk balzsamecet
  • ½ ek citromlé
  • 1-2 ek natúr vagy görög joghurt

Elkészítés:

  1. Egy pohárban, tálkában keverd össze a zabpelyhet fahéjjal, és öntsd rá a tejet, forgasd össze az egészet. (Hidegen is jó, de ha mézzel készíted, langyosítsd meg először a tejet, ebbe keverd el a mézet, hogy feloldódjon, majd add a zabkásához.)
  2. Hagyd a hűtőben egy éjszakát állni, ez idő alatt a zabpehely szépen magába szívja a tejet.
  3. Tálalás előtt egy kis serpenyőbe tedd bele a félbe vagy negyedbe vágott fügéket, vágott felükkel lefelé. (Én egy adaghoz csak másfél fügét sütöttem meg, egy felet frissen használtam fel.)
  4. Önts alá egy evőkanálnyi vizet és ½ ek citromlevet, közepes lángon 1-2 percig hagyd  rotyogni, ez alatt a víz elpárolog, gyümölcs átpuhul. Locsold meg egy teáskanálnyi balzsamecettel, és hagyd karamellizálódni egy percig, majd óvatosan forgasd át a fügéket, hogy a másik felüket is bevonja az édes balzsamecet, és még süsd fél percig.
  5. Tálalás: egy fél fügét nyersen szeletelj fel és add a zabkásához, tetejére kanalazz egy-két kanál joghurtot, és halmozd rá a sült fügéket is.

fuges_zabkasa4.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1816204746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2020.09.18. 19:50:47

sült füge, ezt kipróbálom, hátha a kölykök így jobban megeszik. Jó dolog a fügefa de ha elkezd teremi kiönti az embert a házából :)

ízeknyelvén 2020.09.19. 13:10:55

@eßemfaßom meg áll: bár egyszer engem öntene ki a házból...:))) Bolti azért elég rizikós sajnos, de persze értem, amit mondasz. Én nagyon bírom a sült gyümölcsöket, kihozza az édességüket, szerintem nagyon finomak így! Remélem családnak is bejön majd!

kalandfereg 2020.09.19. 13:21:37

Annyit jegyeznék meg, hogy a zabpehely kalóriatartalma nem sokban különbözik a grízétől, a zabkása pedig a tejbegríztől. Csak a tejbegríz az csúnya hagyományos rossz, a zabkása pedig bolondgomba, de külföldi. :))
Amúgy nagyon is szeretem a zabkását, de helyén kell kezelni a témát, ezt a bohóckodást nem bírom egy csomó étel körül, hogy csak azért, mert nem ez volt az oviban az ebéd, már biztos, hogy fú de egészséges is.
És pont annyira finom a zabkása sült fügével, mint egy jó tejbegríz sült fügével, azaz finom. De a tejbegríz baracklekvárral az egy felsőbb kategória. :)))

ízeknyelvén 2020.09.22. 11:03:38

@kalandfereg: Vannak alapanyagok, amik jobbak a szervezetnek, ez tény, de sosem mondtam semmilyen ételre, hogy az rossz lenne, nem vagyok ez a típus. Ha körbenézel az oldalamon, látni fogod, elég vegyes a paletta, a totál hedonista fogásoktól az egészségessebb vonaláig.
A tejbegríz sült fügével amúgy jól hangzik! ;) Mondjuk én lehet tejberizsre tenném inkább, azt jobban szerettem gyerekként is. :)

kalandfereg 2020.09.22. 11:40:21

@ízeknyelvén:
Igen, a rizs is finom, sőt, én is jobban szeretem, csak azért hoztam fel a grízt, mert annak minden alaptulajdonsága szinte azonos a zabpehellyel, kalória, rosttartalom.
A rizs, legalább is a hántolt, az kalóriában több, rostban sajnos jóval kevesebb, pedig olyan finom. :)
süti beállítások módosítása