Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Barack krémleves karamellizált gyümölccsel és mini túrógombócokkal

2019. július 01. - ízeknyelvén

A lábosban rotyogó barack illatától mindig rám tör a nosztalgia. Eszembe jutnak gyerekkori nyaralások, a házi baracklekvárral töltött palacsinták, a lekvárral megpakolt vajas kenyér és azok a magában elmajszolt édes barackok (mikor evés közben a görögdinnyéhez hasonlóan csorog le a gyümölcs leve az ember kezén)… Uhhh! Tényleg öregszem…barack_kremleves2.jpg

Nyáron nagyon szeretem ezeket a könnyű gyümölcsleveseket, jó hidegre lehűtve, valami jó kis levesbetéttel megbolondítva. Egy adag simán elég vacsorára is. A múltkori piacozásomon előre megfontolt szándékkal tankoltam fel jó sok sárga- és őszibarackot, hogy elkészíthessem ezt a levest, meg persze kellett némi ráhagyás, hogy legyen mit megenni csak úgy magában is. 

A leves alapjához egyáltalán nem használtam cukrot, mert elég édes és pont kellően savanykás gyümölcsöt sikerült vennem, amiből igazán frissítő levest tudtam főzni. A karamellizált barack adja a plusz édességet, és nagyon jól illenek hozzá ezek a cuki, mini túrógombócok.  Lehet elsőre meglepő, de nagyon jó levesbetét. Korábban ehhez a cukkinikrémleveshez készítettem már, akkor még nagyobb méretben. Ez a kicsi most jobban bevált, gyorsabban megfő, és könnyebb megenni.

Ez a leves már melegen vagy langyosan is elég jól megállja a helyét, de szerintem - főleg ebben a kánikulában - hidegen a legjobb.  Az elkészítési sorrendet eszerint érdemes variálni. Ha melegen ennéd, akkor először túrógombóc bekeverése, amíg pihen, addig elkészíthető a leves, utána a karamellizált gyümölcs, végül a túrógombócok kifőzése. Így minden nagyjából hasonlóan meleg lesz a tálaláskor. Ha hidegen ennéd, akkor viszont kalkulálni kell a hűlési idővel is, ebben az esetben a leírásban szereplő sorrendet javaslom.barack_kremleves.jpgHozzávalók:

 (4 adag)

  • 1,2 kg barack (nálam most kb. fele-fele arányban őszi és sárgabarack)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 dl habtejszín
  • 25 dkg félzsíros túró
  • 1 tojás
  • 2 ek gríz/zabliszt (Alapvetően mindig grízzel készítem a túrógombócot, de most kifogytam, ezért kipróbáltam zabliszttel, és szuper jól működött így is, szépen egybe tartotta a gombócokat.)
  • ½ citrom héja
  • 1 csipet só
  • 1 ek barna nádcukor

Elkészítés:

  1. A barackokat mosd meg, az őszibarackot amennyire tudod hámozd meg, majd magozd ki az összes gyümölcsöt, és vágd 6-6 felé. Kb. 5-6 sárgabarackot (már felvágott állapotban) tegyél félre a karamellizált gyümölcshöz.
  2. Tedd egy közepes lábasba a barackokat, önts rá 3 dl vizet és közepes lángon, fedő alatt főzd kb. 15 percig, néha keverd meg. (Nem kell durván forrnia, elég, ha szépen rotyog.)
  3. Vedd le a lángról, és turmixold össze. Egy deci habtejszínhez keverj hozzá pár kanálnyit a levesből, majd öntsd vissza a lábasba és egy teáskanálnyi vaníliakivonattal együtt turmixold teljesen simára. (ízlés szerint itt lehet édesíteni pl.: mézzel)
  4. Várj vele, míg picit lehűl, és ha már langyos a leves, tedd hűtőbe legalább egy-két órára, hogy teljesen kihűljön.

Amíg hűl a leves, készítsd el a levesbetéteket.

  1. A túrógombóchoz alaposan keverd össze a túrót egy tojással, grízzel/zabliszttel és egy fél citrom lereszelt héjával egy csipet sóval. Kicsit nyomkodd le, és tedd hűtőbe fél órára.
  2. Amíg pihen a túrós keverék, a karamellizált barackhoz egy evőkanál barna nádcukorból teflon serpenyőben közepes lángon, pár perc alatt készíts világos karamellt (ne kevergesd), majd add hozzá a félretett 5-6 szem felvágott sárgabarackot és két evőkanálnyi vizet, és takarékra levéve 4-5 perc alatt főzd össze a karamellt a gyümölccsel. Öntsd át egy kis tálkába, kiöntőbe, és ha már langyos, tedd be a hűtőbe hűlni.
  3. Egy közepes lábosban forralj vizet. Amíg felforr, addig vedd ki a túrógombóchoz a keveréket a hűtőből, és enyhén vizes kézzel formázz 24 gombócot (egy gombóchoz kb. fél evőkanálnyi keverék kell).
  4. Lobogó vízben lábas méretétől függően egy-két részletben főzd meg a gombócokat kb. 4 perc alatt. (Ha feljöttek a víz tetejére, még egy-két perc.) Szűrővel szedd ki, majd tedd át egy tányérra, és szintén tedd a hűtőbe hűlni.

Érdemes legalább 1-2 órát pihentetni a hűtőben a levest és a belevalókat, hogy utána igazán finom és hideg levest tehessünk az asztalra.barack_kremleves3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3614920478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása