Nemrég láttam egy gyönyörű képet egy nagyon-nagyon ínycsiklandozó körtés csokis sütiről, és ott helyben elhatároztam, hogy ezt én mindenképpen kipróbálom. Eddig még sose sütöttem olyan desszertet, amibe egészbe került a gyümölcs, és nagyon izgatta a fantáziámat, hogyan működik a dolog. Azt kell mondjam, egészen jól.
Egy nagy láda körtét hoztunk haza a múltkor, és már akkor tudtam, hogy ez lesz az egyik finomság, amihez felhasználom majd őket. Az eredeti recepthez képest néhány változtatással éltem csak, több fahéj, kevesebb cukor, mandula helyett dió került bele. A húgom születésnapja pedig tökéletes alkalom volt, egy ilyen különlegesebb torta elkészítéséhez, ehhez alakítottam a formáját is. Viszont nézzétek el nekem, hogy pont a felvágott sütiről nincs kép, a családi összejöveteleken már nem ez a mérvadó. :) Pedig nagyon jól nézett ki, ahogy a körték belsejébe is belement a tészta, és felvágva a szép ki boltív alatt ott figyelt a csokitorta. Amúgy szinte csak a morzsák maradtak, ami nekem a legkedvesebb visszajelzés. Kritikaként csak annyit tennék hozzá, hogy a végére picit száraz lett a tészta - a gyümölcs miatt nehéz úgy sütni, hogy a körte melletti részek se maradjanak nyersek, viszont a többi rész még szaftos maradjon. Igaz, a csokiöntet amúgy is nagyon jó hozzá, és jól kiegyensúlyozza ezt is. De még gondolkodom, hogyan lehetne ezt jobbá tenni a jövőben. :)
Fontos, hogy kemény körtékkel készüljön a süti, mert ezeket könnyebb meghámozni, és a magházat is egyszerűbb eltávolítani, anélkül, hogy összenyomnánk, vagy átvágnánk a körte húsát. Ami pedig még jobb, még sütés után is szépen tartani fogják a formájukat a tortában, és finom roppanósak maradnak.Hozzávalók:
(20 centis tortaforma)
tészta:
- 80 g szobahőmérsékletű vaj
- 80 g barna nádcukor
- 3 tojás
- 30 g sima liszt
- 30 g keserű kakaópor
- ½ zacskó sütőpor
- ½ tk őrölt fahéj
- 1 nagy csipet só
- 50 g őrölt dió + 20 g durvára aprított dió
körte:
- 5 kisebb kemény körte
- 7 dl víz
- 100 g kristálycukor
- Egy fél citrom lereszelt héja és kifacsart leve
- 2-3 rúd fahéj
csokiszósz:
- 100 g magas kakaótartalmű étcsokoládé
- kevés tej
Elkészítés:
Párolt körte:
- A körtéket mosd meg, majd egy hámozóval, vagy késsel vékonyan távolítsd el a héjukat. (Én a szárát fenn hagytam, így jobban tetszett, de természetesen ki is vághatod.
- Vágd le a körték alját, és egy vékony pengéjű késsel óvatosan távolítsd el a magházat, én a végén egy mokkáskanállal még segítettem szépen kikaparni a belsejét. (Vigyázz, hogy ne vágd át a körték húsát.)
- Egy kisebb lábasba öntsd bele a vizet, add hozzá a cukrot, a citrom levét és héját, és dobd bele a fahéjat is. Kezd el melegíteni, és ha felolvadt a cukor, helyezd bele az előkészített körtéket.
- Az enyhén gyöngyöző szirupban főzd a körtéket kb. 15 percig, amíg elkezdenek megpuhulni, de még szépen tartják a formájukat. Nem szabad teljesen puhára főzni!
- Vedd ki a körtéket a szirupból, és tedd félre hűlni. ( A maradék szirupot átszűrve nagyon jó kis szörpöt kaptam, szódával felhúzva isteni. :))
Tészta és összeállítás:
- A tepsit melegítsd elő 180°C-ra, és egy 20 centis tortaformát bélelj ki sütőpapírral, majd kend ki vajjal.
- Egy nagy keverőtálba mérd ki a puha vajat és a cukrot, majd robotgéppel addig keverd, amíg szépen összeáll.
- Egyesével add hozzá a tojásokat, és mindegyiket alaposan dolgozd bele.
- Egy másik tálba mérd ki a lisztet, a sütőport, a kakaóport, a fahéjat és a sót, és forgasd össze. Az egészet átszitálva adagold folyamatosan a tojásos keverékhez.
- A végén forgasd bele az őrölt diót.
- Az összeállított tésztát egyengesd el az előkészített formában, majd nyomkodd bele a kihűlt körtéket. Szórd meg a durván felaprított dióval a tészta tetejét.
- Előmelegített sütőben süsd kb. 40 perc alatt készre. Akkor jó, ha már tisztán jön ki belőle a tű. Figyelni kell, mert a nedvesség miatt a gyümölcsök mellett lassabban sül a tészta.
A csoki szószhoz gőz felett olvaszd fel a kockákra tört étcsokit, és egy kevés tejjel higítsd addig, amíg jól önthető csokimártást nem kapsz. (Én is csak folyamatosan adagoltam, így sajnos a pontos mennyiséget nem tudom.) Ezt érdemes csak tálalás előtt elkészíteni, mert hamar megdermed.