Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Fehérboros tökfőzelék lisztmentesen, kapros pácban érlelt, sült lazaccal

2018. augusztus 23. - ízeknyelvén

Gyerekkoromban a tökfőzelék abszolút tiltólistán volt, bár ezzel valószínűleg nem voltam egyedül. Ha akkor megkérdezi valaki, a leghatározottabban állítottam volna, hogy én aztán sosem fogom megszeretni ezt az ételt, nem, hogy írni is fogok róla – igaz, akkor még a blog fogalma sem létezett számomra.

Sok-sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megbarátkozzunk egymással, idővel aztán már az is elfordult, hogy néha magamtól is megkívántam, és külön kértem, hogy ez legyen a menü otthon. Ez a mostani már a saját verzióm, egy picit megvariálva az anyukámtól tanult klasszikust, borral és szárzellerrel ízesítve, liszt nélkül sűrítve.tokfozelek_lazac.jpg

Általában a leggyorsabb variáció – sült virsli és/vagy tükörtojás – a befutó nálam mindenféle főzelék mellé. Most viszont, mikor a piacon a szatyromba tettem a nagy csokor, illatozó friss kaprot, és kifelé a halas pult felé vitt az utam, bevillant, hogy miért is ne lehetne ezúttal hal – a kaporral szuperül párosítható lazac – a feltét a főzelékhez. Azt kell mondjam, nagyon is jó kombináció – nem mellesleg, egészségesebb is – tényleg csak ajánlani tudom, próbáljátok ki. (Azt, hogy mennyire jól sikerült, nálam nem is bizonyíthatná jobban az, mint hogy egy hét alatt kétszer is elkészítettem. Mikor először főztem meg egy hete, későn álltam csak neki, így besötétedett, mire tálalni tudtam, már nem volt lehetőségem fotózni. Viszont nem bírtam ki, hogy csak pár hét múlva egyek ilyet megint, ezért egy újabb bevásárló körút után tegnap újra megfőztem…)tokfozelek_lazac2.jpgA főzőtök egyik legjobb tulajdonsága, hogy kiemelkedően magas a szerves nátrium és sótartalma, amivel hozzájárul többek között a hasnyálmirigy és a máj megfelelő működéséhez. A nyári melegben is sok sót veszít a szervezetünk, főleg ha sportolunk, fizikai munkát végzünk, vagy csak kinn strandolunk a napon…ennek pótlásában is sokat segít a tök. Elég gyorsan elkészül, főleg ha nem nekünk kell legyalulni a tököt, akár fél óra alatt is elkészíthetjük ezt a főzeléket és hozzá a sült halat.

Hozzávalók:

 (4 adaghoz)

Tökfőzelék

  • 1 kg gyalult tök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál szárzeller
  • ¾ csokor kapor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 kis doboz (175 g) alacsony zsírtartalmú tejföl
  • 1 kk só, ¼ kk fehérbors
  • 1 ek kókuszzsír/olívaolaj

Kapros sült lazac

  • 60 dkg lazac filé (4x15 dkg) – lehet bőrös (csak ne legyenek rajta pikkelyek), vagy bőrnélküli is
  • 1 ek kókuszzsír/olívaolaj
  • ¼ csokor kapor
  • só, frissen őrölt bors
  • 1/2 citrom lereszelt héja

Elkészítés:

Fehérboros tökfőzelék

  1. Vegyél elő egy nagyobb lábast, és kezdj el benne melegíteni egy evőkanálnyi zsiradékot közepes lángon.
  2. Aprtísd finomra a vöröshagymát és a szárzellert, majd párold pár perc alatt üvegesre a lábasban.
  3. A kapor szárának végét vágd le, a többit vékonyan karikázd fel (csokor kb. negyede), és keverd hozzá a hagymás keverékhez.
  4. Borítsd bele a legyalult tököt, forgasd össze az egészet, nem baj, ha picit lepirul.
  5. Ezután öntsd bele a fehérbort, hagyd pár percig forrni, így elpárolog belőle az alkohol, csak az íze marad.
  6. Önts hozzá még egy deci vizet, sózd, borsozd és fedő alatt néha megkavarva főzd 15-20 percig. (Attól függően mennyire puhán szereted a tököt. 15 perc után még kellemesen roppanós marad.)
  7. Két merőkanálnyit tegyél át egy edénybe, és a kis doboz tejföllel együtt turmixold simára. A maradék fél csokor finomra aprított kaporral együtt keverd hozzá a lábasban maradt tökhöz, és pár perc alatt főzd össze.

Kapros pácban érlelt, sült lazac

A lazac filét érdemes halasnál venni, ahol eltávolítják a szálkákat, és ha szépen kéri az ember, le is pikkelyezik neki, így otthon már a konyhakész hallal dolgozhatunk.

  1. Egy mélytányárba keverj össze egy-két kanálnyi kókuszzsírt vagy olívaolajat, a finomra felaprított kaporral, egy fél citrom lereszelt héjával, egy kevés sóval és frissen őrölt borssal.
  2. Vágd a lazacot 4 egyforma szeletre. Ha bőrös lazacot használsz, érdemes beirdalni kicsit a bőrét. Forgasd bele a szeleteket a pácba, és hagyd állni 5-10 percig.
  3. Egy felforrósított száraz serpenyőben süsd oldalanként pár percig, amíg szépen lepirul. Így középen még szép rózsaszín marad, és nem szárad ki. Ha bőrös lazacot készítesz előbb azt az oldalát süsd akár picit hosszabb ideig is, így finom ropogósra sül a bőre, és a másik oldalának már tényleg elég 1-2 perc.

tokfozelek_lazac4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5814197181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása