Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Fűszeres almás-narancsos smoothie

2017. december 19. - ízeknyelvén

Pár nap és itt a karácsony, bele gondolni is még csak félve merek. Máskor ilyenkor már az egész lakásom kamraként üzemel, készülnek az ehető/iható ajándékok, vendégváró sütik és likőrök. Az idei év kicsit máshogy alakult, sűrű hétköznapok, szabadság holnap indul, ahogy az otthoni készülődés is. Addig is egy kis téli hangulatot és illatot csempészve a lakásba ezt a fűszeres reggeli italt készítettem el.

fuszeres_almas_smoothie2.jpg

Előző este pár perc alatt összeállíthatod, és reggel csak ki kell venni a hűtőből. Ennek két előnye is van: Egy: reggel semmi időt nem kell vele töltened, csak kellemesen elkortyolni. Kettő: este isteni forraltboros illat lengi be a lakást, megnyugtató és kellemes… Nehezen is bírtam ki, hogy ne igyam meg frissen, melegen…

Nem akartam sokáig főzni, csak amíg az alma picit puhul, hogy jól lehessen turxmixolni, és még a friss íze, vitaminok se vesszenek kárba. Télen amúgy is nehezebb, nagyrészt csak citrusféléket és almát lehet választani a gyümölcsök közül, na meg persze banánt. Ezekkel nincs is baj, de én nagyon hamar meg tudom unni, ha nem variálok a fűszerekkel, kombinációkkal, ez a recept most tökéletes példa erre.

Az alma amúgy szuper gyümölcs, méregtelenítő hatású, C-vitamin tartalmának köszönhetően jó immunerősítő, a benn lévő rostok segítik a vércukorszint szinten tartását, és még sorolhatnánk. Ráadásul remekül kombináltható sós és édes ételekhez is, én például sajttal imádom, vagy húsok mellé sütve, és persze a klasszikus almás pite kihagyhatatlan ősszel. Most már italként is megtaláltam a módját, hogyan fogyasszam.

Szerintem mindenki emlékszik a régi mondásra: „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.” Hát hajrá!

fuszeres_almas_smoothie3.jpg

Hozzávalók:

 (1 adaghoz)

  • 1 alma meghámozva, kimagozva, felkockázva
  • 1 narancs leve rostokkal együtt
  • 1-2 dl víz (attól függően mekkora a narancs)
  • őrült fahéj, szegűszeg, gyömbér

Elkészítés:

  1. Egy kis lábasba öntsd bele a narancs levét és a vizet. Borítsd bele a felkockázott almát, ízlés szerint fűszerezd.
  2. Tedd fel magas lángra, pár perc alatt forrald fel, forrástól számítva 2-3 percig rotyogtasd még.
  3. Turmixold simára, ha kell, fűszerezd még, és hígíthatod is vízzel/narancslével, ha kell.
  4. Hagyd lehűlni, összeérni.

Mindkettőt ihatod így frissen, vagy hűtsd be, akár egy éjszakára is, hogy összeérjenek az ízek. Magaddal viheted munkába, vagy akár edzés előtt is adhat egy kis plusz energiát. Kísérletezz otthon, a variációk száma tulajdonképpen végtelen, a fűszereket, gyümölcsöket és igen, a zöldségeket is kombináld bátran, használd a kedvenc alapanyagaidat.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5713512067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása