Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Lasagne őszi változatban sok-sok gombával

2022. október 06. - ízeknyelvén

Mostanában, teljesen jogosan, kaptam olyan kritikát, hogy nincsenek új a húsos receptek a blogon. Ez sajnos valóban így van. Nem azért, mert nem csinálok ilyesmit, de megmondom őszintén, fotózni nekem sokkal-sokkal nehezebb, mint desszertet, kenyeret vagy például pitéket. Persze ezeket is gyakorolni kell, hogy jobban menjen. Szeretném a recept palettát is változatosan tartani, hogy mindenki találjon kedvére valót az oldalon. Szeretném, ha nem kopnának ki a rendes főételek sem a blogról, ezért most gyakorolok, a főzésben is és a fotózásban is. Ha már nehéz fotózási téma, a rakott dolgokat talán az egyik legnehezebb esztétikusan megörökíteni. Igyekeztem... Jöjjön most ez a lasagne recept, amit őszi hangulatban friss és szárított gombával turbóztam fel. Ha hozzám hasonlóan szeretitek a gombát, érdemes kipróbálni. lasagne_gombaval_2.jpeg

Az alap bolognai receptet évek óta egy barátom receptje alapján főzöm, szerintem ez közelít a legjobban az olasz változathoz. Nincs túl paradicsomozva, van benne egy kis vörösbor, és hagyma mellett sárgarépa és szárzeller is, cserébe semmi bazsalikom, csak egy pici oregánó, és meglepő utolsó hozzávalóként egy kevés tej a végén, amitől még krémesebb lesz a mártás. Ha bolognait főzök, akkor hagyom, legalább egy órát, vagy inkább kettőt is kislángon rotyogni, hogy igazán intenzív, összetett ízeket kapjak. Lasagne esetében ezt azért leszoktam rövidíteni, hiszen még a sütőben is eltölt majd egy órát.lasagne_gombaval_4.jpegMost ebbe az őszi változatban, megvariáltam egy-két dolgot. A legfontosabb a gomba. Jó áron kaptam csiperkét, ezért ezt választottam, de mindenféle vegyes fajtával valószínűleg még jobb lenne. Én most ezt változatosságot ízben a szárított gombával adtam hozzá. Ez is a kedvenc alapanyagaim, vagy inkább fűszereim egyike. Egy kis zacskó is nagyon sokáig elég, amiből egy egészen kevés mennyiség is csodákat tud művelni egy-egy étellel. A lasagne-ban ugyan nem dominál, de abszolút hozzájárul ahhoz, hogy finom komplex ízeket kapjunk a végén. A szárított mennyiség, kb. tízszeresére dagad áztatás után, és ami nagyon jó, hogy az áztató levet is fel lehet használni, szuper ízek vannak benne. Amire oda kell figyelni, hogy hagyjuk a gombát legalább egy fél órát, de akár egy órát is a forró vízben pihenni, hogy szépen megdagadjanak. Illetve a víz alján apró homokszemcsék gyűlhetnek össze, ezért ha ezt is felhasználjuk, óvatosan öntsük át, hogy ne keveredjen fel,  vagy szűrjük le.

A recept ugyan sok hozzávalós, több edény kell hozzá és tényleg időigényes, de alapvetően nem bonyolult elkészíteni, ezért nem kell tőle megijedni. Nekem a lasagne az egyik kedvenc komfort ételem. Nem egy kapokodós fogás, de a sokféle jó hozzávaló miatt igazán finom, nagy családi fogás készülhet belőle. Szerintem frissen a legjobb, akkor a legszaftosabb, mert idővel a tészta folyamatosan szívja magába a bolognai ragut és a besamelt. Aminek nagyon örültem, hogy a hagyományos verzióhoz képest, ez a gombás változat még másnap sem száradt ki annyira, igazán jó ebéd lett belőle újra melegítve is.lasagne_gombaval_1.jpegHozzávalók:

(5-6 adag)

  • 500 g csiperke gomba
  • 5 g szárított erdei gomba
  • 400 g darált marhahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis sárgarépa
  • 1 szál szárzeller
  • 140 g sűrített paradicsom konzerv
  • 30 g füstölt sonka zsírjával együtt vagy bacon szalonna
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 5 dl alaplé (vagy víz + 1 bio leveskocka)
  • 1 tk szárított oregánó
  • 7-8 ág friss kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors, szerecsendió (h lehet frissen lereszelt)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1+4 dl tej
  • 40 g vaj
  • 40 g liszt
  • 1 mozzarella golyó (125 g)
  • 30 g grana padano sajt
  • 250 g lasagna tésztalap (nálam most 15 lap)

Elkészítés:

  1. A szárított gombára önts két deci forró vizet, fedd le, és hagyd ázni legalább fél órát. Ha ezzel kezdesz, mire fel kell használnod, pont jó lesz.
  2. A vöröshagymát, sárgarépát pucold meg, a szárzeller végeit vágd le. Ha van késes aprítód, kisebb darabokban tegyél bele mindent, és aprítsd fel. Ha nincs, késsel vágj mindent minél kisebb kockákra. A fokhagymát is pucold meg, és nyomd át fokhagymanyomón, vagy aprítsd finomra, de ezt tedd a többitől külön.
  3. A gombát tisztítsd meg, én papírtörlővel szoktam áttörölni, hogy lejöjjön róla a maradék föld. Utána vágd le a tönkök végét, mérettől függően vágd félbe vagy negyedbe, és szeleteld fel vékonyan. 
  4. A füstölt sonkát vagy bacont is vékonyan szeleteld, kockázd fel, ez mehet rögtön egy nagy méretű, magasabb falú serpenyőbe két kanál olívaolajjal együtt. Közepes lángon, fakanállal kevergetve pirítsd, amíg kisül a zsírja, utána add hozzá a vöröshagyma, répa, zeller keveréket, és párold addig, míg elfő a leve, és a hagyma üvegesre párolódik.
  5. Utána jöhet a tetejére a felszeletelt gomba, keverd át az egészet, adj hozzá egy kiskanál sót. Néha átkavarva főzd 5-10 percig, amíg a gomba is teljesen elfővi a levét, és elkezd pirulni.
  6. Közben a szárított gombát vedd ki a vízből, az áztató vizet tedd félre. Ha nagyobb darabokból áll a gomba, szeleteld fel, majd ez is mehet a serpenyőbe.
  7. Add hozzá a darált húst és a fokhagymát is. Az egészet forgasd át, és süsd addig, amíg a hús kifehéredik, picit lepirul a keverék.
  8. Önts rá egy deci száraz vörösbort, kavard át, és egy-két perc múlva, ha elforrt belőle az alkohol, jöhet hozzá 5 dl alaplé (vagy 5 dl víz és egy bio leveskocka), a 2 dl víz, amiben a szárított gomba ázott. (Ha kell ezt szűrd át, ne maradjanak benne apró szemcsék.) Kanalazd bele a sűrített paradicsomot is. Sózd, borsozsd, adj hozzá egy tk szárított oregánót, forgasd az egészet össze, és vedd kisebbre a lángot.
  9. Lassan rotyogva, néha átkavarva főzd kb. 25-30 percet, amíg szépen besűrűsödik a ragu.
  10. Végül adj hozzá egy deci tejet, a friss kakukkfű lecsipkedett leveleit, ha kell, még sózd, borsozd, keverd össze. Főzd még pár percet, majd zárd el alatta a lángot.
  11. Készítsd el a besamelt: 4 dl tejet melegíts fel. Egy közepes lábasban olvassz fel 40 g vajat, majd adj hozzá 40 g lisztet, és egy fakanállal keverd össze. Majd kezd kb. fél-1 decinként hozzáadagolni a meleg tejet, közben mindig homogén állagúra keverve, csak ha már csomómentes, akkor öntsd bele a következő adag tejet. A végén sűrűn folyó mártást kell kapnod. Ekkor sózd meg, és jöhet hozzá egy nagy csipet őrölt szerecsendió. (Ha van otthon, frissen reszelj bele, még finomabb lesz.)
  12. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, vegyél elő egy nagy méretű (kb. 40x23 centis) magas falú (kb. 6-7 centis) sütőedényt. Nekem ebben a tepsi méretben öt réteg tészta között (egy szint három lapból állt), négy réteg töltelék fért el. 
  13. Jöhet a rétegezés. Ehhez még a mozzarella sajtról öntsd le a levét, vágd négyfelé, a grana padano sajtot reszeld le.
  14. Először egy réteg tészta, aztán terítsd szét rajta a gombás-húsos ragu negyedét, locsold meg pár kanál besamellel (a mártás kb. ötödével), tépkedj a réteg tetejére egy negyed mozzarella sajtot. Ezt ismételd még háromszor (tészta, ragu, besamel, mozzarella), végül egy tészta réteggel zárd le, erre jöhet a maradék besamel mártás és a reszelt sajt.
  15. Tedd a felmelegített sütőbe, és süsd meg 45-50 perc alatt, amíg a tészta megpuhul (tűpróbával tudod ellenőrízni ha kell), és ropogós lesz a tetején a sajt. 
  16. Miután kivetted, érdemes kicsit várni, mert forrón szeletelve szét csúsznak a rétegek.

lasagne_gombaval_3.jpeg

A mozgás fotózáshoz ideje lesz gyártanom egy sötét színű hátteret is... A sajt és más világos dolgok elvesznek a szürke előtt...

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2117948312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása