Bár nehezen hittem, hogy ez bekövetkezik, pár hete kénytelen voltam beismerni, hogy a viszonylag méretes mélyhűtőm csurig van. Ki kellett rakni a megtelt táblát. Ez egyrészt a költözésem utáni hűtőegyesítés eredménye, másrészt a téli disznóvágásokból kapott húsok, a húsvét után eltett maradék sonkák és sonkalé és persze mindenféle egyéb tétel - amit szokásosan a fagyóban tárolok - okoztak tumultust. Így komoly munkába kezdtünk: nekiálltunk a mélyhűtő módszeres kiürítésének.
Tavasz vége felé járva már nem vágytam annyira a klasszikus disznótoros fogásokra, viszont korábban már sütöttem egyben karajt és tarját (utóbbiból szendvics is készült), így eljött az ideje kipróbálni a módszert sertéscombbal is. Meg kell mondjam, annyira jó lett, hogy végül mindkét combból ez a fogás készült… Nincs szükség sok hozzávalóra, nagyrészt az otthoni készletből megoldható, és szerintem azzal se megyek messzire, ha azt tippelem, másnál is lapul még a mélyhűtőben eltett malachús.
Ami igaz, az igaz, ez némi türelmet kívánó fogás. Bár nagyon egyszerű - és mindössze csak két edény kell hozzá -, de tény, hogy időigényes elkészíteni. Tennivaló nem sok van vele, de várakozni tudni kell. Nem árt rászánni a pácolásra pár órát, de akár egy éjszakát is, és nem érdemes a sütési időn sem spórolni, kell szintén pár óra, amíg omlóssá sül a hús. Viszont mindjárt itt a hosszú hétvége, így érdemes lehet most kipróbálni, szerintem ünnepi fogásként is tökéletesen megállja a helyét. (Így a fotókat elnézve karácsonykor is...:))) Mentségemre legyen szólva, hogy a képet akkor készítettem, mikor még jóval rosszabb idő volt... De higgyétek el, évszaktól függetlenül nagyon finom!)
Akár pulled porkként - szálakra készített verzióban - is megállja a helyét, de szerintem szép szeletekre vágva, az isteni szafttal meglocsolva igazán csodás. A mártástól lesz kerek az egész, ezért erre még érdemes rászánni azt a pár plusz percet a végén.
Köretként több minden is passzolhat hozzá. Én egyik alkalommal spárgát és újkrumplit sütöttem (amíg tart a szezon kb. mindenhez ezt eszem…), másodszorra viszont csak egy egyszerű saláta volt a kísérő, hozzáillő mustáros dresszinggel. Akár egy jó krumplipürét vagy bulgurt is el tudok képzelni mellé.Hozzávalók:
(4 adag)
- 1 kg sertéscomb (sütés után kb. 70 dkg lesz)
- 3 ek mustár (1-1 ek sima, magos illetve dijoni)
- 3 ek méz
- 3 ek olívaolaj
- 1 narancs lereszelt héja és kifacsart leve (lehetőség szerint használj kezeletlen héjú narancsot, de legalábbis nagyon alaposan mosd meg a gyümölcsöt felhasználás előtt)
- só, frissen őrölt bors
- 1 ek vaj
Elkészítés:
- Egy nagyobb jénaiban - amiben jól elfér a hús - keverd össze a pác hozzávalóit: a mustárt, a mézet, az olívaolajat, egy narancs lereszelt héját, kb. ½-1 kiskanálnyi sót és kevés frissen őrölt borsot.
- A húst mosd meg, és töröld szárazra, majd tedd a pácba, alaposan forgasd meg benne, dörzsöld be mindenhol.
- Fedd le a jénait, és tedd hűtőbe pár órára, de akár egy éjszakára is.
- Sütés előtt kb. ½-1 órával vedd ki a húst a hűtőből, hogy ne legyen már túl hideg mire a sütőbe teszed.
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Facsard a hús mellé egy fél narancs levét, majd lefedve tedd az előmelegített sütőbe, és süsd kb. 3 órán keresztül. Óránként locsold meg a szaftjával. Akkor van kész, ha a hústű szépen átszalad rajta, a hús pedig szépen megpirult.
- A húst tedd át egy deszkára kicsit pihenni, amíg elkészíted a mártást.
- A jénaiban maradt szaftot öntsd át egy serpenyőbe, facsard hozzá a másik fél narancs levét, majd közepes lángon pár perc alatt sűrítsd be.
- A végén dobj hozzá egy darabka vajat, hagyd, hogy szépen felolvadjon benne - ettől lesz még finomabb és fényesebb a mártás. Majd az egészet szűrd át egy kiöntő edénybe.
- A húst pihentetés után vágd vékonyabb szeletekre, és tálald az isteni mártással nyakon öntve, a választott köreteddel.
A hűtő telítettségi probléma még nem teljesen oldódott meg, de örömmel konstatáltam, hogy a múltkor beszerzett két doboz jégkrémet - az én gyengeségem, sose tudok csak egy ízt választani - már sikerült valahogy beszuszakolni. Szóval van fény az alagút végén… (Lehet, például a 3 tálca jégkocka egyelőre még indokolatlan, azt hiszem megválok tőle átmenetileg, amíg beköszönt az igaz kánikula.)