Vannak olyan reggelek, amikor igenis kijár az embernek egy kis kényeztetés. Amikor nem sietünk sehova, nyugodt szívvel szánunk több időt a reggeli összeállítására is, hogy utána kényelmesen kiélvezhessük az elkészített finomságot. A pufi amerikai típusú palacsinta kókusszal és ananásszal elég jól megállja a helyét a kényeztető reggelik sorában.
Már írtam korábban, hogy oda vagyok a palacsintáért, nagyjából mindenféle verzióban, de az is igaz, hogy általában a hagyományos tésztát készítem el. Eljött az ideje, hogy kísérletezzek az fitt variációkkal is. Meg kell mondanom, hogy a sima zab- és teljes kiőrlésű változat nem nyerte el teljesen a tetszésemet, mert amíg a sima lisztes verziót már önmagában is finomnak gondolom, a hozzávalók egyszerű cseréje után hiányérzetem volt. Így gondoltam, teszek egy próbát, és feldobom a tésztát is, hogy ne csak a körítés adja az ízeket.
Olyan nincs, hogy egy kevés vanília kivonattal ne lehetne feldobni egy sütit, kezdetnek ez itt is bevált. A kókusz pedig nagyon jól illik a tésztába, picit ropogós, és ahogy megpirul sütés közben, igazán finom lesz. Ráadásul a többféle vitaminon és ásványi anyagon túl a kókusznak magas az energia tartalma, úgyhogy ad egy kis plusz löketet a nap indításhoz. A feltétnek megsütött ananásszal pedig remek párost alkotnak (ezt a piña colada koktél óta tudjuk). Természetes édesítőként jól kiegészíti a palacsinta ízét, és vele együtt többek között egy jó nagy adag C vitamint is a szervezetünkbe juttathatunk. Nem mellesleg nagyon-nagyon finom.
Hozzávalók:
(6 palacsinta – 2 főre)
- 40 g zabpehely
- 20 g kókuszreszelék + 1-2 kk
- 20 g teljes kiőrlésű liszt
- ½ csomag sütőpor
- 1 dl tej
- 2 tojás szétválasztva
- 1 kk vanília kivonat
- 1 csipet só
Tálaláshoz:
- 1 kis méretű ananász
- kókusz chips
Elkészítés:
- Egy kisebb teflon serpenyőben zsiradék nélkül, magas lángon pár perc alatt pirítsd meg a kókusz chipset, majd tedd félre.
Ezután következhet az ananász elkészítése, mert ehhez picit több idő kell:
- Vágd le a héját, majd a belső fás részt kihagyva vágj belőle vastagabb szeleteket, végül kockázd fel.
- A kókusz pirításához használt serpenyő alatt vedd közepesre a hőfokot, és tedd bele a gyümölcs kockákat és kezd el pirítani. Kb. 10 perc alatt, néha átforgatva szépen megpirul, karamellizálódik a belőle kivált cukor miatt.
- Az megsütött gyümölcs 2/3-át egy-két kiskanál vízzel turmixold krémesre, a több pirult ananász kockát pedig hagyd egyben.
Miközben sül az ananász készítsd el a palacsinta tésztát:
- Tedd a zabpelyhet és a 20 g kókuszreszeléket az aprítógépbe, és daráld egészen finomra, majd borítsd egy nagyobb keverőtálba.
- Add hozzá a lisztet, a sütőport, a két tojássárgáját, a vanília kivonatot és a tejet, majd robotgéppel keverd össze az egészet.
- Egy külön tálban egy csipet sóval verd kemény habbá a tojásfehérjét, majd több részletben óvatosan forgasd a zabpelyhes keverékhez.
- Palacsintasütőt kend ki vékonyan kókuszzsíral és hevítsd fel. Kanalanként adagolva (nekem egyszerre három halom fért bele a serpenyőbe) kezd el kisütni a palacsintákat. Amíg sül az egyik oldala – pár perc elég neki – szórd meg a nyers felét egy kevés kókuszreszelékkel, majd óvatosan fordítsd meg, és süsd ezt az oldalát is arany barnára.
- Halmozd őket egy tányérra, kanalazz rá az ananászos mártásból és szórd meg az ananász kockákkal és a pirított kókusz chipssel.
Egy pohár frissen facsart narancslével ez egy isteni reggeli egy kellemes vasárnap délelőtt. Mivel csak a felét ettem meg a kisütött palacsintáknak, így az is kiderült, hogy másnap újra melegítve is megállja a helyét. Még az irodában az íróasztalomnál ülve is jobban esett az emailjeimet olvasni miközben ezt majszoltam.
Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!