Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Marinált cukkinisaláta feta sajttal és pirított fenyőmaggal

2018. július 04. - ízeknyelvén

Egy falat napsütötte nyár... De tényleg! Ez egy egyszerű, gyors, igazán pikáns és szerintem nagyon szép saláta. Isteni köret lehet egy szelet hús mellé, vagy könnyű vacsora kenyérre halmozva, mint egy bruscetta. Igazából, már csak úgy magában is remek.marinalt_cukkini.jpg

Nem nagyon értem, mi történik az időjárással mostanában, hol hőség van, hol szinte őszbe hajló hideg. Ha már szeptembert írnánk, odáig lennék egy ilyen vénasszonyok nyaráért, de júliusban… Így némi placebo érzést keltve, mindenféle nyárias fogással varázsolok jó időt.

Ehhez a recepthez tényleg saláta cukkinire van szükség, sokkal kisebb, frissebb és nyersen is szuper finom. Piacon elég gyakran lehet kapni, zöld színben gyakrabban, de a sárga cukkini sem ritkaság már. A cannelloni recept kapcsán már írtam a cukkini fogyasztás előnyeiről, és így nyers formában még több vitamint és ásványi anyagot juttathatunk a szervezetünkbe. A hőkezeléssel sajnos sok tápanyag tud távozni egy-egy alapanyagból, ezért mikor ilyen sok finomság érhető el – tavasztól-őszig –, érdemes minél többet, frissen, nyersen fogyasztani.marinalt_cukkini4.jpgHozzávalók:

  • 3 kis saláta cukkini (~50 dkg) – sárga vagy zöld, vagy vegyesen
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek citomlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek aprított friss oregánó
  • só, frissen őrölt bors
  • 100 g feta sajt
  • 2 ek (20 g) fenyőmag

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálban állítsd össze marinádot: keverd ki az olívaolajat, a frissen facsart citrom levét, az összepréselt fokhagymával (a kedvenc módszerem a retek tzatziki receptben írtam le), a felaprított oregánóval, sóval és frissen őrült borssal.
  2. A cukkiniket alaposan mosd meg, a végüket vágd le. Egy zöldséghámozó segítségével vágd vékony csíkokra, ezek mehetnek egyenesen a kikevert marinádba. Jól forgasd össze az egészet.
  3. Tedd hűtőbe legalább egy negyed órára, de akár több időre is. (Tálalás előtt akár át is szedheted egy másik tálba, mert idővel levet ereszt, de akár abból is lehet enni.)
  4. A feta sajtot kockázd fel, a fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsd le. Szórd meg velük a cukkinicsíkokat. Locsolj rá egy kevés extra szűz olívaolajat, és díszítheted még rá pár oregánó levélkével is.

marinalt_cukkini5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1414088375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása