Az időjárás ma elég határozottan jelezte, hogy tessék ez itt már bizony szeptember. Szürke égbolt, eső, szél… A nagy melegek után hirtelen változott az évszak. Nem mintha a 35 fok hiányozna, de ilyen könnyen nem is tudom elengedni a jó időt. Mindig várom a vénasszonyok nyarát, azt a pont kellemes napsütötte időszakot. A fejemben és bekészítve is van még néhány késő nyári recept és fotó, amit szeretnék megosztani Veletek. Ez a mostani az egyik… A füge nálam abszolút a nyár és ősz közötti átmeneti időszakot képviseli, olyan szépen kombinálható a könnyű nyári és a karakteresebb őszi ételekben is. Ez a mostani fotósorozat kicsit művészibb lett, mint eddig nálam megszokhattátok, sosem fotóztam még így árnyékokat, de nagyon megfogtak a fények. Így még inkább passzol szeptember elejéhez, még ott a világosság, de már megbújik benne a borongós hangulat is.
Sokszor említettem már mennyire szeretem az olaszokat és az olasz konyhát, szívesen merítek ihletet belőle. Az egyik kedvenc olasz desszertem a panna cotta, mert nagyon egyszerű elkészíteni, lágy és könnyű, de az ízesítéssel és különböző gyümölcsökkel kombinálva egészen különleges tud lenni. Ezúttal füge került bele, amit egy kevés mézzel és fahéjjal fűszerezve megsütöttem előtte. A krémbe is tettem fahéjat, ettől már tényleg kicsit őszi hangulatú lett ez a finomság. Az alap panna cotta recept Kárai Dávid 50 Édesség amit el kell készítened könyvéből való, azt alakítottam tovább. Nagyon szeretem ezt a könyvet, még évekkel ezelőtt kaptam a kollégáimtól, szuper jó receptek és alaptechnikák vannak benne.
Hozzávalók:
(4 adag)
Sült fügéhez:
- 4 füge
- ½ ek méz
- 2 nagy csipet fahéj
- ½ ek citromlé
Panna cottához:
- 400 ml habtejszín
- 200 ml 3,5%-os tej
- 1 tk vanília kivonat
- 1 rúd fahéj
- 30 g barna nádcukor
- 6 lapzselatin
Elkészítés:
Sült füge
- A sült fügéhez melegítsd elő a sütőt 180°C-ra légkeveréses állásban. A fügéket alaposan mosd meg, a szárait vágd le, majd vágd 6 felé. Tedd a cikkeket egy kisebb hőálló tálba.
- Locsold meg a citrom levével, a mézzel, és tegyél alá egy evőkanálnyi vizet, végül szórd meg fahéjjal. Lefedve süsd 15 percig, majd vedd le a fedőt/fóliát, és süsd még 15 percig, hogy kicsit megpiruljon. Tedd félre hűlni. Ha előre elkészíted, tálalásig tedd hűtőbe.
TIPP: Szerintem így hidegen is nagyon jó, de akár azt is csinálhatod, hogy előre elkészíted a panna cottát, és mikor tálalás előtt egy órával kiveszed a hűtőből, akkor készíted el a fügét. Ami ugye fél óra alatt megsül, és tud pihenni egy fél órát. Így a hideg panna cottára a langyos fügét tálalhatod, úgyis nagyon finom.
Panna cotta
- A panna cottához egy kis lábasban alacsony lángon melegítsd össze a tejet és a tejszínt egy rúd fahéjjal és a barna cukorral, amíg a cukor el nem olvad. Forralni nem kell.
- Közben áztasd be hideg vízbe a zselatin lapokat kb. 5 percre.
- Vedd le a tűzről a tejes keveréket, add hozzá a vanília kivonatot és a kinyomkodott zselatinlapokat, jól keverd össze. Majd tedd félre kicsit hűlni.
- Ha langyosra hűlt, szűrd át, és oszd szét négy pohárba, Tedd legalább 4 órára hűtőbe, de akár egy éjszakát is maradhat. Ha sokáig volt hűtőben, tálalás előtt egy órával érdemes kivenni.
- Tálalásnál oszd szét rajta a sült fügét, és kanalazd rá a kisült szószt is, az is nagyon finom.