Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Pumpkin spice granola

Egy amerikai hóbort: az ősz ízeit megelevenítő fűszerkeverék

2018. szeptember 28. - ízeknyelvén

Bár sosem jártam még a tengeren túl, de sok amerikai gasztro blogot olvasok, így akaratlanul is belebotlottam párszor ebbe a fűszerbe. Már nálunk is kezd elterjedni, főleg a nagy kávézóláncok őszi kínálatában lehet vele találkozni. Ugyanis nem csak sütik, tökös ételek, hanem kávék ízesítésére is nagy szeretettel használják. Van, aki azt mondta, neki már a karácsonyt idézi, és szerintem is van benne valami, hiszen fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg és szegfűbors alkotja ezt a karakteres keveréket. De nem rohanok még ennyire előre, egyelőre élvezem az őszi napsütést, és a finom fűszerezésű ételeket.pumpkin_spice_granola5.jpg

Granola receptet korábban már mutattam Nektek, ezúttal egy sokkal intenzívebb ízvilágú verzió következik. Ahogy akkor is írtam, nálam ez jolly joker reggeli. Előre elkészíthető egy jó nagy adag, ami jól záródó edényben akár hetekig is eláll. Reggel csak egy natúr joghurt kell hozzá, esetleg némi friss gyümölcs és már lehet is kanalazni. Semmi tartósítószer, plusz cukor (najó egy kis juharszirup, hogy meglegyen a kötőanyag), csupa jó alapanyag: zabpehely, dió, tökmag és aszalt alma. Kellő energiát tud adni a nap elindításához. Ami pedig a ráadást és ezt az isteni ízt adja a pumpkin spice és a sütőtök püré, amivel összeforgatom az egészet.

Az amerikaiak annyira rá vannak kattanva a sütőtökre, hogy náluk konzervben is lehet kapni a már előkészített és pürésített zöldséget. Bevallom, én itthon még nem láttam, és azt sem mondom, hogy emitt a recept és kis mennyiség miatt álljatok neki megsütni egy egész tököt. Nálam bevált módszer, hogy amikor például egy jó krémleves miatt sütök, mindig nagyobbat veszek, mint amire alapvetően szükségem lenne, és a sütés után a fennmaradó részét kisebb darabokra vágva, szépen bezacskózom és lefagyasztom. Így az ilyen alkalmakkor, csak előveszek a mélyhűtőből egy akkora adagot, amire szükségem van, felolvasztom, és már dolgozhatok is vele.

pumpkin_spice_granola.jpgA pumpkin spice fűszerkeverék Amerikában persze készen is kapható, itthon még szerintem vadászni kéne, de tényleg olyan egyszerű, hogy érdemes otthon összeállítani. Több leírást is elolvastam, az alap 4-5 hozzávaló fűszer mindenhol ugyanaz, az arányok viszont már változnak, így most megalkottam a saját verziómat. Igaz, elsőre kicsit megszaladt a gyömbér, ezért ahhoz, hogy meg legyen egyensúly, még a többi fűszerrel is pótolnom kellett, így most egy óriási adag várakozik otthon a felhasználásra. Csak nagyon halkan jegyzem meg – hiszen még tényleg 3 hónap van karácsonyig – de szuper ajándék is lehet belőle, szép üvegekbe csomagolva a főzni/sütni/kávézni szerető barátainknak.pumpkin_spice_granola2.jpgHozzávalók:

Pumpkin spice

(már a csökkentett mennyiség, egy kis üvegbe elfér)

  • 3 ek fahéj
  • 2 kk gyömbér
  • 2 kk szerecsendió
  • 1,5 kk szegfűszeg
  • 1,5 kk szegfűbors

Granola

(kb. 500 g)

  • 250 g zabpehely
  • 100 g dió
  • 75 g tökmag
  • 1-1,5 ek pumpkin spice
  • ½ narancs lereszelt héja
  • 2 ek juharszirup
  • 1 ek kókuszolaj
  • 100 g sütőtökpüré
  • 40 g almachips

Elkészítés:

Pumpkin spice

  1. Az őrült fűszereket mérd ki egy kis csatos vagy más jól záródó üvegbe, zárd le és alaposan rázd össze.
  2. Sokáig eláll, mint más száraz fűszerkeverék, csak előbb-utóbb veszít az aromájából.

Granola

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és fektess sütőpapírt nagy tepsibe.
  2. Egy nagy tálba mérd ki a zabpelyhet, a tökmagot és a diót, keverd össze a fűszerkeverékkel és egy fél narancs lereszelt héjával.
  3. Egy kis tálkában keverd ki a sütőtökpürét a kókuszolajjal és a juharsziruppal, majd kanalazd hozzá a száraz alapanyagokhoz és alaposan forgasd össze.
  4. Borítsd át az egészet a sütőpapíros tepsire, oszlasd el egyenletesen, és kb. 15-20 perc alatt süsd, amíg kiszárad és megpirul.. Fél időben keverd át, hogy minden oldalon szépen megpiruljon. A sütési idő vége felé már nézz rá gyakrabban, nehogy megégjen.
  5. Ha megsült a granola, tedd félre, és hagyd kihűlni, végül keverd bele az alma chipset.
  6. Tárold jól záródó üvegbe töltve, akár hetekig is eláll.

pumpkin_spice_granola6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr4314264709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.09.29. 23:02:30

Kedvencem a granola, és így ősszel igen nekem is kedvenceim közé tartozik a sütőtök mindenféle formában :) www.ujsagomat.hu/cba/aktualis-oriasplakatok-szerdatol-05-09-2018-0/ Itt le van akciózva
süti beállítások módosítása