Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Francia hagymaleves gombával

2022. november 08. - ízeknyelvén

Ahogy hűl az idő, egyre többször kívánok meg egy nagy bögre forró levest. Általában bögréből eszem a levest, jobban mondva a munkahelyemen mindig, de otthon is sokszor így tálalom. Valahogy jobban esik abból kanalazva. A hagymaleves lassan főzött francia változata pedig az egyik kedvencem, főleg mikor ramaty az idő, és kedvem van csak úgy bekuckózni. Ez nem egy gyors fogás, a lassú karamellizálás az egyik kulcsa, hogy ilyen finom ízeket kapjunk. Új kísérletképpen ezúttal egy nagy adag gombát is kevertem bele, szerintem nagyon jó kombináció lett. A sűrű levesek i-jére a pontot nálam a feltétek teszik fel, a hagymaleves tetején ez az elengedhetetlen sajtos pirítós. Ami még jobb, ha többféle sajttal készül. Ha van rá alkalmas edény, akár sütőben is össze lehet sütni a pirítóssal együtt a levest a végén, úgy még különlegesebb lesz, de ha csak a tetejére halmozzátok a sajtos falatokat, akkor sem fog megsértődni senki.francia_hagymaleves_gombaval_2.jpeg

Az elmúlt héten elég sokat főztem, mindennap más készült vacsorára, és végre a másnapi ebédre is volt időm. Most hogy újra hamarabb sötétedik kell valami, ami feldob, különben már ötkor bújnék az ágyba, mert tiszta késő esti hangulatom van. Amúgy is nagyon fárasztó időszakban vagyunk, sok minden történik most, már nehezen bírom cérnával. Ezért szabadidőmben próbálok mindenféle finomat alkotni, az kikapcsol. Nagyon szeretek főzés közben zenét hallgatni, most minden alkalommal az adott fogáshoz illőt választottam. A mozzarellás csirkéhez a kedvenc “italian cooking music” listám, a quesadillahoz mexikói fieszta szólt, ehhez a hagymaleveshez pedig sorba hallgattam a Julie & Julia, a L’ecsó betétdalait, aztán következtek a francia sanzonok. Közben a fejemben tematikus vacsoraest ötletek sora állt össze, hozzáillő zenével, fogásokkal, italokkal, dekorral. Ha kicsit lenyugszanak a kedélyek,  bedobom a baráti társaságban is, mint közös program javaslatot, hátha másnak is megjön a kedve...

Na de kicsit elkalandoztam... Visszakanyarodva a hagymaleveshez. Ez egy két órás esti relax főzés lehet, jó zenék és egy pohár fehér bor mellett. (Ha már a levesbe is megy egy pohárral...) Az egyetlen kellemetlen rész, a sok-sok hagyma megpucolása és a szeletelés, ez mondjuk egy 10-15 perces sírós program. Mondjuk pozitívan gondolkodva ezalatt legalább ki lehet engedni a felgyűlt feszkót. (Ez egy örök probléma, szóval ha van tuti tipp, hogy ne zokogjon az ember hagymaszeletelés közben, ne tartsátok magatokban.) De mindezeken túl esve, ha jól kisírtuk magunkat, már csak a kavargatás marad. Érdemes tényleg rászánni az időt, mert a végeredmény egy igazán pikáns leves, isteni sajtos pirítóssal, amit a friss kakukkfű és a snidling még jobban feldob. Elég nagy adag lesz ebből a mennyiségből, de ha nem fogy el rögtön, nincs gond, sőt, másnapra még jobban összeérnek az ízek.

Múltkor Széll Tamás főzős műsorát néztem, ahogy hortobágyi palacsintához csirkepörköltet készít rengeteg hagymával. Ott láttam, hogy a folyadékot folyamatosan már a hagyma karamellizálása alatt adagolja hozzá.  Nagyon megtetszett, így kipróbáltam most ennél a receptnél, biztos nem pont úgy csináltam mint ő, de nekem tetszik ez a módszer.

Most csak pár kép készült, mert sajnos a napközbeni szürkeség és korai esték miatt fotózni is egyre nehezebb, de igyekszem ezt is megoldani, hogy meg tudjam Nektek mutatni az új recepteket. 

Hozzávalók:

  • 1 kg hagyma (nálam 1 nagy póréhagyma, 500 g vöröshagyma, 250 g salotta hagyma)
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 500 g csiperkegomba
  • 50 g vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 12 dl zöldség alaplé vagy 12 dl víz+2 bio leveskocka
  • frissen őrölt fekete bors
  • 5-6 ág kakukkfű

Tálaláshoz: 

  • néhány szelet kenyér
  • többféle aromás reszelt sajt (én most érett gaudát és vörös cheddart használtam)
  • olívaolaj
  • snidling

Elkészítés:

  1. Készítsd elő a zöldségeket. A gombát tisztítsd meg (én papírtörlővel szoktam letörölni a földet, tönk végeit levágom), vágd félbe és vékonyan szeleteld fel. A hagymákat pucold meg, és vékonyan karikázd fel. Az előkészített fokhagymát tedd a többi félétől külön.
  2. Egy nagyméretű lábast nagy lángon forrósíts fel, önts bele egy evőkanálnyi olívaolajat, és add hozzá a felszeletelt gombát. Adj hozzá egy nagy csipet sót és kevés őrölt fekete borsot. Először levet fog engedni a gomba, kavargatva főzd addig, amíg elfő a leve, és kicsit lepirul. Szedd ki a lábasból és tedd félre egy tálba.
  3. Ugyanabban a lábasba olvassz fel 50 g vajat, adj hozzá még egy evőkanálnyi olívaolajat és a fokhagyma kivételével borítsd bele az összes többi hagymát. Adj hozzá egy teáskanálnyi sót. Nagy lángon, gyakran átkavarva főzd kb. 20-30 percig, amíg elfő a leve, és kb. a felére esik össze.
  4. Ezután add hozzá a fokhagymát, keverd ezt is hozzá.
  5. Adagolj hozzá összesen 2 dl vizet kb. 30 perc alatt. Mindig csak fél decit hozzáadva, közben gyakran kavargatva. A következő fél decit mindig csak akkor öntsd a lábasba, ha az előző mennyiség már elfőtt alóla, és kezd pirulni. Fél óra alatt szépen karamellizálódik, barnul a hagyma.  
  6. Add hozzá a félretett gombát, kavard össze, várd meg, amíg a keverék összemelegedik, elkezd sülni, majd önts hozzá egy deci száraz fehérbort, ez feloldja a letapadt részeket. Hagyd pár percig főni, amíg az alkohol elpárolog.
  7. Öntsd fel 12 dl alaplével (vagy 12 dl vízzel és morzsolj szét benne 2 bio leveskockát), forrald fel, vedd kisebbre a lángot, és lassan gyöngyözve főzd még fél órát. Pár perccel a vége előtt morzsold bele 5-6 kakukkfű ág leveleit. Kóstolj, ha kell, só és bors még jöhet bele. Főzd még készre pár perc alatt a fűszerekkel. 
  8. A pirítósokhoz a kenyeret vékonyan szeleteld fel, egy kevés olívaolajjal locsold meg mindkét oldalukat. A sajtokat reszeld le, a snidlinget aprítsd fel.
  9. Forrosíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, amibe elférnek a kenyérkék. Egy-két perc alatt pirítsd le az egyik oldalt, majd fordítsd meg mindet, szórd rájuk a reszelt sajtot, hagyd egy-két percig ráolvadni, közben a másik oldala is lesül, majd óvatosan fordítsd vissza, és kb. 10 másodperc alatt pirítsd le a sajtos oldalát is. Tedd ki a sajtos pirítósokat egy tálba.
  10. Kanalazd a levest tányérba, bögrébe, kínáld a sajtos pirítóssal és friss snidlinggel megszórva. Ha maradt, jöhet rá még reszelt sajt is.

francia_hagymaleves_gombaval_1.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3517973418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása