Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Szuper tojásos reggeli - akár elvitelre is

2018. december 07. - ízeknyelvén

Sokféle formában szeretem a tojást reggelire. Legyen az omlett, rántotta, buggyantott vagy lágytojás, és nagy kedvenc a tojáskrém is. Szerintem jó választás, ha napindító fogásról van szó, megadja a kellő energiát. Eddig azonban csak hétvégén álltam neki, picit időigényesebb elkészíteni bármelyik változatot, és az igazat megvallva, frissen a legjobb. (Kivéve a tojáskrém, mert annak szuperül áll, ha hagyjuk az ízeket összeérni.) Egy ideje már foglalkoztatott a muffin formában süthető tojásos finomságok gondolata, most végre ki is próbáltam. (Igaz, muffin helyett szufléban.) Végre, találtam egy olyan verziót, ami még másnap munkába is megállta a helyét, akár hidegen is vagy egy kis melegítéssel.tojas_reggeli3.jpg

Tekintsétek ezt egy jó alapreceptnek. Most egy zöldséges és egy húsos verziót mutatok, de igazából a fantáziátokra van bízva, mivel dobjátok fel ezt az ételt. Akár jó maradékmentő recept is lehet, simán felhasználhatóak benne a maradék sajtok, megmaradt felvágott, kicsit megpuhult paradicsom… De jól működik friss zöldségekkel is. Én most például a krémleveshez vett brokkoliból törtem le egy rózsával, és kevertem hozzá az egyik adaghoz. Pici darabokra törve előfőzni sem kell, finom roppanósra sül a sütőben.

Mindennek az alapja, pedig a tojás, ami nagyon jó tápanyag forrás, érdemes gyakran fogyasztani. Alacsony a szénhidrát tartalma, zsírokban szegény, cserébe fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag. Szerintem 2-3 tojásból már laktató, de nem eltelítő reggelit lehet összeállítani, és érdemes minél több zöldséggel kombinálni. Szabad a pálya…

Hozzávalók:tojas_reggeli.jpg

(8 muffin vagy 4 szuflé)

  • 8 tojás
  • 1 tk só, frissen őrölt fekete bors
  • kókuszolaj a formák kikenéséhez

Brokkolis (4 muffin/2 szuflé)

  • 1 szál újhagyma
  • 1 rózsa (~20 g) brokkoli
  • 10 g parmezán

Sonkás-sajtos (4 muffin/2 szuflé)

  • 25 g kemény sajt
  • 1 szelet sonka
  • 2 szem koktél paradicsom
  • snidling

tojas_reggeli2.jpgElkészítés:

  1. Sütőt melegítsd elő 180°C-ra, légkeveréses fokozaton. Kenj ki 8 muffin vagy 4 szuflé formát kókuszolajjal.
  2. Egy edénybe (érdemes nagyobb csőrös edényt választani, abból könnyebb utána porciózni) törd fel a tojásokat, add hozzá a sót és borsot, majd egy villával alaposan keverd össze.
  3. Az ízesítéshez szükséges hozzávalókat darabold, szeleteld fel apróra.
  4. Most 4 szuflé formában sütöttem meg az adagokat. így feltéteket is felezve osztottam el a formákban. Ha muffinformában sütöd, akkor 8 felé is szét osztható a tojásos alap, és lehet negyedelni a belevalókat.
  5. Süsd előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre. (Ha muffin formában készül kb. 15 perc is elég., szuflé formában 20 perc is kell neki.)

tojas_reggeli4.jpgHa szuflé formában sül, akkor óvatosan, mert nagyon forró, tedd át egy tányérra, és úgy tálald. Ha szilikonos vagy tapadásmentes muffin formában sütöd, ki tudod emelni a formából. Ezek kisebbek lesznek, ez esetben 2 muffinnal számolj egy főre. Azonnal is tálalhatod egy adag salátával, friss zöldséggel vagy akár egy szelet piritóssal is. Ha pedig eltennéd, tárold hűtőben, légmentesen zárható dobozban, pár napig simán eláll. A következő reggel akár hidegen is fogyaszthatod, vagy fél-egy perc alatt melegítsd át.tojas_reggeli5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr7314452894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása