Vannak azok a reggelek, amikor nagy szükségem van valami instant boldogságra. Ilyenkor nagyon tudok örülni, ha az előző este összeállított finomság vár a hűtőben, amit elvihetek magammal reggelire. Nem mondom, hogy pont olyan lett kinézetre, ahogy elképzeltem, de ízre igazi bomba, és kellően fel is pörget.
A banán a csokival szerintem örök párost alkot, igaz, jó pár más gyümölcs is, ebből látszik, hogy a csoki tényleg tud valamit. Nekem általában a keserűbb fajtákhoz húz a szívem, a jóféle étcsokihoz és a holland kakaóporhoz, ezek sokkal jobban ízlenek, mint a jóval édesebb társaik, és nem mellesleg a szervezetünknek is jót tesz a – mértékletes – fogyasztásuk. A kakaó kiváló antioxidáns hatással rendelkezik és a szervezet számára értékes flavonoidokat is tartalmaz, amik karbantartják a szív- és érrendszert. Emiatt is érdemes magas kakaótartalmú étcsokoládét választani, ha nassolni vágyik az ember, ráadásul ebből 1-2 kockánál szerintem nem is lehet többet enni egyszerre, így a mérték is megmarad.
A banánban azt (is) szeretem, hogy mivel önmagában elég édes, hozzáadott plusz cukor nélkül is remekül ízesíti a különböző desszerteket, főleg, ha kicsit érettebb példányt választunk. Igaz, ebbe a pudingba a keserű kakaópor miatt én most tettem egy kevés agave szirupot is, ehhez most nem volt elég érett a banán.
A chia mag kiváló növényi fehérje- és antioxidáns forrás, vitaminokban, proteinben és omega-3 zsírsavakban gazdag. Erről többet egy korábbi posztomban is olvashattok. Amúgy is lassan újra beindul a barack szezon, és el lehet készíteni a mentával és barackkal felturbózott kókuszos chia pudingot is.
Na, de térjünk most vissza ehhez a csokis, banános finomsághoz. Könnyen és gyorsan összeállítható, itt maximum a rétegezés miatt érdemes többet várni, amíg jobban besűrűsödik a kétféle ízesítésű puding. Aztán mehet a hűtőbe, reggel meg örülünk a kész reggelinek, és ha zárható üvegbe tettük, még szállítható is.Hozzávalók:
(két 2 dl üveg)
- 2,5 dl rizstej (én a viszonylag natúr íze miatt választottam most, de persze használhatsz más növényi tejet is)
- 25 g chia mag
- 1 kisebb érett banán
- 1,5 kk vaníliakivonat
- 1 kk agave szirup/méz (ízlés szerint, elhagyható, ha elég édes a banán)
- 1,5 kk keserű kakaópor
- étcsokoládé forgács, banánkarikák a tetejére
Elkészítés:
- Egy kisebb tálba törd össze a banánt egy villával, majd keverd hozzá a chia magot és a vanília kivonatot, illetve az édesítőt, ha nem elég érett még a banán. Végül adagold hozzá a rizstejet, és alaposan keverd össze.
- A keverék felét öntsd át egy másik tálba, és ebben jó alaposan keverj el 1,5 kk keserű kakaóport.
- Hagyd állni pár percig mindkét keveréket, aztán keverd át mindkettőt. Ezt ismételd meg párszor, amíg elkezd megdagadni a mag, és kicsit sűrűsödik a puding. (Én most a rétegezés miatt kb. fél órát is hagytam pihenni, miközben párszor megkevertem.)
- Amikor már kanállal jól szedhető lesz a puding, óvatosan rétegezd egymásra a csokis és sima réteget két kisebb üvegben. Tehetsz közben mellé plusz banánkarikákat is.
- Tedd hűtőbe jó pár órára, vagy akár egész éjszakára.
- Tálalhatod plusz banánnal és étcsoki forgácsokkal, de már önmagában is nagyon finom.