Ez egy igazán kényeztető és nagyon mutatós desszert. Tökéletes zárása lehet egy ünnepi vagy romantikus ebédnek, vacsorának is. (Persze nem kell hozzá feltétlenül extra alkalom - nálunk is most reggelinek fogyott el…) Elkészíteni egyáltalán nem bonyolult, legtöbb idő a gyümölcs magozásával megy el, de ekkora mennyiségnél még az sem vészes. Érdemes kipróbálni, amíg érik a cseresznye.
Nagyon szeretem a különböző pohárdesszerteket, egyszerű alapanyagokból is látványos finomságok állíthatóak össze, elég hozzá egy szép üveg pohár és pici türelem a rétegezésnél. A múltkori barackleveshez készült túrógombocókhoz csak a megvett túró felét használtam fel, így gyorsan ki kellett találnom, mi legyen a megmaradt mennyiségből. Ott volt még a piacról beszerzett gyönyörű, sötét színű cseresznye, így hamar összeállt a kép. A csoki már csak a ráadás, de abszolút kell hozzá!Hozzávalók:
(2x2 dl pohárhoz)
Túróhab:
- 250 g túró
- ½ citrom héja
- pár csepp vanília kivonat
- 1 dl hideg habtejszín
- 1-2 tk porcukor (ízlés szerint)
Cseresznyemártás:
- 30 dkg cseresznye
- 1 dl barna rum
- 1 ek barna nádcukor
- ¼ tk fahéj
+ 70%-os étcsoki
Elkészítés:
Cseresznyemártás:
- A cseresznyét mosd meg, majd vágd félbe, és magozd ki.
- Tedd egy kisebb lábasba 1 dl vízzel, 1 dl barna rummal, egy kanálnyi barna nádcukorral és a fahéjjal együtt, majd közepes lángon, néha megkeverve rotyogtasd kb. 20-30 percig, amíg sziruposra fő a leve.
- Tedd félre hűlni. A rétegezéshez jó, ha már minimum szobahőmérsékletű a szósz.
Túróhab:
- Egy keverőtálban keverd össze a túrót egy fél citrom lereszelt héjával, pár csepp vanília kivonattal.
- A hideg habtejszínt robotgéppel kezd el felverni, majd add hozzá 1-2 tk átszitált porcukort és verd fel közepesen kemény habbá.
- Óvatosan forgasd bele a túrókrémbe.
Összeállítás:
- Az étcsokiból készítsünk forgácsokat: Az tábla hátulján határozott mozdulattal húzzuk végig a kést, így lehántva a felső réteget készülnek a forgácsok. (Én rétegenként készítettem a forgácsokat, hogy közben ne melegedjen fel a csokoládé.)
- Vegyél elő két szét üvegpoharat (ezekben szépen látszanak a rétegek), és állíts össze a desszertet: cseresznye, csoki, túró, ezeket újra ismételve, végül még egy réteg cseresznye és végül csoki forgácsok a tetején. Én most habzsákba töltöttem a túróhabot, így könnyebb volt a poharakba adagolni, de kanállal is halmozhatod.
- Fogyasztásig tedd hűtőbe.