Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Szuper reggeli: kókuszos áfonyás granola és granola keksz

Íme a müzli többszörösen továbbfejlesztett verziója

2017. május 26. - ízeknyelvén

Tudom, a reggeli elvileg a nap legfontosabb étkezése, és hétvégén általában meg is adom a módját, például egy finom omlettel. Hétköznap azonban, őszintén bevallom, inkább alszom egy fél órával tovább, mint hogy otthon egyek. Így marad az irodai reggeli, ahol nehéz fenntartani a változatosságot, főleg, ha még arra is igyekszik odafigyelni az ember, hogy egészségesen étkezzen. Egy ideig bolti müzlit ettem, vagy zabpehelyből készítettem zabkását a mikróban, jó sok gyümölccsel megpakolva. (Ez utóbbi mondjuk a mai napig megmaradt, mert az éppen szezonális gyümölcsök változtatásával, sokféle variáció lehetséges.)

Szerencsére, a száraz müzli helyett, ami általában tele van cukorral, sok esetben tartósítószerrel és az aszalt gyümi mindig csak mazsola – amit nem is szeretek –, rátaláltam a jolly joker változatra: ez a granola. Tulajdonképpen az előbbi pirított változata, amitől az egész valami teljesen új szintre emelkedik. Szinte bármilyen kombinációban, és ráadásul hihetetlenül egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Bevallom, én szinte függővé váltam, annyira finom: a ropogós zabpehely, az aszalt gyümölcsök – nálam semmi mazsola! –, a magok és fűszerek keveréke, ez az én tökéletes és változatos hétköznapi reggelim. És most még egy csavarral a granolából kekszet sütöttem, így már nem csak a reggeli, hanem egy remek tízórai vagy uzsonna alternatívám is van, ami ajándéknak sem utolsó.granola_keksz_3.jpg

Az egyik legjobb barátnőm nem rég ment férjhez, és ennek apropóján a másik barátnőmmel azt találtuk ki, hogy a nászajándék részeként meglepjük őket egy mindenféle házi finomsággal telepakolt piknik kosárral. Számomra ez a tökéletes példája annak, mit jelent szeretetből főzni, hogyan válhat egy étel a legkifejezőbb módjává annak, hogy elmondjam valakinek, fontos az életemben. A koncepció, a kosárba valók összeállítása, a hozzávalók beszerzése és a közös készülődés pedig még értékesebbé tette nekem ezeket a pillanatokat.

Karácsonyi ajándéknak sütöttem először granolát, és szerettem volna erre az alkalomra valami újdonságot kitalálni, így született meg ennek a keksznek az ötlete. Most egy viszonylag egyszerű vaáltozatot mutatok, kókusszal és vörös áfonyával. Azt megígérhetem, hogy nem ez volt az utolsó recept, a karácsonyi granola is biztosan felkerül majd, ha elérkezik a tél.

A keksz bármelyik alap granolából elkészíthető. Itt a lehetőség a kísérletezésre, alkossátok meg a saját kedvenceteket.

Hozzávalók:

Granola:

(kb. 500 g)

  • 300 g zabpehely
  • 50 g mandula (durvára aprítva)
  • 50 g kókuszreszelék
  • 2 kk fahéj
  • 3 ek juharszirup
  • 100 g vörösáfonya
  • 30 g kókusz chips

Kekszhez:

(10 db nagyobb keksz)

  • 20 dkg granola
  • 7 dkg puha vaj
  • 5 dkg barnacukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • ½ kk szódabikarbóna

Elkészítés:

Granola

  1. Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra, és fektess sütőpapírt nagy tepsibe.
  2. Egy nagy tálba mérd ki a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a durvára aprított mandulát. Szórd meg fahéjjal, keverd össze, majd locsold meg juharsziruppal, és forgasd össze az egészet.
  3. Borítsd át az egészet a sütőpapíros tepsire, oszlasd el egyenletesen, és kb. 15 perc alatt süsd meg. Fél időben keverd át, hogy minden oldalon szépen megpiruljon. A sütési idő vége felé már nézz rá gyakrabban, mert nagyon hamar válhat a pirultból odaégetté. (Egyszer én is magára hagytam, és már csak a füstös szagra kaptam fel a fejem…)
  4. Ha megsült a granola, forgasd bele – az előtte durvára aprított – vörös áfonyát és a kókusz chipset.
  5. Ha kihűlt, üvegbe töltve hetekig eláll. (Persze, ha addig nem fogy el.)

granola.jpg

Keksz

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
  2. A vajat keverd habosra a cukorral és a tojással. Majd add hozzá a lisztet és szódabikarbónát, és dolgozd össze.
  3. Add hozzá a granolát, és egy spatulával forgasd össze a keveréket.
  4. Két evőkanál segítségével tegyél nagyobb halmokat egymástól néhány centi távolságra – ebből az adagból 10 nagyobb kekszet készíthetsz, ami rá is fér egy tepsire – és az előmelegített sütőben, süsd kb. 10-12 perc alatt készre. Nem baj, ha picit még puhának érzed, később száradni fog még.
  5. Hagyd néhány percig a tepsin, majd tedd át a kekszeket egy rácsra, és teljesen hűtsd ki. Légmentesen záródó dobozban egy hétig is eláll.

granola_keksz.jpg

Kész is van a reggeli, vagy délelőtti nassolni való, de ha szépen celofánba csomagolod, akár ajándékba is adhatod. Nálunk nagy sikert aratott a piknik kosárban, az ifjú pár nászutas nassolnivalójaként.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr4412541213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása