Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Kótyagos cseresznyés túróhab

2019. július 08. - ízeknyelvén

Ez egy igazán kényeztető és nagyon mutatós desszert. Tökéletes zárása lehet egy ünnepi vagy  romantikus ebédnek, vacsorának is. (Persze nem kell hozzá feltétlenül extra alkalom - nálunk is most reggelinek fogyott el…) Elkészíteni egyáltalán nem bonyolult, legtöbb idő a gyümölcs magozásával megy el, de ekkora mennyiségnél még az sem vészes. Érdemes kipróbálni, amíg érik a cseresznye.cseresznyes_poharkrem4.jpg

Nagyon szeretem a különböző pohárdesszerteket, egyszerű alapanyagokból is látványos finomságok állíthatóak össze, elég hozzá egy szép üveg pohár és pici türelem a rétegezésnél. A múltkori barackleveshez készült túrógombocókhoz csak a megvett túró felét használtam fel, így gyorsan ki kellett találnom, mi legyen a megmaradt mennyiségből. Ott volt még a piacról beszerzett gyönyörű, sötét színű cseresznye, így hamar összeállt a kép. A csoki már csak a ráadás, de abszolút kell hozzá!cseresznyes_poharkrem5.jpgHozzávalók:

(2x2 dl pohárhoz)

Túróhab:

  • 250 g túró
  • ½ citrom héja
  • pár csepp vanília kivonat
  • 1 dl hideg habtejszín
  • 1-2 tk porcukor (ízlés szerint)

cseresznyes_poharkrem1.jpgCseresznyemártás:

  • 30 dkg cseresznye
  • 1 dl barna rum
  • 1 ek barna nádcukor
  • ¼ tk fahéj 

70%-os étcsoki

Elkészítés:

Cseresznyemártás:

  1. A cseresznyét mosd meg, majd vágd félbe, és magozd ki.
  2. Tedd egy kisebb lábasba 1 dl vízzel, 1 dl barna rummal, egy kanálnyi barna nádcukorral és a fahéjjal együtt, majd közepes lángon, néha megkeverve rotyogtasd kb. 20-30 percig, amíg sziruposra fő a leve. 
  3. Tedd félre hűlni. A rétegezéshez jó, ha már minimum szobahőmérsékletű a szósz.

Túróhab:

  1. Egy keverőtálban keverd össze a túrót egy fél citrom lereszelt héjával, pár csepp vanília kivonattal.
  2. A hideg habtejszínt robotgéppel kezd el felverni, majd add hozzá 1-2 tk átszitált porcukort és verd fel közepesen kemény habbá.
  3. Óvatosan forgasd bele a túrókrémbe.

cseresznyes_poharkrem2.jpgÖsszeállítás:

  1. Az étcsokiból készítsünk forgácsokat: Az tábla hátulján határozott mozdulattal húzzuk végig a kést, így lehántva a felső réteget készülnek a forgácsok. (Én rétegenként készítettem a forgácsokat, hogy közben ne melegedjen fel a csokoládé.)
  2. Vegyél elő két szét üvegpoharat (ezekben szépen látszanak a rétegek), és állíts össze a desszertet: cseresznye, csoki, túró, ezeket újra ismételve, végül még egy réteg cseresznye és végül csoki forgácsok a tetején. Én most habzsákba töltöttem a túróhabot, így könnyebb volt  a poharakba adagolni, de kanállal is halmozhatod.
  3. Fogyasztásig tedd hűtőbe.

cseresznyes_poharkrem3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr7614924480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása