Még mindig nyár! Bár már többször úgy tűnt vége a napsütéses délutánoknak és kellemes kiülős estéknek, de szerencsére mégsem kell még elbúcsúznunk teljesen jó időtől, hétvégére visszatér a meleg. Ennek örömére egy színes és ínycsiklandó dinnyesalátát hoztam Nektek. Általában csak magában eszem ezeket a gyümülcsöket, de most valami másra vágytam, kicsit tartalmasabb fogásra, ami akár reggelinek vagy könnyed vacsorának is beillik.
Nagyon szeretem a dinnyét, legyen az görög vagy sárga, bármikor jöhet. És most először megkóstoltam a spanyol dinnyét is, ami nekem inkább a fehér húsú sárgadinnyére hasonlít, de ízében mégis valami mást és érdekeset mutat. Az áfonya fanyarsága tökéletesen ellensúlyozza a dinnyék édességét, a mentával és citromhéjjal elkevert kuszkusz pedig remekül összefogja ezt a salátát. Ennek a köretnek ráadásul az a zsenialitása, hogy főzni sem kell, csak forró vizet öntünk rá, és amíg lefedve áll, elkészíthetünk minden mást.
Lassan itt a dinnye szezon vége, ha még tehetitek, ezt a receptet mindenképpen próbáljátok ki.
Hozzávalók:
(3-4 adaghoz)
- 10 dkg kuszkusz (+ 1,5 dl víz) 15 perc
- 25 dkg görögdinnye
- 25 dkg sárgadinnye
- 25 dkg spanyol dinnye
- 75 g áfonya
- 1 citrom héja + 1-2 el citromlé
- 2 ág menta
- csipet frissen őrölt só
Elkészítés:
- A kuszkuszt mosd át, majd borítsd egy mélyebb tálba. Öntsd rá a forró vizet, és fedd le egy tányérral, és hagyd állni kb 15 percet, ennyi idő alatt el is készülsz a többivel.
- Kockázd fel a dinnyéket, és ha tudod, a görögdinnyéből kapard ki a magokat.
- Reszeld le a citromhéját, és aprítsd fel a mentaleveleket.
- Az elkészült kuszkuszba villával forgasd bele a citromhájét, mentát, a felkockázott dinnyéket és az áfonyát. Facsarj rá egy kevés citromlevet, őrölj rá egy kevés sót, kihozza az ízeket.
Akár azonnal is eheted, de ha hűtőbe teszed 1-2 órára hűlni, még finomabb.