Ember legyen a talpán, aki el tudja viselni ezt a 15-20 fokos hőmérsékletingadozást. Nem vagyok odáig a nagy melegért, de ha már nyár van, inkább ilyenkor legyen jó idő. Főleg, hogy az elmúlt években összegyűjtöttem már jó néhány olyan receptet, tippet, ami ilyenkor kellemesen hűsíti az embert, és alapvetően nem a légkondira gondolok. Most, hogy a hőmérő szála újra a 40 fok felé közelít, nekem ez a leves az egyik legjobb felüdülés, önmagában tökéletes ebéd.
Az egyik kedvencem ilyenkor, ez a hideg zöldségleves, a gazpacho. Hogy miért? Mert csupa friss – ilyenkor a legfinomabb – zöldség van benne, mert nem kell sokat bíbelődni az előkészítésével és főként az elkészítésével sem, amihez ráadásul csak egy turmixgépre van szükség. Bár ajánlatos egy-két órát a hűtőben hűlni hagyni, összeérlelni az ízeket, de ha nincs türelmünk kivárni – nekem általában azonnal meg kell ennem egy tányérral –, akár 10 perc alatt is isteni finom ebédet készíthetünk.
Egy nagyon kedves barátomtól kaptam az alapreceptet, azóta minden nyáron újra és újra az asztalra kerül. Őszintén megmondom, már nem is tudom pontosan, min változtattam az eredetihez képest, aszerint variálok, milyen hozzávalókat találok. Az ízesítésén attól függően, milyen zöldfűszerem van éppen otthon, néha vöröshagyma helyett snidlinget, újhagymát vegyesen használok. Az egyetlen igazán fontos dolog ebben az ételben, a frissesség. Mivel nem főzzük, sütjük, így minden alapanyag íze ott van ebben a karakteres levesben. Keressünk gyönyörű, édes paradicsomot, roppanós paprikát, lédús uborkát, és vegyünk egy csokor illatos bazsalikomot, ha találunk akár oregánót is.
Hozzávalók:
(3-4 adaghoz)
- 1 kg paradicsom
- ½ kígyóuborka
- ½ kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 3 ek balzsamecet
- ½-1 ek Worcestershire szósz (elhagyható, de szerintem dob rajta egyet)
- 1 kk pirospaprika (lehet csípős, ha szereted)
- frissen őrült só, bors
- nagy csokor bazsalikom
Elkészítés:
- Készítsd elő a turmixgépet, ha nincs, akkor egy nagyobb lábast, és egy botmixert.
- Apríts fel minden zöldséget, és tedd a gépbe. Ha nem fér bele egyszerre, akkor az első turmixolás után, miután picit összeesik, hozzáadhatod majd a többit is. A zöldségek levességétől függően adhatsz hozzá egy kevés vizet, ha sűrűnek érzed.
- Add hozzá a fűszereket, az egészet turmixold össze, ééés kész!
- Azért azt javaslom, hogy tedd be néhány órára a hűtőbe, hogy összeérjen és még hidegebb legyen.