Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Tavaszi sonkás-zöldséges quiche

2019. április 29. - ízeknyelvén

Jelentem: nincs több húsvéti sonka. :) Elnyelte ez a quiche… Amúgy más fajtával is simán működik, de most adta magát, mit pakoljak bele a tojásos alapba. A sonka mellé jó sok zöldség is került. Eddig hagyományosan, omlós tésztával sütöttem a franciák pitéjét, de múltkor kóstoltam a leveles tésztás verziót, ami legalább annyira jó, viszont elkészíteni sokkal gyorsabb, ha nem mi gyártjuk a tésztát.tavaszi_zoldseges-sonkas_quiche3.jpg

Kevés jobb találmány van, mint a kész leveles tészta, jollyjoker alapanyag akár sós vagy édes finomságot készítenénk, és nincs időnk tésztát gyúrni. Quichenél eddig még sosem próbáltam lecserélni az omlós tésztát, de múltkor annyira ízlett az egyik barátom leveles tésztában sütött pitéje, hogy ki kellett próbálnom otthon is. Azt kell mondanom, zseniálisan jó lett. Nincs tésztagyúrási és elősütési idő, csak szépen bele kell applikálni a formába, és mehet is bele a töltelék. Ebben a verzióban így jóval magasabb pite is megsüthető, most én is ezzel kísérleteztem, dupla annyi tölteléket is elbírt, mint például ez a tavaly tavasszal készült spárgás-paradicsomos quiche. (Amúgy alig várom, hogy újra süthessem, ha végre találok már szép zöld spárgát.)

Ez egy igazán laktató fogás, kiadós reggeli, de ebédnek vagy vacsorának sem utolsó. Az eredeti tervben nem szerepelt, ezért már nincs rajta a fotókon, de mielőtt neki láttunk volna, még pakoltam mellé egy nagy halom rukkolát is (mostanában kb. minden mellé eszem…), amit egy kevés sóval, borssal, olívaolajjal és citromlével forgattam össze. Nagyon jól passzol mellé bármilyen friss zöldsaláta.tavaszi_zoldseges-sonkas_quiche2.jpgHozzávalók:

(26 centis formához)

  • 1 csomag leveles tészta
  • 8 tojás
  • 2 dl habtejszín
  • 2 dl tej
  • 50 g kemény sajt (nálam most cheddar)
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 50 g bébispenót
  • 15 dkg sonka (nálam most a húsvéti kötözött sonka vége)
  • 8 szem koktél paradicsom
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

    1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, légkeveréses álláson.
    2. Egy 26 centis kapcsos tortaformát kenj ki vajjal, és szórd meg kevés liszttel. (Vagy az alját kibélelheted sütőpapírral is - akkor csak az oldalát kell vajazni, lisztezni.)
    3. Ha a tömbformában kapható leveles tésztát használsz, enyhén lisztezett felületen nyújtsd kb. 30 centis körré, hogy majd ne csak a forma alját, hanem oldalát is befedje a tészta. Ha előre kinyújtott lapot használsz, akkor nézd meg, hogy elég széles-e, hogy felérjen a forma oldaláig. (Én egy picit még rányújtottam.) Utána csak be kell emelni a formába, óvatosan elegyengetni az oldalát, ahol túl lóg, kicsit megformázni, hogy mindenhol körbe befedje a tészta a formát.
    4. Mosd meg a zöldségeket (a pórét alaposan öblítsd át, hogy a zöld részei között se maradjon sár, homok), a paradicsomokat vágd félbe, a póréhagymát karikázd fel, reszeld le a sajtot, a sonkát is aprítsd fel kisebb darabokra.
    5. Egy közepes méretű tálban verd fel a tojásokat sóval (ha sósabb típusú sonkát használsz, akkor kevesebb só kell) és frissen őrölt borssal, majd alaposan keverd el benne egymás után a tejszínt, a tejet és a reszelt sajtot. Majd jöhet bele az előkészített hagyma, sonka és bébispenót, ezekkel is forgasd össze.
    6. A kész tölteléket öntsd át a tésztával kibélelt formába, pakold a tetejére vágott felükkel felfelé a paradicsomokat, a tészta oldalát pedig, ahol nagyon túl lóg a töltelék szintjén, nyomkodd lejjebb, a picit vastagabb perem szépen megtartja a tölteléket. A kilógó tésztát kend meg a tojásos keverék maradékával. (Én egy ecsettel szépen kitöröltem a tál oldalát, ez pont elég a quiche peremére.)tavaszi_zoldseges-sonkas_quiche1.jpg
    7. Tedd az előmelegített sütőbe, és süsd arany pirosra kb. 35-40 perc alatt. Akkor jó, ha már nem remeg vagy kocsonyás a teteje.

tavaszi_zoldseges-sonkas_quiche5.jpgAhhoz, hogy ilyen szépen lehessen szeletelni, meg kell várni, amíg teljesen kihűl, szerencsére ez a pite hidegen is baromi finom. Aki viszont azon melegében kóstolna, az se keseredjen el, sütés után kb. 5 percet érdemes még a formában hagyni, de utána már óvatosan le lehet emelni a tortakarikát, és szeletelhető is. Picit széteshet, de ez ízén nem ront. Ha szeretnéd a forma alját is eltávolítani, hogy ne azon kelljen felvágni, mindenképp azt javaslom, hogy béleld ki sütőpapírral a formát, azzal együtt le tudod emelni majd akár már melegen is. Ha ez kimaradt, akkor amíg kihűl várni kell az áthelyezéssel. Nálam most ez az utóbbi történt, mert elfelejtettem a sütőpapírt, de szerencsére előző este elkészítettem, így volt ideje pihenni a hűtőben egy éjszakát. Másnap szépen leemeltem a formáról, ahol már csak szeletelni kellett, és készen volt az isteni reggeli.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3614793442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása