Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Nyári forróságot enyhítő pikáns és hűsítő leves

Gazpacho egy kis zöld csavarral

2018. augusztus 09. - ízeknyelvén

Nem csalás, nem ámítás: ez itt egy zöld paradicsomleves, spanyol gazpacho új kiadásban. Hihetetlenül üdítően hat ebben a nagy melegben, és az elkészítéséhez csupán egy turmix kell, meg 10 perc, plusz némi hűtés a frigóban.zold_gazpacho_5.jpg

Majdnem pontosan ma van a gazpacho évfordulóm. Mármint azé a napé, mikor tavaly először tettem fel ezt a leves receptet. Egy éve klasszikus piros színben és ízben készült, most szerettem volna kicsit megbolondítani, ezért idén arra gondoltam, pompázhatna zölden. A bevált ízeken is módosítottam egy kicsit: a vöröshagymát újhagymára cseréltem, a pirospaprikát és a Worcestershire szószt pedig elhagytam, helyettük zellerszár és lime került bele. Most, ahogy a posztot írom, jutott eszembe, hogy végül kifelejtettem a koriandert, pedig van otthon az ablakban, és szerettem volna még feldobni vele a végén… Ha van kedvetek, tegyetek bele egy keveset.

Miért szuper ez a leves? Sok friss, vitaminnal teli zöldség van benne, semmi hőkezelés, így minden jó benne is marad. Tényleg pillanatok alatt elkészül, igazi mentő recept, ha valami gyors és egészséges ebédre, vacsira vágyunk.zold_gazpacho_2.jpgHozzávalók:

 (3-4 adaghoz)

  • 1 kg zöld paradicsom
  • ½ kígyóuborka
  • ½ zöld kaliforniai vagy kápia paprika
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 szál szárzeller
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 lime héja + ½ lime leve
  • frissen őrült só, bors
  • egy fél csokor bazsalikom
  • koriander

Elkészítés:

  1. Készítsd elő a turmixgépet, ez a mennyiség legalább egy 1,5 literesbe fér bele. (Ha nincs turmixod, akkor egy nagyobb lábasban is elkészítheted egy botmixerrel, bár úgy nehezebb ennyire jól eldolgozni.)
  2. Durván apríts fel minden zöldséget, és tedd a gépbe. Ha nem fér bele egyszerre, akkor az első turmixolás után, miután elkezd összeesni, adagolhatod hozzá a maradékot is.
  3. Add hozzá a lime lereszelt héját, a fűszereket, olajat, balzsamecetet és az egészet turmixold simára.
  4. Akár azonnal is eheted, de ha van néhány órányi türelmed, érdemes hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek, és még hűsítőbb legyen.

zold_gazpacho_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9114169429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása