Nagyon szeretem ezt a kis kuglóf formát, bármilyen sütiből igazán különleges darabot varázsol. Ráadásul ebben a méretben nagyon jól tölthető, amit érdemes kihasználni. Ez a citromos változat is szuper jól mutat a hétvégi közös ebédet követő kávé/tea kísérőjeként, és milyen finom! Még pár hete sütöttem a családi összejövetelre - szemfülesek instán már láthatták a képet -, és végre volt időm, hogy megírjam Nektek a posztot a recepttel együtt.
A recept alapja Márk Szonja: Édesem süteményei könyvéből való, ezt alakítottam át egy kicsit a saját ízlésem szerint. A sokféle citrus helyett én most a csodás meyer citromot használtam, ez egészen különleges darab, a citrom és a narancs/mandarin keveréke. Ilyenkor január-februárban lehet beszerezni, színében is ízében is inkább narancsra, mandarinra emlékeztet: narancssárgább színe van, kevésbé savanyú mint a sima citrom, és jó sok leve van, a héját nehezebb hámozni, de azért érdemes megpróbálni. Természetesen, ha nem találtok meyer citromot, a sima is megteszi!A másik extra ebben a verzióban a krémsajtos töltelék, ami szuperül kiegészíti a süteményt. Hasonlót csináltam már a Csokoládés Guinness kuglóf esetében - jut eszembe lassan itt lesz Szent Patrik Napja, idénre is kéne valami jópofa ír ihletésű fogás. :)
Most térjünk vissza erre a citromos sütire. Az eredeti recepthez képest kevesebb és sima helyett nádcukrot tettem bele, a sokféle citrus helyett pedig meyer citrom került bele, na meg ugye az extra töltelék.Hozzávalók:
(12 mini kuglóf)
- 2 tojás
- 150 g barna nádcukor
- 125 g natúr joghurt (görög vagy sima)
- 65 g extra szűz olívaolaj (~ 1 dl, de én mérleggel mértem)
- 180 g finomliszt
- ½ csomag sütőpor
- ½ tk + 1 csipet só
- 3 meyer citrom lereszelt héja, 1 citrom leve (lehet sima citrom is)
- 250 g mascarpone
- 2 ek porcukor
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra (légkeverésen), és vedd elő a mini kuglóf formákat (ezek szilikonosak, ezért külön nem kell kikenni, de ha más formát használasz, kis olívaolajjal kend ki), és tedd őket a sütőből kivett rácsra. (Megtöltve majd egyszerűbb lesz a ráccsal együtt betenni a sütőbe.)
- Válaszd szét a tojásokat, a sárgáját tedd egy nagyobb keverőtálba, add hozzá a cukrot, és keverd elektromos habverővel pár perc alatt habosra.
- Keverd össze a joghurtot és az olívaolajat, ½ citrom levét egy külön tálkában, majd keverd hozzá a cukros részhez.
- Mérd ki a lisztet, sütőport, ½ tk sót, a 3 citrom lereszelt héját és forgasd össze a nedves keverékkel.
- A tojásfehérjéből egy csipet sóval együtt verj kemény habot, majd folyamatosan adagolva egy spatulával forgasd bele a tésztába, így szép levegős lesz, és nem esik össze.
- Én habzsákba töltve adagoltam a rácsra állított formákba kb. ¾-ig, de természetesen kanállal is lehet. Arra figyelj, hogy elég híg a krém, óvatosan töltsd meg a formákat, majd vigyázva tedd ráccsal együtt az előmelegített sütőbe.
- Kb. 20-25 perc alatt süsd meg őket, tűpróbával ellenőrizd, nem nyers-e a közepük. Hagyd a formában 5-10 percre, majd szedd ki egy rácsra a sütiket és hagyd teljesen kihűlni. (Ha akarod egyenesre vághatod az alját, hogy szép egyenesen álljon. Engem nem zavar, hogy egyik-másik olyan kis ferdécske, így nem bántottam.)
Miközben sülnek a kuglófok készítsd el a tölteléket:
- Egy kis tálkában robotgéppel keverd simára a 250 g mascarponét a 2 ek átszitált porcukorral és ½ citrom levével.
- Kanalazd a krémet habzsákba, és felhasználásig tedd hűtőbe.
- A kihűlt minikuglófokat töltsd meg a krémmel, és ha szeretnéd még reszelhetsz rá egy kevés citrom héjat. Tálald a süti mellé a maradék krémet. (Szerintem sose rossz egy kis extra krém, de ha mégsem vágysz rá, akkor a fenti adag fele is elég csak a töltésre.)