Nem csalás, nem ámítás: ez itt egy zöld paradicsomleves, spanyol gazpacho új kiadásban. Hihetetlenül üdítően hat ebben a nagy melegben, és az elkészítéséhez csupán egy turmix kell, meg 10 perc, plusz némi hűtés a frigóban.
Majdnem pontosan ma van a gazpacho évfordulóm. Mármint azé a napé, mikor tavaly először tettem fel ezt a leves receptet. Egy éve klasszikus piros színben és ízben készült, most szerettem volna kicsit megbolondítani, ezért idén arra gondoltam, pompázhatna zölden. A bevált ízeken is módosítottam egy kicsit: a vöröshagymát újhagymára cseréltem, a pirospaprikát és a Worcestershire szószt pedig elhagytam, helyettük zellerszár és lime került bele. Most, ahogy a posztot írom, jutott eszembe, hogy végül kifelejtettem a koriandert, pedig van otthon az ablakban, és szerettem volna még feldobni vele a végén… Ha van kedvetek, tegyetek bele egy keveset.
Miért szuper ez a leves? Sok friss, vitaminnal teli zöldség van benne, semmi hőkezelés, így minden jó benne is marad. Tényleg pillanatok alatt elkészül, igazi mentő recept, ha valami gyors és egészséges ebédre, vacsira vágyunk.Hozzávalók:
(3-4 adaghoz)
- 1 kg zöld paradicsom
- ½ kígyóuborka
- ½ zöld kaliforniai vagy kápia paprika
- 2 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 szál szárzeller
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- 1 lime héja + ½ lime leve
- frissen őrült só, bors
- egy fél csokor bazsalikom
- koriander
Elkészítés:
- Készítsd elő a turmixgépet, ez a mennyiség legalább egy 1,5 literesbe fér bele. (Ha nincs turmixod, akkor egy nagyobb lábasban is elkészítheted egy botmixerrel, bár úgy nehezebb ennyire jól eldolgozni.)
- Durván apríts fel minden zöldséget, és tedd a gépbe. Ha nem fér bele egyszerre, akkor az első turmixolás után, miután elkezd összeesni, adagolhatod hozzá a maradékot is.
- Add hozzá a lime lereszelt héját, a fűszereket, olajat, balzsamecetet és az egészet turmixold simára.
- Akár azonnal is eheted, de ha van néhány órányi türelmed, érdemes hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek, és még hűsítőbb legyen.