Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Répatorta muffin fahéjas-krémsajttal és karamellizált mogyorós-répával

Klasszikus tavaszi süti falatnyi formákban

2018. március 31. - ízeknyelvén

Tudom, ilyenkor már majdnem klisé répatorta receptet hozni, de ha meg nem tenném, tuti hiányérzetem lenne. Ahogy karácsonykor az ember mákos gubát és bejglit készít, húsvétkor dukál a házi sonka és kalács és valami jó kis desszert, ami tavasz révén, nagy eséllyel túrós-gyümölcsös süti vagy répatorta. Nagyon cukik ezek a mini muffinok, a fahájas krémmel megbolondítva, szerintem isteni vendégváró falatok. Jön a család, érkeznek a barátok, locsolók, így még a szeleteléssel sem kell bajlódni, csak mindenki elemel egyet a tányérról.repatorta_muffin_3.jpg

Nagyon szeretek összejövetelekre sütni, de húsvétkor anyukámé a főszerep. Klasszikus, de megunhatatlan a reggeli paletta, a kedvencem az évben: házi fonott kalács, főtt sonka, rengeteg zöldség, friss tojás. Az ebéd már változó, amihez épp kedve, ötlete, inspirációja van, és én is hozzájárulok egy kis desszerttel, ha van időm sütni. Most annyi támpontot kaptam, hogy ha neki állok, akkor valami szeletekre vágható, vagy amúgy is külön tálalható süti legyen. Íme az én megoldásom a feladatra.

Ha belegondolok, ez már a harmadik forma, amiben készítettem. Az ízből sosem nem engedek, de volt már hagyományosam torta, sütöttem őzgerincben, mint egy gyümölcs kenyeret, és meg kell mondjam, a most készült formában is megállja  a helyét. Természetesen normál méretű muffinként is megsüthető, akkor lehet kicsit több idő kell neki.

Ma még nyitva vannak az piacok, boltok, még van idő bevásárolni a hozzávalókat, vagy ha amúgy is répatortával készültetek volna, a kedvenc recepteteket is kipróbálhatjátok új formában. Néha érdemes elhagyni a megszokott formákat, és újakat kipróbálni.repatorta_muffin_2.jpgHozzávalók:

 (20-22 mini muffin)

  • 1 tojás
  • 75 g nádcukor
  • 1 kk vanília kivonat
  • 75 g teljes kiőrlésű liszt
  • 75 g fehér liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 kk fahéj
  • 75 ml kókuszolaj
  • 150 g sárgarépa
  • 50 g pörkölt sótlan földimogyoró

Krémhez:

  • 125 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 250 g mascarpone
  • 1 dl habtejszín
  • 1 kk vanília kivonat
  • ½ kk fahéj
  • ½ citrom héja

Díszítés:

  • 50 g pörkölt sótlan mogyoró
  • 50 g sárgarépa
  • 20 g nádcukor

repatorta_muffin.jpg

Elkészítés:

Muffin

  1. Melegítsd elő a sütőt 170 °C-ra, és béleld ki a forma mélyedéseit muffin papírokkal, vagy kend ki kókuszolajjal.
  2. Üsd a tojást egy nagyobb tálba, majd add hozzá a nádcukrot, a vanília kivonatot, és verd fel egészen habosra.
  3. Egy másik tálban forgasd össze a kétféle lisztet a fahéjjal, sütőporral és egy csipet sóval, és keverd ezt is a tojásos keverékhez.
  4. Reszelő vagy aprítógép segítségével aprítsd fel a megpucolt sárgarépát, borítsd bele ezt is a tálba.
  5. A pörkölt földimogyoró egyik felét finomabbra a másik felét durvábbra aprítsd késsel vagy géppel, és add a keverékhez.
  6. A felolvasztott kókuszzsírral együtt keverd össze a tölteléket, majd töltsd a formákba. (Én most habzsákból nyomtam ki, mert egyszerűbbnek éreztem a kis formák miatt, de természetesen egy kanál segítségével is kiadagolhatod.)
  7. Süsd kb. 20 perc alatt készre, tűpróbával ellenőrizd, hogy nem nyers-e a közepe. Hagyd 5-10 percig a formában, majd szedd ki egy rácsra, és teljesen hűtsd ki.

Krém:

  1. Keverd ki alaposan a szobahőmérsékletű vajat a porcukorral. Majd dolgozd bele a mascarponét, azt követően a habtejszínt (külön nem kell felverni).
  2. Add hozzá a vanília kivonatot, a fahéjat egy fél citrom lereszelt héját, és keverd bele, hogy sima, homogén krémet kapj.
  3. Töltsd habzsákba a krémet, és tedd a hűtőbe kb. egy órára.

Ha akkor állsz neki a krém összeállításához, amikor sütőbe tetted a muffinokat, és addig hagyod a hűtőben, amíg teljesen ki nem hűlnek a sütik, az elég. Én most annyira előkészültem, hogy előző este sütöttem a muffinokat és kevertem a be a krémet, hogy délelőtt frissen állíthassam össze a délutáni eseményre.

Díszítés: (Amíg hűl a muffin és a krém, addig elkészítheted.)

  1. Reszeld le a sárgarépát, aprítsd fel durván a mogyorót, és keverd őket össze.
  2. Egy tapadásmentes serpenyőben olvaszd fel a cukrot, ha már karamellizálódik, forgasd bele a répás keveréket, és 1-2 percig süsd össze, hogy bevonja a karamell. Tedd félre hűlni.

repatorta_muffin_4.jpg

Díszítsd fel a kihűlt sütiket először a krémmel majd szórd meg, vagy forgasd bele a répás keverékbe. Mutatós és nagyon finom desszert húsvéti összejövetelekre. Ezzel kívánok boldog nyuszit mindenkinek!

Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2313796160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása