Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Spagetti aszalt paradicsomos húsgombócokkal

Aszalt paradicsomos pesto és koktélparadicsom isteni találkozása

2019. február 25. - ízeknyelvén

Talán jó páran emlékeztek még a Susi és Tekergő ominózus jelenetére, az olasz étteremben közösen elfogyasztott húsgombócos spagettire. A mesét én is nagyon szerettem régen, a húsgombócos tészta pedig a mai napig a kedvencek között szerepel.spagetti_paradicsomos_husgomboccal3.jpg

Ajándékba kaptam egy nagy üveg aszalt paradicsomos pestot, és innen jött az ötlet, hogy ezúttal ezt használjam a paradicsomszósz helyett. Ha van saját bevált pesto recept, használjátok bátran, ha nincs, akkor nézzetek körbe, most már boltokban is egész jókat lehet kapni (akár zöldfűszeres pestoval is működhet a dolog). Imádom a pestot, mert nagyon gyorsan, változatosan, otthon is könnyen előállítható. Tervezem már egy ideje én is bazsalikomos és paradicsomos pesto recept feltöltését, remélem hamarosan arra is lesz idő. (Medvehagymából készült verziót pedig már találtok a blogon csirkéhez és sós aprósütihez is készült. Lassan újra jön a szezon...) 

A peston túl került bele jó pár szem friss paradicsom is, aminek tudom, nincs éppen szezonja, de bevallom nem nagyon bírom ki a téli hónapokat paradicsom nélkül… Emiatt is választom ilyenkor mindig a koktélparadicsomot, ami általában azért ízesebb, mint az ilyenkor kapható sima társai. Most sajnos sikerült mellényúlni, és bár színre csodás, de nyersen magában fogyasztva még sem volt az igazi, ezért most ebben az ételben született újjá.

Ez egy elég gyors fogás, tulajdonképpen, amíg felforr a víz és megfő benne a tészta, össze is állítható a többi része, emiatt szuper vacsora is lehet egy hétköznap estére is. Ahogy általában a tésztás ételek, ez a fogás is frissen a legjobb!spagetti_paradicsomos_husgomboccal.jpgHozzávalók:

(~3 adaghoz)

  • 5-6 ek aszalt paradicsomos pesto
  • 20 dkg darált marhacomb
  • 4-5 levél friss bazsalikom
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 25 dkg spagetti (most teljes kiőrlésűt használtam, de a sima is megteszi)
  • frissen őrölt bors, só
  • olívaolaj
  • parmezán

Elkészítés:

  1. Tegyél egy nagy lábasban vizet forrni a tésztának, ha felforrt, alaposan sózd meg, és főzd a tésztát a csomagolás szerint al dente állagúra.

Amíg elkészül a tészta állítsd össze a feltétet:

  1. A gombócokhoz villával keverd össze a darált marhahúst 2 ek pestoval, 4-5 felaprított bazsalikom levéllel, kevés frissen őrölt borssal és sóval. Majd formázz belőlük dió nagyságú gombócokat. (Kb. 20-22 db lesz belőle.)
  2. Egy nagy serpenyőben hevíts fel egy kevés olívaolajat, majd tedd bele a gombócokat, és 2-3 perc alatt pirítsd át őket, ne süsd túl, nehogy kiszáradjon.
  3. Ha már szépen megpirultak a gombócok, tedd mellé a megmosott koktélparadicsomokat, pár perc alatt süsd át. Ha már megpuhult, kicsit nyomd össze, hogy kiengedje a levét.
  4. A megfőtt tésztát szűrd le, egy kevés főzőlevet hagyj rajta. Keverd össze 3-4 ek pestoval, majd az egészet borítsd át a serpenyőbe, és óvatosan forgasd össze húsos paradicsomos feltéttel.
  5. Tálald egy parmezán forgácsokkal és friss bazsalikommal.

spagetti_paradicsomos_husgomboccal5.jpgÉs ha már húsgombóc, az egyik nagy kedvencem, a tárkonyos gombás verzió, ami a blogra vadrizzsel készült, de persze más köret is szuper lehet hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3514651949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása