Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Kókuszos-gyömbéres sütőtökkrémleves

2018. november 29. - ízeknyelvén

Korábban már említettem, hogy sokáig nem voltunk jó barátságban a tökkel. Közös életünk első állomása egy - a mostani recepthez hasonló - krémleves volt. Ezúton is köszönöm, annak a kedves kolléga-barátnőmnek, hogy akkor évekkel ezelőtt megkóstoltatta velem az ebédjét, és rájöttem, hogy lehet olyan tökös ételt készíteni, ami nem csak, hogy ízleni fog, de újra és újra elkészítem majd,idővel pedig élvezettel tovább alakítgatom. Azóta sincs megállás a leveseknél, jöhetnek főételek, sőt desszertek is készühetnek ebből a szuper zöldségből.sutotokkremleves2.jpg

Sütőtökkrémlevesnél is többféle ízesítést próbáltam már, de a szívem mindig visszahúz a gyömbér-kókusz pároshoz, szerintem isteni. Lehet feltűnt már Nektek, de amikor ilyen hideg és nyirkos az idő, elég gyakran nyúlok az ázsiai, keleti ízekhez: gyömbér, chili, lime, kókusz, és nem véletlenül. Chilit ugyan csak mértékkel ajánlott fogyasztani, de azt fontos tudni, hogy a benne található kapszaicin az egyik legjobb méregtelenítő anyag, mivel felgyorsítja az anyagcserét, továbbá nagyban csillapítja az étvágyat is. A gyömbér nagyon jó gyulladáscsökkentő, és állítólag jó fejfájás vagy akár rosszullétek ellen is hatásos gyógyír. Ezenkívül erősíti az immunrendszert is. Mindkét fűszer enyhítheti a megfázás tüneteit is a fentiekből adódóan, kinézve az ablakon ez jól jöhet mostanában. Ebben a levesben is itt vannak ezek a tököt kiegészítő szuper alapanyagok. Az ízek szerintem remekül összepasszolnak, a kókusztól a leves krémes és picit édes, a citrusoktól enyhén savanykás, a chilitől és a gyömbértől kellemesen csípős és pikáns lesz a végeredmény.

Hozzávalók:

  • ~1,5 kilós sütőtök
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 ek felkockázott gyömbér
  • ¼ kk chilipehely vagy friss chili (mennyiség természetesen ízlés szerint változtatható)
  • 3 dl kókusztej
  • 1 narancs leve
  • ½ lime leve
  • 1 ek kókuszzsír

Elkészítés:

  1. Sütőt melegítsd elő 180°C-ra, és bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
  2. A tököt mosd meg, vágd félbe, a magját kanalazd ki, majd szeleteld fel. A szeleteket tedd a tepsibe, majd kb 40 perc alatt süsd meg.
  3. A hagymát pucold meg, majd kockázd fel. A tököt kapard ki a héjából. A gyömbért hámozd meg, és kockázd fel.
  4. Egy nagyobb lábasban melegítsd fel a kókuszzsírt, majd tedd bele a hagymát, gyömbért és chilit, és egy-két perc alatt pirítsd át. Ettől adják ki a fűszerek igazán az ízüket.
  5. Add hozzá a tök húsát, forgasd át, majd öntsd fel kókusztejjel, és még 3 dl vízzel, jól sózd meg.
  6. Forrald össze, majd hagyd finoman rotyogni még kb. 10 percig, hogy összefőjenek az ízek. Vedd le a tűzről, majd facsard hozzá egy egész narancs és egy fél lime levét, majd botmixerrel az egészet turmixold simára. Kóstold meg, ha kell még sózd.
  7. Tálalhatod egy kevés kókusztejjel, chilipehellyel, reszelt lime és narancshéjjal, kókuszchips-szel, de akár pirított tökmaggal is.

sutotokkremleves3.jpgHa szeretitek a sütőtököt, érdemes körbenézni a blogon, van még pár szuper recept, legyen szó például főételről, sós muffinról vagy édes süteményről... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2414402340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása