Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Kókuszos chia puding mentás barackkal

Üvegbe zárt reggeli… avagy „Breakfast to go”

2018. július 18. - ízeknyelvén

Nagyon hálás tudok lenni az olyan reggeliért, ami előre is összeállítható, könnyen szállítható és netalántán még az elfogyasztásához sincs szükség semmilyen további előkészületre, csupán egy kanálra, hogy neki láthassak.kokuszos_chia_puding_barackkal3.jpg

Az irodában töltött munkanapokon sokat számít, mivel indul a nap, hogy megadja a kezdő lendületet. Otthon sosincs időm már enni, mert minden plusz percet próbálok kiélvezni, amíg nem kell feltétlenül kimászni az ágyból. (Na jó… Igazából az utolsó fél órában már csak forgolódom, miközben 5 percenként nyomogatom a szundit.) Emiatt mindig bent reggelizem a helyemen, miközben már az email-eket olvasom… Tudom-tudom, lenne még mit javítani a napindító rutinomon, ebben ne vegyen rólam példát senki. Ez az egyik nagy kihívása az életemnek. Ha már nem is a legjobb módon, de legalább arra igyekszem odafigyelni, hogy minél jobb dolgokat egyek reggelire. Gyümölcs, joghurt, zabkása, zabpalacsinta, granola, sós muffifnok, stb. Több ötletet is hoztam már, a recepteket megtaláljátok a Hedonista Fitnesz Konyha rovatban és a blog Napindító receptjei között is.

Szeretek új dolgokat kipróbálni, aztán ha beválik, felkerül a palettára. A chia maggal is így voltam, annyit hallottam, olvastam róla, micsoda csoda alapanyag. Más néven azték zsályának is hívják, többek között nagyon jó antioxidáns forrás, vitaminokban (A, B1, B2, C és E), proteinben és omega-3 zsírsavakban gazdag. Nagyon sok folyadékot képes megkötni, így kis mennyiségben is telítettség érzetet okoz, ezért is jól kombinálható reggelikben. Annyi biztos, hogy nyersen nem szabad fogyasztani, lehet vízbe, tejfélébe tenni, vagy belesütni valamibe, mondjuk pékáruba, muffinokba.

Egyelőre csak puding formában kísérleteztem vele, a többi felhasználási mód még várat magára. Nálam a karakteresebb ízkombinációkban ízlett igazán, mint például ez a kókusz és menta párosítás. Ebben a pudingban az a legjobb, hogy kb. 10 perc kell hozzá, és előző este összeállítható, így reggel csak elő kell kapni a hűtőből. Ha zárható csatos vagy csavaros üvegbe teszed, bárhova magaddal is viheted. Igazi jolly joker!kokuszos_chia_puding_barackkal.jpgHozzávalók:

 (két 2 dl üveg)

  • 2 dl kókusztej
  • 25 g chia mag
  • 2 ek (~10g) kókuszreszelék
  • 1 kk agave szirup/méz (ízlés szerint elhagyható vagy akár növelhető is a mennyiség)
  • 2 nektarin
  • ~1 kk aprított menta (ízlés szerint több/kevesebb)
  • kókusz chips, barack szeletek a tetejére

Elkészítés:

  1. Öntsd a kókusztejet egy nagyobb keverő edénybe. (Én a fél literes kis kancsóm használom praktikussági szempontból.) Add hozzá a chia magot, a kókuszreszeléket és a tetszés szerinti édesítőt. Jó alaposan keverd össze, hagyd állni pár percig, aztán keverd meg újra. Ezt ismételd meg párszor, amíg elkezd megdagadni a mag, és kicsit sűrűsödik a puding.
  2. A nektarint kockázd fel, és a mentalevelekkel együtt egy botmixerrel, vagy aprítóba dolgozd össze.
  3. Rétegezd egymásra a pudingot és a barackot, és tedd hűtőbe még pár órára, vagy akár egész éjszakára.
  4. Tálald szeletelt barackkal és kókusz chips-szel, vagy csak ragadj kanalat, és eheted is.

kokuszos_chia_puding_barackkal2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1614118807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása