Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Laska-burrata bruschetta

2019. szeptember 23. - ízeknyelvén

Egy igazi két évszakos recept. Ez a lágy sajt nálam még abszolút nyáridéző, viszont a kakukkfűvel pirított gomba már egyértelműen az ősz ízét adja. Egyszerű és gyors, így szuper vacsora, vagy akár egy jóféle késői reggeli része is lehet.laska-burrata_szendvics.jpg

A burrata a tavalyi olasz utunk alatt lett a kedvenc sajtom, amikor egészen délen a csizma sarkáig kalandoztunk, Puglia tartományba. Onnan származik ez az igazán krémes és finom csoda. Tulajdonképpen egy mozzarellához hasonló lágy sajt, amit ha kettévágunk vagy tépünk, sűrű tejszínes krém folyik ki belőle. Valami isteni! Az idei nyaralás alkalmával újból Olaszországba látogattunk, de ezúttal egy másik régióba. Ettől függetlenül, alig vártam, hogy újra ilyet ehessek. Nem is maradt el a kóstolás… Itthon sajnos alig látni ezt a sajtfélét, én eddig nem nagyon találkoztam vele, csak speciális üzletekben. Úgyhogy annál jobb hír nem is fogadhatott volna, mikor a húgom szólt, hogy talált ilyen sajtot itthon az egyik szupermarketben. Még a reptérről hazaérve elintéztük a bevásárlást, rögtön négy dobozzal is vettem… (Többet kellett volna… :D) Klasszikus kombinációt alkot füstölt sonkával, paradicsommal, bazsalikommal vagy sűrű balzsamecettel, de ki kellett próbálnom valami mást is. Meg kell mondanom, nagyon is jól passzol a burrata a gombához. laska-burrata_szendvics2.jpgHozzávalók:

(2 főre)

  • 30 dkg laskagomba
  • 1 gömb burrata sajt
  • 1,5 ek extra szűz olívaolaj + egy kevés a tálaláshoz
  • 4 ág kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
  • kis gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb méretű bagett

Elkészítés:

  1. A laskagombát tisztítsd meg - papírtörlővel vagy csak kevés vízzel -, majd a szárát vágd le, és kb. fél centis csíkokra szeleteld fel.
  2. Vegyél elő egy nagy serpenyőt, és melegítsd benne egy evőkanálnyi olívaolajat, majd jöhetnek bele a gombák.
  3. Falapáttal néha forgasd át. Kb. két perc pirítás után jöhet rá egy kevés frissen őrölt bors, majd további 5 perc pirítás, hogy mindenhol szépen átsüljön.
  4. A végén adj hozzá egy kis gerezd lereszelt fokhagymát, a kakukkfű ágairól lemorzsolt leveleket és egy kevés sót, forgasd össze az egészet, kb. 1 perc sütés után tedd félre egy tálban a gombár, tálalásig fedd le.
  5. Ugyanabba a serpenyőbe önts még egy fél evőkanálnyi olívaolajat, majd tedd rá a félbevágott bagettett, és mindkét oldalát pirítsd szép aranybarnára.
  6. A megpirított bagetteken oszd szét a megpirított gombát, majd egy burrátát tépj vagy vágj félbe és szépen fektesd az egész tetejére. Jöhet még rá pár csepp extra szűz olívaolaj és egy kevés friss kakukkfű és tört só. Frissen melegen a legjobb.

laska-burrata_szendvics3.jpgGondoljatok rám, ha valahol láttok ilyen sajtot, mert nálam pikpak elfogy - mára csak egy van félretéve a mai vacsihoz, és azóta persze abban az üzletláncban sincs, pedig több boltjukba is bementem… Amúgy ha nincs, bivaly mozzarellával is működik a dolog. Nem lesz ugyanilyen krémes, de nem rossz B terv. 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr215160746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása