Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Tök-csicseriborsó-spenót curry, zöldcitromos csirkenyársakkal és kuszkusszal

2018. október 26. - ízeknyelvén

Lassan érkezett meg az ősz, de most már nehéz elbújni előle, egyre többet esik, és jobban fúj szél… Ilyenkor szívesen főzök olyan ételeket, amik kívül-belül felmelegítenek. Ez is egy ilyen fogás, sok-sok zöldséggel, egy könnyű kuszkusz körettel kiegészítve, ami tökéletesen illik a lime-os csirkefalatokhoz. A színe is gyönyörű, ez már önmagában elég, hogy feldobja az embert (engem legalábbis), és az ízében is teljes az összhang: a chilitől és a gyömbértől picit csípős, a kurkumától pikáns, a töktől enyhén édeskés, és benne van a lime megbújó savassága is.tokos-csicseriborsos_curry3.jpg

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de mikor közeledik a tél, és jó pár fokot esik a hőmérséklet, számomra egyre nehezebb kihívás tápláló, de lehetőleg nem kalóriabomba ételeket főzni és enni. Ilyenkor már nehezebben lakom jól egy tál salátával, nem tölt fel kellő energiával egy adag gyümölcs, főleg, hogy egyre szűkül a friss kínálat.  Az elmúlt években a főzési kedvem növekedésével, a kísérletező énem is egyre nagyobb teret kapott, ennek hála ilyenkor már nem a kétségbeesés érkezik, hanem csak fordul az irány, jöhetnek a nagyon zöldséges finomságok, még több leves, és a szuper desszertek. (Nem mondom, hogy minden fogás alakbarát, de azt tuti, hogy léleksimogató, és ha meg van az egyensúly, akkor belefér a kényeztetés is…)

A curry nem csak azt a jellegzetes fűszerkeveréket jelenti, amit mindenki ismer, hanem elterjedt kifejezésként használják a különböző szószos-mártásos, indiai jellegű, fűszerezésű fogásokra is, amit szintén sokan kóstolhattatok már. Bár lehet az én felfogásom némileg szabadon értelmezi ezt az ételt. Nálam ez egy ázsiai ízvilágú ragu, ami alapvetően sok zöldséggel készül, és különböző húsokkal, plusz köretekkel is jól kombinálható, szuper választás hideg napokra.

Az egész alapját a mostanság már szuper ételek közé is sorolható sütőtök adja. Nálam most épp hokkaido fajta, mert nagyon finom, ráadásul találtam egy igazán cuki és pici példányt, ami kapóra jött, mert nem akartam egy több kilósat hazacipelni, ehhez az ételhez pedig pont elég egy ekkora darab. A tökkel amúgy – főző- és sütőtökkel egyaránt – évekig hadilábon álltam, aztán szépen lassan tágítottam a látóköröm, és így a repertoárom is, így merem most már egyre bátrabban használni, például ebben a fogásban is.  Nem mellesleg, a sütőtökök tápanyagtartalma rendkívül magas. Élénk sárga színe is elárulja, hogy sok béta-karotin van benne, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Továbbá C- és E-vitamint is tartalmaz, és igen magas a vastartalma.

A tökön túl ott van még a B1-, B6- és E-vitaminban, illetve vasban, magnéziumban, cinkben és rostban gazdag csicseriborsó, ami ezeken túl lassan felszívódó szénhidrátokban és telítetlen zsírsavakban is bővelkedik. A megbúvó zöld színt a pedig a spenót adja, amit alig egy-két percig főzök, így jobban benne maradnak a vitaminok (A-, C-, E- és K) és ásványi anyagok (vas, kalcium, magnézium).

Egyre többet olvasni, hogy napi 5 adag zöldség/gyümölcsöt kéne megennünk. Pontosan nem tudom, mekkora egy adag – kb. egy maroknyi, ha jól emlékszem, persze ez függ attól, milyen fajtáról van szó. Lényeg, a lényeg, hogy ebben az ételben rögtön 3 féle zöldség is megtalálható, nem kevés mennyiségben.tokos-csicseriborsos_curry.jpgHozzávalók:

 (4 főre)

Csirkenyársak:

(12 db kisebb nyárs)

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 2-3 szál újhagyma
  • ½ lime lereszelt héja és leve
  • só, bors
  • 2 ek olívaolaj

Tökös-csicseriborsós curry:

  • 1 kg-os hokkaido vagy másfajta sütőtök (megpucolva kb. 65 dkg)
  • 30 dkg csicseriborsó (1 konzerv)
  • 10 dkg bébispenót
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 4 dl kókusztej
  • 1-2 dl víz
  • 1 ek frissen aprított gyömbér
  • ½-1 kk kurkuma
  • 1-2 kk só
  • ¼ kk cayenne-bors és chili pehely (lehet több is, ha a csípősebb ételeket kedveled)
  • 2 ek kókuszolaj
  • koriander
  • pár csepp lime

Kuszkusz:

  • 20 dkg kuszkusz
  • 4 dl víz

Elkészítés:

Csirkenyársak:

  1. A nyársakat áztasd pár percre vízbe, amíg előkészíted a többi hozzávalót. (Így nem égnek meg sütés közben.)
  2. Egy kis tálban keverd ki az olívaolajat, a lime levével, lereszelt héjával, sóval és borssal.
  3. Az újhagymát mosd meg, végeit vágd le, majd szeleteld 2-3 centis darabokra.
  4. A csirkét mosd át, töröld szárazra, szeleteld fel vékony csíkokra.
  5. Húzd rá nyársakra feltváltva a csirkemell csíkokat és a hagymát, majd kenegesd meg őket a bekevert páccal. Tedd félre állni.
  6. A curry főzési idejének vége előtt 5-10 perccel forrósíts fel egy grill serpenyőt, majd helyezd egymás mellé a nyársakat, és oldalanként pár perc alatt süsd arany pirosra.

tokos-csicseriborsos_curry2.jpgTökös-csicseriborsós curry:

  1. A tököt hámozd meg és kockázd fel, a csicseriborsóról öntsd le a levét, a spenótot öblítsd át, és csöpögtesd le, a vöröshagymát finoman aprítsd fel, a fokhagymát és a gyömbért pucold meg, és reszeld le.
  2. Egy nagyobb lábasban melegítsd fel a kókuszolajat, majd add hozzá a gyömbért, kurkumát, cayenne-borsot és a chili pelyhet, 1-2 perc alatt pirítsd meg (Vigyázz, ne égjen le.) Ez egy fontos lépés a curry készítésénél, ettől lesz igazán karakteres, fűszeres íze. Ez után jöhet bele a hagyma és a fokhagyma, szintén 1-2 percnyi pirítás.
  3. Add hozzá a felkockázott tököt, forgasd át, majd öntsd fel a kókusztejjel, 1-2 dl vízzel (attól függ mennyire sűrűn vagy hígan szereted), sózd meg, és fedő alatt kb. 20-25 perc alatt főzd meg, nem baj, ha még picit roppanós marad a tök.
  4. 3 merőkanálnyit vegyél ki és turmixold simára. Ez lesz a sűrítő anyag.
  5. Add hozzá a csicseriborsót (ha konzervet használsz, tulajdonképpen csak össze kell melegíteni raguval), pár perc alatt főzd össze, majd borítsd bele a bébispenótót is, szintén 1-2 perc elég, hogy összeessen.
  6. Keverd bele a leturmixolt tökös keveréket, forralj rajta egyet, hogy kicsit sűrűsödjön. Kóstold meg, a szükséges, ilyenkor még ízesítheted.
  7. Tálaláskor szórd meg frissen aprított korianderrel, és facsarhatsz rá egy kevés lime levet is.

Kuszkusz

  1. Ez a kedvencem: mérd ki egy mélyebb tálkába a kuszkuszt, öntsd le 4 dl forró vízzel (ha van vízforralód, pár perc alatt meg vagy).
  2. Sózd meg, majd fedd le egy tányérral kb. 3-5 percre. Ennyi idő alatt felszívja a vizet, megduzzad, és megfő. Villával keverd át, majd tálald.

tokos-csicseriborsos_curry6.jpgBár több dologból áll össze ez a fogás, és az előkészületekre kell egy is időt szánni, de maga a főzés-sütés maximum fél óra alatt meg van. Párhuzamosan is dolgozhatsz, a köretnek választott kuszkusz pedig a ráadás, kb. 5 percet sem vesz igénybe az elkészítése. Ez tipikusan az az étel, aminek nem árt, ha összeérnek az ízek, így akár több napra is szuper finom ebédetek lehet, ha egy nagyobb adagot főzöl meg egyszerre.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5114321669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása